Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka Gyros , Bigos, Sos beszamelowy , Gołąbki, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, zielona papryka, ciasto ba, jablko, Przepis z sałatki z feta, Piersi indycze w ziołach, Gofry ze szpinakiem na ostro , Sałatka z młodych ziemniaków z bukietem sałat i szparagami, Ziołowy kurczak nadziewany ricottą i szpinakiem, Polędwiczka z octem balsamicznym i miodem, Sos markiz, Placki, Czekoladowy omlet na słodko, Roladki z indyka w sosie z białym winem, Przepis z przepis dnia, jaja w mi, Zupa ogórkowa, Przepis z kurczak z czosnkiem, Gofry ze szpinakiem na ostro , Przepis z kurczak al, Salsa, Kebab w kajzerce, makarony i mieso, Jesienna zupa z podgrzybkami , Śledzie, Lasagne, lekki obiad kurczak, Przepis z ziemniak zapiekany, Pulpety z białej ryby po tajsku, Gyros, Przegrzebki z sosem czosnkowym , obiad gotowany, JAJA W SOSIE TATARSKIM Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, Pomidorowa zupa krem z makaronem , Ziemniaki zapiekane w ziołach, Jajka, Kurczak, Przepis z kotlet z ja, zapiekanka z ma, Kosmiczne ślimaki, Zupa pieczarkowa, Gofry ze szpinakiem na ostro , Pasta z fety z orzechami, Sos beszamelowy , przygotowanie golonki, Lodowa kanapka z żelkami, Ryba po grecku, Kurczak po hiszpańsku z oliwkami , pieczony filet z kurczaka, Przepis z makarony z wo, BOMBA WITAMINOWA CZYLI SAŁATKA OWOCOWA, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Karkówka, Przepis z smażony makaron na patelni, Przepis z dania główne bezmięsne, Chińskie sajgonki, Zupa z dyni, MAŁY KAWAŁEK NIEBA…, sos curry KURCZAK