Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Przepis z mase do deseru, Przepis z pierś z kurczaka z serkiem wiejskim, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Przepis z kuchnia hiszpanska, salatki z ananasem, Przepis z zupa z kapusty białej -, Kotlety wieprzowe po katalońsku, Placki ziemniaczane, Zupa krem z fasolki z parmezanem, Surówka z kiszonej kapusty, Gyros, Przepis z co można zrobić z mięsa mielonego, Ryba, schab z grilla, Pasztet, Sałatka wędzony kurczak z mandarynkami, ryżowa zapiekanka, Kotlety dyniowe, Sałata z serem brie i prażonym słonecznikiem, Przepis z z zup, marynata do skrzydełek, Przepis z pikantny sos do miesa, Przepis z chłodnik z pomidorami, szybka owsianka z jabłkiem (5 przemian), Pierś z kurczaka, Przepis z leczo na obiad, Zupa cebulowa, Kasza, Sałatka gyros z kurczaka, Kutia, Pierś z kurczaka pieczona, Fałszywe tiramisu, Sos genueński I, Aromatyczne wstążki z pieczarkami, Ziemniaczana sałatka z curry, Zupa krem, Zrazy wołowe z chrzanem, Amerykańskie żeberka BBQ, Karkówka, Szybka Paella, Śnieżynki czekoladowe, pierś z kurczaka w ananasie, Babka z kaszy gryczanej, Sałatka grecka z fetą, kurczak w salatce, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Lasagne, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, Krupnik, Zupa warzywna z kalafiorem, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Zapiekanka makaronowa, konserwowy kalafior z papryka, z piersi indyka, Przepis z miski knorr, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Gulasz, Sos cebulowy z suszonymi pomidorami, Warzywa, Kluski , kurczak dy, Przepis z zupa z marchewek