Dodaj do ksiązki kucharskiej Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Fasolka po bretońsku - składniki:

  • fasola biała suszona lub z puszki - 600 gramów
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 100 gramów
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • Ketchup Hellman’s Ognisty - 50 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek - 1 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Fasolka po bretońsku - Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  2. Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  3. Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej

FASOLKA PO BRETOŃSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Fasolka po bretońsku
    1.Suchą fasolę namocz dzień wcześniej, na około 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie ugotuj ją, by stała się miękka.
  • 2
    Fasolka po bretońsku
    2.Pokrój cebulę, paprykę i boczek w około centymetrowej grubości kostkę.
  • 3
    Fasolka po bretońsku
    3.Podsmaż boczek na patelni (jeśli wytopiło się dużo tłuszczu, część możesz odlać), dodaj kolejno cebulę i paprykę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmaż.
  • 4
    Fasolka po bretońsku
    4.Dodaj ugotowaną fasolę, ketchup, rozkruszony kminek, rozdrobniony czosnek oraz kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Całość gotuj jeszcze około 5 minut, cały czas mieszając.
  • 5
    Fasolka po bretońsku
    5.Przed podaniem dopraw fasolkę majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z chlebem.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WĘDZONYM BOCZKU KNORR

    Bulion na wędzonym boczku Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą , Naleśniki, Przepis z filet z m, Przepis z kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Przepis z przyprawa do ziemniaków, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , naleśniki z farszem z kurczaka, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Zupa cebulowa, Antrykot À la bourgeoise, Żeberka wieprzowe duszone, Pieczarki nadziewane mozzarellą, Żeberka - VIDEO, Tłusty czwartek, Przepis z salatka z oliwami, Przepis z kurczak i jajko, Leczo z cukinii, koperku, Sałatka meksykańska z kurczakiem, salatka z pomidora, Szpinak na ostro - VIDEO, Ravioli z farszem z ricotty i szpinaku, Pieczarki pieczone z masłem tymiankowym, Zapiekana cukinia z ryżem i sosem beszamelowym, Potrawy wielkanocne, Spaghetti , Łosoś, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Przepis z sos do gotowanego kurczaka, Korczak Generała Tso, Przepis z desery z owocami, Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą, sałatka wloska, Pieczeń, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Fingersy w tortilli, Ostra zupa gulaszowa, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Tosty z mozzarellą, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Spaghetti z kotlecikami z kurczaka, Sos beszamelowy , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Spaghetti z tuńczykiem, Sos beszamelowy , Kanapka wrap z warzywami, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Dania z ryżem, Przepis z surówki do mięs, Zupa grochowa, Filety w sosie pomarańczowym, Przepis z ciasta desery, Przekąski, Sałatka grecka z fetą, Zapiekanka meksykańska, Tortilla - VIDEO, Ryba, sałatka z wołowina, wariacje szpinakowo-serowe, Zapiekane papryki z kuskusem i fetą, sałatka z tunczykiem i makaronem, mini kostka pietruszka, zupa z piersi kurczaka, Przepis z podudzia z kurczaka