Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś, Naleśniki, Zupa szczawiowa, Przepis z kurczak curry z ryżem, daasaf, przystawki na grilla, Przepis z NA FASOLE, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Przepis z knorr przyprawa do, Zupa szczawiowo - szpinakowa, Salsa, Gulasz, Przepis z bulionetka, Zagadkowy łosoś na parze z warzywami, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Ryż, sałatki z wędzonym kurczakiem -, kurczak papryka, na przyprawy, Zupa pieczarkowa, Egzotyczna szynka zawijana z kiwi, Kaczka, Kasza, Zupa jarzynowa, Pasta z sera żółtego, mielone kotlety rybne, Tortilla z kurczakiem, Koktajl owocowy, Pasztet, Potrawy wielkanocne, Kociołek z wołowiną, ryż brązowy, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Makaron rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem i borowikami , Naleśniki, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Sos włoski do spaghetti, Przepis z pieczona ryba z warzywami, Pieczone udka z boczkiem, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Włoski chlebek o orzechowym aromacie, Cezar wegetariański, Tagliatelle w sosie serowym, mięso ze szpinakiem, Przepis z łosoś sałatkowy, Placki ziemniaczane, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałatka Gyros, Przepis z marynata do pieczenia schabu, leczo z papryki czerwonej, Gruszki w sosie karmelowym, Pstrąg, obiad z piersia z kurczaka, obiad z jajkiem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, kurczak-piers, Przepis z mieso mielonego, Zupa grzybowa, Śródziemnomorskie ziemniaki z chili , Polędwiczki wieprzowe, Pasta porzeczkowa, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, zapiekanka miesna