Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Świąteczna rolada z boczku, makarony kurczakiem, Nachos z serem, ryba panga, Ziemniaki, Kawior z bakłażanów, Kebab, Zupa krem z dyni - VIDEO, Dipy, puree z brokułów, rolada bo, Przepis z pieczony kurczak w warzywach, filet łososia, Kofta z sosem tzatzyki, Zapiekanka po rzymsku, Jagnięcina w miętowym sosie, Przepis z schab gotowany w sosie, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Risotto z kurczakiem i warzywami, zapiekanki z ziemniaków, Leczo, Kabaczki z grzybami i kaszą, Zupa szczawiowa, Przepis z przyprawa do grzanek, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Przepis z sos do zapiekanego makaronu, ryba w śmietanie, Ciasto Artusia, Smażone krewetki, Ryba po grecku, Pstrąg, OSCYPEK, Kotlet pożarski, obiad z ryzem i warzywami, Przepis z Mięso schab w warzywach, szklanka ryżu, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Jajka, łosoś knorr, Schab pieczony z cebulką i czosnkiem, Rajma, Zupa z dyni, Kotlety po kaszubsku , Dynia, tuńczyk w puszce, Krupnik, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Aromatyczne, pomidorowe placuszki, Zapiekanka z ziemniakow, Ravioli pełnoziarniste z mięsem drobiowym, Złociste pałeczki z kurczaka, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Kaczka, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, pieczone ziemniaki z boczkiem cebulką, Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatka z cytrusami, Kurczak, Schab w pięciu smakach, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Gulasz pomidorowo grzybowy z tymiankiem , Złociste pałeczki z kurczaka