Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lody czekoladowe "Żółw" , Pierś z kurczaka pieczona, Sos „balatoński”, Zupa ogórkowa - VIDEO, Gambas w cieście, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Parówki zapiekane, Placek po zbójnicku wersja 1, Spaghetti Bolognese, Zapiekanka z ziemniakami, Brukselka w cieście winnym, Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Pasztet, Sos beszamelowy , Przepis z z brokuła, Pstrąg duszony w ziołach, fasolka z bu, Przepis z kurczak i mi, Burritos, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Dipy, Mielonka wieprzowa panierowana, sery żółte, Sałatki z makaronem, Przepis z farsz do kurczaka pieczonego, Przepis z kluski łyżką kładzione, Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Barszcz, Przepis z piersi z kurczaka z warzywami, Przepis z duża marchewka, rosyjska kuchnia, Deser z lodami "Sowa", Mielone, Lasagne drobiowa, Obiad, Przepis z pieczona karkówka w plastrach, Przepis z kurczak-piers, Spaghetti po florencku , Kurczak, Przepis z bezmięsne pierogi, Przepis z makaron m, pierogi z kasza gryczaną - przepis na karnawał , Sałatka z kurczakiem i ryżem, Brokuły i kebab, mielone kotlety rybne, Spaghetti , Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , Zapiekanka z mięsem, Sałatki, Pierogi, Tropikalna herbata , Zapiekanka Gyros , sałatka z winogronem, Krupnik, Przepis z deser z bi, Makaron zapiekany z brokułem, Tort-Wspaniała Zapiekanka Naleśnikowa, Placek po zbójnicku wersja 1, do ziemniaków, Kluski , Przepis z sos smietanowy do zapiekanki z makaronem, mięso ze szpinakiem