Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 2 sztuki
  • obgotowane i pokrojone flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ostra papryka - 0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.

2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.

4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*

5

Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Nadziany makaron, Żeberka - VIDEO, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Ryż smażony z warzywami, pierogi z mięsem farsz, drobno posiekana cebula, Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami, Zupa ogórkowa, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Przystawki, Ziołowe ziemniaki pieczone, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z NA FASOLE, Naleśniki, Bigos - VIDEO, Przepis z Kurczak marynata, Sałatka z fasoli ze świderkami, Karp, Żeberka - VIDEO, sałatka z fileta z kurczaka, Przepis z kurczak warzywach, Wielkanocne zrazy , Risotto, zupa z młodych buraczków, Tarta z rabarbarem i lodami waniliowymi Carte d'Or, Sos andaluzyjski II, Sałatka gyros z kurczaka, Forszmak, kurczak gotowany, Makaron z sosem śmietanowym, Zupa krem pomidorowy, Zupa jarzynowa, Zupa cebulowa, filet ryby, Lasagne drobiowa, Przepis z posiekany szczypiorek, Żurek, Zapiekanka z ziemniakow, sałatki z wędzonym kurczakiem -, obiad gotowany, Przepis z mozzarella knorr, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z łopatka, Przepis z bazylia, Przepis z obiad po wlosku, Golonka pieczona z syropem klonowym , Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Quiche Lorraine ze szpinakiem i łososiem - VIDEO, Kurczak w ziołach z woreczkiem, Sosy, Przepis z makaron z, Naleśniki, Sos beszamelowy , Ryż azjatycki, Pasztet strasburski z wątróbek, Przepis z PO GRECKU, makaron z warzywami z patelni, Ryż, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Krewetki i smażone szparagi, marynata do baraniny, Carbonara, Sałatka z ryżem i tuńczykiem