Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • ostra papryka - 0.5 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ziarna czarnego pieprzu - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Flaki wołowe
    1.Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Flaki wołowe
    2.Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  • 3
    Flaki wołowe
    3.Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  • 4
    Flaki wołowe
    4.Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  • 5
    Flaki wołowe
    5.Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryba pieczona sola, Szybka fasolka po bretońsku , Pierogi z kapustą i grzybami, zupa w chlebie, Kotlety, Żółta sałatka z ananasem i kukurydzą, Zapiekane mięso z makaronem , Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem , Tagliatelle z suszonymi pomidorami, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, filet z kurczaka -, Przepis z schab środkowy pieczony, przyprawa do masła, Kluski , Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z zapiekanki warzywne, Sałatka grecka, Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , Przepis z salatki makaronowe, Kotlety cielęce po mediolańsku, Pstrąg, Szaszłyki z salami, Zupa indiańska, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Mięso chili po hiszpańsku, sałatka z cukinią, Dzik w jarzynach, Łosoś, Grillowane brokuły po włosku, Sałatka Gyros, FLACZKI !!!, Żurek, Dania z ryżem, Francuskie rogaliki z szynką i serem , Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Krewetki królewskie z markują i ziemniakami, Lasagne, Przepis z surówka do karkówki knorr, surówki na grilla, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Gdański gulasz cielęcy , mieso boczek, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z łopatka, Golonka, Przepis z ryz curry z warzywami, Kaczka, zapiekanka z makaronem i rybą, Ryż smażony z warzywami, Dynia, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , Zupa krem z dyni - VIDEO, Sałatka kebab - VIDEO, Zapiekany makaron penne z rukolą , Przepis z z lososiem, Placki ziemniaczane, obiad filet z indyka, Piżmowa dynia z owocami morza, Sałatka z porów, Delikatne flaczki, pałki z kurczaka pieczone, Makaron