Dodaj do ksiązki kucharskiej Faworki domowe

Faworki domowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Faworki domowe - składniki:

  • mąka - 25 dekagramów
  • masło - 2 dekagramy
  • żółtko - 3 sztuki
  • gęsta śmietana - 0.25 szklanki
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Faworki domowe - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
  2. Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
  4. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
  5. Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
  6. Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej

FAWORKI DOMOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.

2

Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

3

Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.

4

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.

5

Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.

6

Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pieczony schab ze śliwką, Przystawki, Wstążki z kurczakiem i papryką , Placki po węgiersku, Gyros z kurczakiem, zupa na boczku, Mielone, Lekki bigos z warzywami i mięsem, szynka faszerowana, Zajebiste pizza, Kotlety, Ptasie mleczko z brzoskwiniami, Bigos domowy, Sos z suszonych moreli, mielone w warzywach, Kompot z malin, Chrupiąca surówka w orientalnym stylu, Homar z pod beszamelem , Spaghetti a la carbonara, Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym, Przepis z ciasta a s, bazylia, piers z kurczaka w piekarniku, pieprz i sól, Krewetki w cytrusach, Kurczak, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Golonka, Karp, Lekki bigos z warzywami i mięsem, w z placek, Przepis z obiad z wo, Zupa z soczewicy, Przepis z makaron z parówką, Tortilla, knorr zupa cebulowa, Spaghetti Bolognese, Makaronowa patelnia , Przepis z sosy z rukoli, Zapiekany Pan Kartofel, Zapiekanki, Przepis z miesa na zimno, kurczak w sosie z ry, Zupa brokułowa, Naleśniki, Zupa szczawiowa, Ser kozi z estragonem, Naleśniki z truskawkami, Sałatki z kurczakiem, Kanapka "Nakryj kurczaka", oliwa z oliwek, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zupa brokułowa, SALATKI Z WARZYWAMI, Faszerowane cukinie , Udka, Sałatka z jajka i rzodkiewki w sosie chrzanowo-majonezowym, Kurczak po śródziemnomorsku, Precel z białej kiełbasy, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, zapiekanka naczynie żaroodporne, Przepis z makaron oliwa, Spaghetti z szynką i groszkiem