Dodaj do ksiązki kucharskiej Flaki wołowe

Flaki wołowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Flaki wołowe - składniki:

  • ostra papryka - 0.5 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • ziarna czarnego pieprzu - 1 łyżka
  • masło - 100 gramów

Flaki wołowe - Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  3. Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  4. Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

FLAKI WOŁOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Flaki wołowe
    1.Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
  • 2
    Flaki wołowe
    2.Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
  • 3
    Flaki wołowe
    3.Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
  • 4
    Flaki wołowe
    4.Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  • 5
    Flaki wołowe
    5.Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

danie z cielęciny, Kluski lane, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Przepis z zapiekanka miesem, Potrawka z kurczaka à la Gyros, Łosoś, Zupa grochowa, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Kluski lane, Przepis z mięso w sosie pieczeniowym, Półmisek kiełbas z sosami, Przepis z sos carbonare, mieso z piekarnika, Sałatki, Pak Choi z czosnkiem, Chińskie sajgonki, Bigos, Szybkie curry warzywne, Kebab, Polędwiczki wieprzowe, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Zupa z dyni z szafranem , Sos beszamelowy , Pierś z kurczaka, Dipy, Sałatka kebab - VIDEO, Mielone, Kurczak imbirowy, Azjatycka zupa , Przepis z faszerowana papryka serem, Przepis z obiad bezmiesne, Hawajskie skrzydełka, Śledzie pod pierzynką z majonezem, placek z truskawkami, Delikatne filety z sandacza z ziemniakami, niskokaloryczne sałatki, Karp, Przepis z leczo z wołowiną, Przepis z sałatki obiadowe, Sos napoleoński, sosy do wątróbki, Risotto z kurczakiem i warzywami, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Spaghetti , Chińska zupa rybna, Chłopski kociołek, Gdański gulasz cielęcy , sałatki z wędzonym kurczakiem -, bigos z białej kapusty, Zupa pieczarkowa, Przepis z roladki z mięsa wołowego, faszerowany udziec z indyka, Kabaczki nadziewane mięsem, Antrykot po prowansalsku, grill mieso, Musaka, papryka z miesem mielonym, Zupa cebulowa, Przepis z kwaśne jabłka, Ziemniaki z pieca, zapiekanka makaronowa z jajkiem, Gulasz