Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Faworki (chrust) - składniki:

  • mąka pszenna - 750 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • miękkie masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana - 100 gramów
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka

Faworki (chrust) - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
  2. Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  3. Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  4. Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
  5. Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
  6. Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
  7. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI (CHRUST) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Faworki (chrust)
    1.Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
  • 2
    Faworki (chrust)
    2.Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  • 3
    Faworki (chrust)
    3.Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  • 4
    Faworki (chrust)
    4.Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
  • 5
    Faworki (chrust)
    5.Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
  • 6
    Faworki (chrust)
    6.Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
  • 7
    Faworki (chrust)
    7.Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ze schabu, Pirackie danie jednogarnkowe, Śledzie, kruche, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zapiekanka po rzymsku, Pieczeone parówki ze śliwką, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Morelowy sos do deserów, hummus, Warzywa, Szybka fasola po bretońsku, Kofta z śmietankowo-cytrynowym , Szybkie faszerowane ziemniaki , Spaghetti z czosnkiem i czuszką, Chili con carne z hiszpańską kiełbasą chorizo , Kebab, Zawijaski z łososiem, pieczarek, dodatki do obiadu, Przepis z wykwintny obiad, Murzynek, Przepis z ziemniaki pieczone z mięsem, Zawijaski z łososiem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Kotlety, Pierogi, Słodkie grillowane mango, Lekka sałatka kolorowa, pieczen ze schabu, Zupa koperkowa, Sos beszamelowy , Tłusty czwartek, zapiekanka bezmięsna, Przepis z sajgonki z makaronem ryżowym, zapiekanka z dyni, Gulasz, omlet na patelnie, Curry z wieprzowiny po cejlońsku, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Dania z ryżem, zapiekanka z tartych ziemniaków, Pasta rybna, Gulasz po polsku - VIDEO, Risotto, Makaron, Żeberka - VIDEO, Przepis z zupa z pomidorów, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Szpinak, Zupa z czerwonej papryki, Chilli Con Carne - VIDEO, Quesadillas - VIDEO, Przepis z salatka z szynka i makaronem, zapiekanka w piekarniku z pieczarkami, Schab w pięciu smakach, Przepis z sosy winegret, Klasyczna zupa jarzynowa, Przepis z na miodzie, Lekki bigos z warzywami i mięsem, makarony z ziolami, Kasza, Parówki w cieście serowym