Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 2 sztuki
  • obgotowane i pokrojone flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ostra papryka - 0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.

2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.

4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*

5

Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa grzybowa, Cytrynowe tagliatelle z serkiem Mascarpone, Placek po zbójnicku wersja 1, Makaron, Przepis z Kaczka pieczona w piekarniku, omlety z jajek, Pasta z chrzanem, Tortilla, Zupa ogórkowa - VIDEO, mieso zapiekanki, Brazylijskie pulpeciki, Chrupiące paszteciki z kozim serkiem, Zupa cebulowa, Zapiekanka po rzymsku, polędwica, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Barszcz, Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej, Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą , Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, przepisy na kaczkę pieczoną, Zapiekanka rodzinna, Gyros, Szybki obiad, Doskonała zapiekanka z makrelą, Dania z ryżem, Młode warzywa na parze po francusku, Obiad niemiecki, RAFAELLO, kurczak nadziewany, Przepis z cebula pomidory papryka, Sałatka z pomidorów po indyjsku, koperkow, kurczak a l, Zupa krem z dyni - VIDEO, Sałatka z tuńczykiem, lasagne z brokułami, Karp, Sopa a la Vasca, obiad wielkanocny, Przepis z dorsz na obiad, Placuszki z cukinii, morszczuk, Greckie burgery wołowe, Sos czosnkowy , Zupa pieczarkowa, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Sałatka Nicejska, Pierogi, Szpinak, Potrawka z brokułów po niemiecku, krewetki smażone na maśle, Przepis z farsz do sajgonek, Przepis z pieczone skrzydełka z kurczaka, Przepis z makaron z sosem śmietanowym, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Schabowe kieszonki z kaszą, kuchnia polska warzywa, Indyjskie Gazpacho, Musli dla całej rodzinki, Klopsiki śledziowe, Fasolka szparagowa z boczkiem , Kapusta Reńska, szpinak z makaronem -