Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Faworki (chrust) - składniki:

  • mąka pszenna - 750 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • miękkie masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana - 100 gramów
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka

Faworki (chrust) - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.
  2. Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  3. Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  4. Ciasto podziel na cztery części.
  5. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.
  6. Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.
  7. Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI (CHRUST) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Faworki (chrust)
    1.Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.
  • 2
    Faworki (chrust)
    2.Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  • 3
    Faworki (chrust)
    3.Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  • 4
    Faworki (chrust)
    4.Ciasto podziel na cztery części.
  • 5
    Faworki (chrust)
    5.Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.
  • 6
    Faworki (chrust)
    6.Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.
  • 7
    Faworki (chrust)
    7.Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z letni obiad, makaron na rozne sposoby, Zupa grochowa, korzeń pietruszki, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Zupa gulaszowa, Przepis z latwy placek, Rolada ziemniaczana, Karp w galarecie, Indyk, Przepisy świąteczne, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Krupnik, Lasagne drobiowa, Kulki serowe , Przepis z chłodnik z kefiru, Babka wielkanocna, Ryba w liściach winogron, Spaghetti, Chińskie sajgonki, Ciasto na pierogi, Obiad, przepisy po angielsku na obiad, Krem brokułowy, Przepis z przepisy z ziemniakow, Przepis z sałatka jajko, Przepis z sos curry KURCZAK, Leczo z cukinii, Omlet z szynką i warzywami , Zupa brokułowa, Lasagne z sosem bolognese , Calzonne z groszkiem i marchewką, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, FLACZKI !!!, jajka po, Zapiekanka ze śliwkami, Lasagne, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z kurczak w calosci, Zapiekane roladki z łososia, Aromatyczne tosty z szynką Serrano, Zapiekanka z ryb z marchewką, Sos ogórkowy z szynką , Barszcz biały, Pierogi, Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Gulasz wieprzowy z pieczarkami , Przepis z duszona marchew, ryba na papryce, pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Przepis z lody z owocami, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, przyprawa do ryb, Gotowane klopsy w sosie grzybowym, Przepis z duszony mięso z pieczarkami, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , mrożony łosoś, przyprawa do wołowiny knorr, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Ziemniaki, Dania z makaronem, Kasza