Dodaj do ksiązki kucharskiej Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Fasolka po bretońsku - składniki:

  • fasola biała suszona lub z puszki - 600 gramów
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 100 gramów
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • Ketchup Hellman’s Ognisty - 50 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Fasolka po bretońsku - Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  2. Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  3. Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej

FASOLKA PO BRETOŃSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Fasolka po bretońsku
    1.Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  • 2
    Fasolka po bretońsku
    2.Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  • 3
    Fasolka po bretońsku
    3.Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  • 4
    Fasolka po bretońsku
    4.Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  • 5
    Fasolka po bretońsku
    5.Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WĘDZONYM BOCZKU KNORR

    Bulion na wędzonym boczku Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z zupa o, Przepis z cienki, Kurczak w pomarańczach z chilli , Gulasz po polsku - VIDEO, Naleśniki, Zupa pieczarkowa, Zupa kalafiorowa, Sos włoski do spaghetti, Przepis z makarony włoskie, Przepis z kurczak z warzywami, Przepis z przepisy z ryba, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, Salsa, Chłopskie śniadanie po Śląsku, rolada wieprzowa, Pappardelle z kurczakiem i cukinią, Jaja w skorupkach z pieczarkami, Polędwiczka z grzybami, Sałatka ziemniaczana z selerem , ryz z ryba, sosy do mięs, Przepis z zapiekanka z makaronem i pomidorami, Przepis z sałatka do mięsa pieczonego, Przepis z sosy do zapiekania, Przepis z tatar z mięsa wołowego, Udka, Dynia, Potrawy wigilijne, Faszerowane piersi z kurczaka z oscypkiem, jaja w mi, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kalafior, Kociołek gulaszowy z kaszą - VIDEO, sos czerwona cebula, chińskie danie, Sos czosnkowy na wódce, Ryba smażona, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Sałatka ogórkowa z brzoskwiniami, Przepis z salatka niskokaloryczna, Ciastka z kokosem, Potrawy wielkanocne, Sos beszamelowy , Babka, obiad z ryżem -, Proste kotleciki z jajka, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Risotto z groszkiem i serem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Zupa pomidorowa, sos gnocchi, Krem owocowy, Placki owsiane z warzywami, Papryka nadziewana mięsem z dzika, Pieczeń, Sałatka z mango, Kasza, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem, Placki ziemniaczane, Kapusta z grzybami w karnawale , Sałatka wiosenna z rukolą, Pstrąg, kuchnia angielska