Dodaj do ksiązki kucharskiej Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Fasolka po bretońsku - składniki:

  • fasola biała suszona lub z puszki - 600 gramów
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 100 gramów
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • Ketchup Hellman’s Ognisty - 50 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Fasolka po bretońsku - Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  2. Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  3. Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej

FASOLKA PO BRETOŃSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Fasolka po bretońsku
    1.Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  • 2
    Fasolka po bretońsku
    2.Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  • 3
    Fasolka po bretońsku
    3.Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  • 4
    Fasolka po bretońsku
    4.Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  • 5
    Fasolka po bretońsku
    5.Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WĘDZONYM BOCZKU KNORR

    Bulion na wędzonym boczku Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Stroganoff z kiełbasy, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z obiad z mięsa mielonego, Pikantne klopsiki z kapustą i ziemniakami, Zupa ogórkowa - VIDEO, racuszki z jabłkami, Gulasz, Sałatka łososiowy przysmak, Duszona fasola, kuchnia polska zapiekanki, Rybne tapas z pomidorową salsą, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z cukinia smazona, Łosoś, Przepis z zupa serowa z grzankami, Krem brokułowy, sos serowo- śmietanowy, Kocia lasagne , Zupa krem z marchewki z migdałami , Pasta porzeczkowa, Zupa grzybowa, Kurczak, sos z rydzów, Stroganoff z kiełbasy, jajka do panierowania, pajda chleba, Przepis z mięso w sosie grzybowym, Barszcz czerwony mięsny , lasagne z brokulami i groszkiem bez beszamelu, sos do papryki faszerowanej, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Sałatka z kapusty pekińskiej , Serce wołowe duszone w winie, owoce morza, Przepis z ryby sum z piekarnika, makaron z serem i kurczakiem, Zapiekanka z ziemniakow, ziemniaków zapiekanka, Sos czosnkowy , przepisy na śledzie po kaszubsku, Przepis z kurczak w warzywach, Zupa grochowa, Złocista bagietka z ziołową mozzarellą, Śledzie, ryba w ketchupie, Mielone, kapuśniak z kapusty kiszonej, Sałatka gyros z kurczaka, pyszna sałatka z kurczakiem, Zapiekanki, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Biryani, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Tortilla - VIDEO, musztarda - do sosu, Kwaśnica z Podbeskidzia, Przepis z zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, Tajski burger, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Morszczuk w panierce orzechowej, Leczo, Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem, Cukinia duszona w pomidorowym sosie, Tortilla