Dodaj do ksiązki kucharskiej Forszmak

Forszmak

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: przepisy.pl

Forszmak - składniki:

  • surowe mięso z indyka - 750 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • filety śledziowe - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • jabłko - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • sucha bułka z bagietki - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana - 150 gramów
  • tarty żółty ser - 150 gramów
  • sól i pieprz
  • margaryna - 1 łyżka

Forszmak - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę posiekaj.
  2. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę jak na gulasz i duś na margarynie, dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Podczas duszenia podlewaj w razie potrzeby ciepłą wodą.
  3. Obierz ziemniaki i jabłka, z jabłek usuń gniazda nasienne. W maszynce (lub malakserze) zmiel mięso, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, filety śledziowe, ziemniaki i jabłka.
  4. Przygotuj sos - W rondelku stop łyżkę margaryny, dodaj łyżkę przesianej mąki i dokładnie wymieszaj podgrzewając na niewielkim ogniu, następnie, stale mieszając, wlewaj powoli śmietankę.
  5. Do sosu dodaj rozkruszone kostki rosołowe Knorr i mięsną masę, do tego tarty ser i jajka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  6. Natłuszczoną formę do zapiekania wysyp tartą bułką. Przełóż do niej gotową masę pasztetową i piecz około 45 minut (do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej

FORSZMAK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę posiekaj.

2

Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę jak na gulasz i duś na margarynie, dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Podczas duszenia podlewaj w razie potrzeby ciepłą wodą.

3

Obierz ziemniaki i jabłka, z jabłek usuń gniazda nasienne. W maszynce (lub malakserze) zmiel mięso, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, filety śledziowe, ziemniaki i jabłka.

4

Przygotuj sos - W rondelku stop łyżkę margaryny, dodaj łyżkę przesianej mąki i dokładnie wymieszaj podgrzewając na niewielkim ogniu, następnie, stale mieszając, wlewaj powoli śmietankę.

5

Do sosu dodaj rozkruszone kostki rosołowe Knorr i mięsną masę, do tego tarty ser i jajka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

6

Natłuszczoną formę do zapiekania wysyp tartą bułką. Przełóż do niej gotową masę pasztetową i piecz około 45 minut (do suchego patyczka).

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z deser-ciasta, Kukuryku na patyku -nugetsy, Pieczeone parówki ze śliwką, Przepis z sok z truskawek, zdrowe zupy, Duszona baranina z warzywami, Parówki w cieście serowym, Przepis z ciasto na pi, Kotlety z kury nadziewane wątróbką, 42. Kiełbaski serowe, zupa ziemniaczana z boczkiem, boczek ze śliwką, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Sos „Angola”, Dynia, pesto z pomidorami, Przepis z bez miesa, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Łosoś, Zupa tajska z kurczakiem, sałatka z rybą wędzoną, Drobiowe kąski z sałatką, Gołąbki, Zupa brokułowa z pulpetami , Risotto z kurczakiem i warzywami, Rosół, Klopsiki z sałatką, Gyros z kurczakiem, Ajo blanco con uvas, Sałatka z brokułami - VIDEO , Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka makaronowa z mięsem, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Lagos me karidia – królik z orzechami, Marynowane grzyby na 1,5 kg grzybów leśnych, Kosmiczne ślimaki, Golonka, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Carbonara, Kremowa zupa z dyni, Ziemniaki po gó, Śledzie, zielone pesto, Przepis z sałatka z krewetek koktajlowych, Carbonara z tymiankiem , Żeberka, Zajebiste pizza, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z kurczak po ugotowaniu, Przepis z zupa fasola, Karp, Sałatka z cukinią i ziołami, Przepis z mloda, Zupa grzybowa, smażone na głębokim oleju, Pierogi z jagodami, Musztardowa zupa, kurczak po tajsku, Pikantne sakiewki, Jajka, sos do kurczaka z warzywami, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Przekąski, Przepis z kurczak pikantny