Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryż z warzywami przepis, Przepis z ziemniaki z kurczakiem, Bigos, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Przystawki, kiszenie kapusty, pieczone dzwonka łososia, Przepis z desery na s, Przepis z udka z kurczaka smazone na patelni, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Chłodnik po wrocławsku, Zupa krem z buraczków, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Przepis z gulasz angielski, Ognista karkówka z grilla , Przepis z chleb cz, Satay – szaszłyki, Sałatka ze smażoną piersią kurczaka, Karp w galarecie, Placki, Wyśmienite entree z łososia, Smaczne jajka z łososiem , Kebab w kajzerce, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Sałatka z kałamarnic, Chińskie sajgonki, Cebule faszerowane , Przepis z zapiekanka ziemniaki, Ratatui a’la Gousto, Krewetkowe rogaliki w sosie sojowym, zupa kwaśna, risotto z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Przepis z zupa grzybowa z makaronem knorr, Farfalle z warzywami, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z surówka kapusta pekińska, paello, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z sosy z smietana, majonez sos, Lasagne, Przepis z salatka z jajkami, Wątróbka drobiowa z warzywnymi dodatkami, Łosoś po japońsku z wasabi , Przepis z sos ananasowy do mięsa, Farsz z wątróbek z drobiu, Leczo, Zupa grzybowa, sos na grilla, Ogórek, Lasagne drobiowa, Sałatka Cezar - VIDEO, biala, Gulasz, Zupa pieczarkowa, Ciasto na pierogi, Sałatka z młodych ziół z fenelem i oliwą , Przepis z z jabłkami, Ziemniaki, Gyros, Pralinki