Dodaj do ksiązki kucharskiej Forszmak

Forszmak

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: przepisy.pl

Forszmak - składniki:

  • surowe mięso z indyka - 750 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • filety śledziowe - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • jabłko - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • sucha bułka z bagietki - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana - 150 gramów
  • tarty żółty ser - 150 gramów
  • sól i pieprz
  • margaryna - 1 łyżka

Forszmak - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę posiekaj.
  2. Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę jak na gulasz i duś na margarynie, dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Podczas duszenia podlewaj w razie potrzeby ciepłą wodą.
  3. Obierz ziemniaki i jabłka, z jabłek usuń gniazda nasienne. W maszynce (lub malakserze) zmiel mięso, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, filety śledziowe, ziemniaki i jabłka.
  4. Przygotuj sos - W rondelku stop łyżkę margaryny, dodaj łyżkę przesianej mąki i dokładnie wymieszaj podgrzewając na niewielkim ogniu, następnie, stale mieszając, wlewaj powoli śmietankę.
  5. Do sosu dodaj rozkruszone kostki rosołowe Knorr i mięsną masę, do tego tarty ser i jajka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  6. Natłuszczoną formę do zapiekania wysyp tartą bułką. Przełóż do niej gotową masę pasztetową i piecz około 45 minut (do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej

FORSZMAK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę posiekaj.

2

Umyj i osusz mięso, pokrój w kostkę jak na gulasz i duś na margarynie, dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Podczas duszenia podlewaj w razie potrzeby ciepłą wodą.

3

Obierz ziemniaki i jabłka, z jabłek usuń gniazda nasienne. W maszynce (lub malakserze) zmiel mięso, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, filety śledziowe, ziemniaki i jabłka.

4

Przygotuj sos - W rondelku stop łyżkę margaryny, dodaj łyżkę przesianej mąki i dokładnie wymieszaj podgrzewając na niewielkim ogniu, następnie, stale mieszając, wlewaj powoli śmietankę.

5

Do sosu dodaj rozkruszone kostki rosołowe Knorr i mięsną masę, do tego tarty ser i jajka. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.

6

Natłuszczoną formę do zapiekania wysyp tartą bułką. Przełóż do niej gotową masę pasztetową i piecz około 45 minut (do suchego patyczka).

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: