Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • pręga wołowa - 500 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 2 sztuki
  • flaki wołowe - 800 gramów
  • seler - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ostra papryka - 0.5 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ziarna czarnego pieprzu - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Flaki wołowe
    1.Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Bulion wołowy Knorr i doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Flaki wołowe
    2.Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  • 3
    Flaki wołowe
    3.Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  • 4
    Flaki wołowe
    4.Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  • 5
    Flaki wołowe
    5.Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ WOŁOWY KNORR

    Rosół wołowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Jajka jeże , Kotleciki z kurczaka z szałwią i szynką, Przepis z gs nadziewana, sos do tacos, Zupa rybna, Kluski śląskie białe, Żeberka - VIDEO, Przepisy świąteczne, Papryka nadziewana ziemniakami, salatka z pomidorow i ogorkow, Przepis z kurczak z pomarańczami, Roladki z schabu „Trzy sery”, Lody Malaga w pieczonym jabłku, sos z pieprzem marynowanym, zalewa do ryby w occie, Zupa cebulowa, Sałatka grecka z fetą, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Sos beszamelowy , Przepis z delikatna, Kurczak w sosie cytrynowym , Sałatka Nicejska, Spaghetti Bolognese, Placuszki z cukinii, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatka makaronowa śródziemnomorska, fasolka ja, przepisy plackow, Indyk, Swojskie chilli con carne, Przepis z schab pieczony z kością, Złociste skrzydełka z sezamem , Ciasto na pizze, pierś z kurczaka duszona w marchwi, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z tradycyjny schabowy, Ciasto na pierogi, Kasza, Przepis z kotlet de V, Sos tatarski z rodzynkami , Sałatka z owczym serem, Indyk zawijany z łososiem, Ciasto czekoladowe, Polędwiczka z grzybami, Gulasz z karkówki z papryką, Zapiekanka z brokułami, grillowanym kurczakiem i mozzarellą, Naleśniki, Sos czosnkowy , Przepis z ziemniaki w winie, Kremowa zupa z dyni, Leczo, ryba z warzywami po francusku, Orientalny kurczak z orzechami, Gyros, Kotlety, Przepis z smażone kawalki piersi z kurczaka na obiad, Kluski , Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Żurek, kurczak z warzywami w sosie sojowym, spaghheti, Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami, Zapiekanka z brokułami, grillowanym kurczakiem i mozzarellą, Przepis z mięso mielone wołowe