Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 2 sztuki
  • obgotowane i pokrojone flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ostra papryka - 0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.

2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.

4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*

5

Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mieso jabłka, Karp na sposób wschodni, Jesienna zupa z kasztanów, Kotlleciki drobiowo warzywne , Rosół, Karkówka, Przepis z lekkie spaghetti, Boeuf Strogonow, mieso mielone pieczone, Bulion drobiowy, Przepis z zeberka z grilla, Przepis z zapiekanka z warzyw, Pory w sosie majonezowo- musztardowym, przepisy na rybe na goraco, Gruszki po francusku, kotleciki wieprzowe, Przepis z kurczak, śmietana, Zupa grzybowa, Potrawka z kurczaka, Enchiladas z chilli con carne, przystawki z ciasta francuskiego, Dipy, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Grillowany hot dog z surówką colesław , Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką , salatki kurczakiem, Śledzie, Klasyczny szary sos, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, krewetki w piwie, Kurczak z wysp antylskich, Przepis z zielona cukinia, Kieszonki schabowe z pieczarkami, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Rurki z pieczarkami , Sałatki, Pieczony klops, Placki z mięsem, warzywami i serem feta , Carbonara, miechunka peruwiańska, salatka z owocami przepis, Zapiekanka rodzinna, Przepis z zupa pieczarkowa z ziemniakami, Zupa cebulowa, Ogórek, Gulasz, Przepis z Amerykańskie pączki, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Kurczak faszerowany mielonym, Bigos, Przepis z knorr bolognese, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z sałatka z kalafiorem i jajkiem, Sałatka gyros z kurczaka, Omlet z szynką i warzywami , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z sałatka ze świeżym selerem, Filety z farszem grzybowym, Kaczka, Sałatka z kalarepy, kuchnia polska przepisy na pieczeń wieprzowa, Barszcz czerwony z białą kiełbasą