Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 2 sztuki
  • obgotowane i pokrojone flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ostra papryka - 0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.

2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.

4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*

5

Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi z kapustą i serem, Przepis z smażone mi, Sos polski - szary, Przepis z kurczak przepisy przepis, Przepis z sos sojowy przepis, Krupnik, Spaghetti Bolognese, Kebab, Przepis z sojowe, Sos beszamelowy , Zapiekanka z pieczarkami, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Przepis z sałatki z ryżem, Czekolada gorzka, Przepis z grill kurczak, Zapiekanka meksykańska, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Schab w pięciu smakach, TAPAS: Tortilla fasolowa z chorizo, Przepis z Wino z kurczaka, rolada w ciescie francuskim, Sałatka z ciecierzycą, Zupa cebulowa, Kluseczki a la Stroganoff, Zupa seczuańska, Zapiekanka z kaszy jaglanej, Ogórek, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepis z bułka z, Sos włoski do spaghetti, Łosoś, Przepis z plastry karkówki duszone, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, sos do gotowanego kurczaka, Ryż z trawą cytrynową, smazona ryba przepis, Przepis z kurczak w pięciu smakach przepis, Naleśniki, Żeberka, Szpinak, Zupa cebulowa, Pierś z kurczaka z orzeszkami, Przepis z oscypek pieczony, Kakao z białej czekolady, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z maKARON CHINSKI, Sałatka wiosenna z ziemniakami i groszkiem , Meksykańska sałatka z kurczaka i papryki, Przepis z szparagi biale, szynka mielona, Leczo, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Carpaccio do wędzonego łososia, Przepis z ciasto na samosy, Gorące rynki ., Pieczone udka z boczkiem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, sos mielone, Kasza, Pierogi, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem