Dodaj do ksiązki kucharskiej Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Fasolka po bretońsku - składniki:

  • fasola biała suszona lub z puszki - 600 gramów
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 100 gramów
  • średniej wielkości cebula - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • ketchup ognisty Hellmann’s - 50 mililitrów
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Fasolka po bretońsku - Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  2. Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  3. Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej

FASOLKA PO BRETOŃSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Fasolka po bretońsku
    1.Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  • 2
    Fasolka po bretońsku
    2.Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  • 3
    Fasolka po bretońsku
    3.Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  • 4
    Fasolka po bretońsku
    4.Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  • 5
    Fasolka po bretońsku
    5.Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WĘDZONYM BOCZKU KNORR

    Bulion na wędzonym boczku Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sałatka rukoli, ziemniaki piersi z kurczaka i warzywa, sałatka z liści selera, Przepis z sałatki na jogurcie naturalnym, Włoska babka z lodami waniliowymi, Kwaśnica, łosoś filet, Chilli Con Carne - VIDEO, Zupa pomidorowa, buritos meksykańskie przepis, Ratatui a’la Gousto, Kluski , Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Nuggetsy z sosem meksykańskim , Chlebki pita z boczkiem, Grillowany kurczak w pięciu smakach, Schab w pięciu smakach, Przepis z POLEDWICZKI Z KURCZAKA, Jesienna sałatka, Placek po zbójnicku wersja 1, obiad chiński, Carbonara, Zielony groszek z marchewką - VIDEO, Pasztet, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z musztarda gruboziarnista, Przepis z makarony kurczakiem, Przepis z krewetki z warzywami smazone, Sałatka gyros z kurczaka, Zupa krem, Greckie steki z karkówki na grilla, obiad z kabaczka, Galareta z nadziewaną szynką, Sardynki nadziewane szpinakiem z orzeszkami piniowymi, Miłosny naleśnik, sałatka z kiełków, Pomidorowy sos do pizzy, Krupnik, gotowane grzyby, Przepis z ryż z kurczakiem i prażonymi migdałami, Kasza, polędwica wiep, Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem), Jajka, Zupa grzybowa, jajka gotowane na twardo, pulpety z mięsa wieprzowego, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, Kaczka, Przepisy świąteczne, obiad makaron sojowy z kurczakiem, Przepis z ryba mrożona przepisy, Zupa brokułowa, Hiszpańska zupa z kukurydzą, Czekoladowe dinozaury, Spaghetti Bolognese, Przystawki, Cykoria zapiekana z mięsem, Serowe chili, Pad Thai, Sałatka z tuńczykiem, Zielony groszek z szynką, Kasza jaglana na mleko kokosowym, Grillowany pstrąg z kaparami