Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Faworki (chrust) - składniki:

  • mąka pszenna - 750 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • miękkie masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana - 100 gramów
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka

Faworki (chrust) - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
  2. Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  3. Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  4. Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
  5. Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
  6. Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
  7. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI (CHRUST) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Faworki (chrust)
    1.Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera
  • 2
    Faworki (chrust)
    2.Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  • 3
    Faworki (chrust)
    3.Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na ok. 10 min, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  • 4
    Faworki (chrust)
    4.Ciasto podziel na cztery części i rozwałkuj na podsypanej mąka stolnicy
  • 5
    Faworki (chrust)
    5.Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 cm na 10.
  • 6
    Faworki (chrust)
    6.Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie
  • 7
    Faworki (chrust)
    7.Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułoż na papierowym ręczniku, aby pozbyc sie nadmiaru tłuszczu.Gotowe faworki posyp cukrem pudrem
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DANIA TYPU STIR FRY. PYSZNY OBIAD W KILKA MINUT.

    Absolutnymi mistrzami krótkich czasów gotowania są dania z kurczaka z patelni. Także u nas p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ciemne mięso, Proste kotleciki z jajka, kurczak po s, Szpinak, Proste kotleciki z jajka, przepis gotowanie makaronu, Naleśniki, makaron n, Barszcz biały, Ciasto na pizze, Czekoladowy sztorm, Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem, Zrazy wołowe nadziewane mięsem drobiowym, Zupa pieczarkowa, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, kurczak z r, obiad z sznycla z indyka, Bigos - VIDEO, Przepis z knorr sos do go, Jabłka w korzennym karmelu, Spaghetti z tuńczykiem, Cukinia zapiekana z serem, Karp Wigilijny, Ryba z grzybami mun, Przepis z puszka knorr, Leczo - VIDEO , Ryż, Przepis z warzywa na pateln, Murzynek, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Sernik bez sera, Obiad, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z przystawki pierś z kurczaka, Spaghetti bolognese, Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane , Mleko orzechowe, Proste kotleciki z jajka, Sałatka grecka, kurczak curry z ryzem, Leczo, Sałatka wiosenna z awokado, Przepis z kotlety z jajek gotowanych, Salsa, Przepis z spagetti b, Barszcz biały chrzanowy , kurczak pieczony z ryżem, zupy bez mięsa, Jaja ze szpinakiem, Sałatka Waldorf, Sałatka z porów, Przepis z wiosenne sałatki, ryz z piersią z kurczaka, Przepis z obiad bezmiesne, Pomidorki koktajlowe z sosem tzatziki, Dipy, Kokardki w sosie pomidorowym z pietruszką, Sos z głogu, Kremowa zupa ( zupa z serków topionych), Sos czosnkowy , Żeberka, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Bakłażany z rusztu, pesto sos