Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Faworki (chrust) - składniki:

  • mąka pszenna - 750 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • żółtka - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • miękkie masło - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • gęsta śmietana - 100 gramów
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia - 4 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka

Faworki (chrust) - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.
  2. Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  3. Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  4. Ciasto podziel na cztery części.
  5. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.
  6. Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.
  7. Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI (CHRUST) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Faworki (chrust)
    1.Mąkę, cukier i sól wsyp do miski miksera i krótko zamieszaj na małej prędkości miksera.
  • 2
    Faworki (chrust)
    2.Dodaj kawałki margaryny, żółtka, jajko oraz śmietanę. Gdy cząstki ciasta zaczną się zlepiać, ciągle mieszając wlej spirytus po ściance miski.
  • 3
    Faworki (chrust)
    3.Zatrzymaj mikser, wyjmij mieszadło i rękami zarób ciasto w całość, a następnie uformuj wałek. Owiń go folią i pozostaw na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło (najlepiej w lodówce).
  • 4
    Faworki (chrust)
    4.Ciasto podziel na cztery części.
  • 5
    Faworki (chrust)
    5.Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy.
  • 6
    Faworki (chrust)
    6.Z ciasta za pomocą małego radełka wytnij prostokąty 4 centymetry na 10 centymetrów.
  • 7
    Faworki (chrust)
    7.Pośrodku prostokąta zrób nacięcie i wywiń ciasto do wewnątrz przekładając jego górną część przez nacięcie. Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocistą barwę. Gotowe ciastka ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: