Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 2 sztuki
  • obgotowane i pokrojone flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • ostra papryka - 0.25 łyżeczki
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj Bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.

2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski (julienne) lub zetrzyj na tarce.

4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym.*

5

Do tak przygotowanej zupy dodaj flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj. * Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karkówka, Indyk w ostrym sosie czekoladowym, Naleśniki faszerowane, Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA" , Chrupiąca trortilla z burakami i orzeszkami piniowymi, Nadziane brzoskwinie, Paszteciki z ciasta francuskiego, Sałatka z owoców, Pierogi z kapustą i grzybami, Gulasz z białym winem, Przepis z naleśniki bez mleka -, kurczak po meksykańsku, Schab w pięciu smakach, Lody truskawkowe z orzechami w czekoladzie "Telefon", Dania z ryżem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa Tom Yam Gong, Tłusty czwartek, cienki, Barszcz czerwony, Przepis z zupa krem z brokułami, Przepis z zupa w chlebie, Przepis z zapiekanki warzywne, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Gulasz, Zupa cebulowa, Kutia, Zupa z soczewicy, Lekka zupa pomidorowa, Chlebek na zakwasie, Pstrąg, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Kurczak marynata, Przepis z pieczen wolowa z piekarnika -, Barszcz z „pieprzykiem”, Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z kurczak cukinia, Pasztet, wieprzowina po seczuańsku, Dynia, Ziołowe panierowane parówki, Zupa jarzynowa, Przepis z sosy z gotowanego mięsa, Przepis z mieso boczek, Sos czosnkowy , zapiekanki z ziemniaków, Kapusta z grochem, Kluski , Pesto z rukoli, Mazurek, Przepis z czarna oliwka, Borek szpinakowy z chlebem yufka, Przepis z zupa z młodych buraczków, Sałatka Cezar - VIDEO, Pierś z kurczaka na szybko, Przepis z zu szparagowa, Tarta z truskawkami, jAJKO ZAPIEKANE, posiekany szczypiorek, Kurczak ze śliwkami i miodem, Sałatka z pora, Zupa cebulowa, Przepis z łopatka