Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z dekoracje do kuchni, Sałatka gyros warstwowa, Kurczak zapiekany z żółtym serem, Sałatka z brokułami - VIDEO , Przepis z grzyby ze smietana, Pieczone udka z boczkiem, gotowany kurczak, Łosoś, Pyzy z mięsem nadziewane fetą w sosie serowym, z brokuła, Zupa ziołowa szpinakowa, Zupa brokułowa, Przepis z sałatka z penne, Tajskie jedzenie, Sałatka z rzodkiewek z kukurydzą, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Przepis z sos sojowy przepis, Sałatki, Mielone, papryki czerwone, Smażona ryba w sosie, kurczak w pięciu smakach przepis, Sałatka z tuńczykiem i jajkiem, łosoś filet, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Sosy, Zupa cebulowa, Wigilijna czarna kapusta ., Przepis z desery ciasto, Azjatycki gulasz wieprzowy, Pierogi, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Spaghetti a la carbonara, Talarki z ziemniaków z łososiem, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Żurek śląski ekspresowy z dodatkami, Kurczęta panierowane, Obiad, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Żurek staropolski z grzybami, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Leczo, Risotto, Schab w pięciu smakach, Łosoś pachnący koperkiem, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, naleśniki bez mleka -, Tradycyjne amerykańskie Apple pie, Obiad ryż z warzywami, Przepis z zupa z kapusty białej -, Przepis z kurczak Z PIEKARNIKA, Drobiowy strogonow z plackami ziemniaczanymi, Pieczone ziemniaczki , Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, na placki, Sałatki z makaronem, Tłusty czwartek, Pierś z kurczaka, na potraw, Przepis z ryż w sosie słodko kwasnym, Spaghetti Bolognese