Dodaj do ksiązki kucharskiej Galareta z nóżek

Galareta z nóżek

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: pasibrzuch

Galareta z nóżek - składniki:

  • nóżki wieprzowe - 75 dekagramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • ziele angielskie - 1 ziarno
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • chuda wieprzowina bez kości - 25 dekagramów
  • sól - 1 szczypta

Galareta z nóżek - Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę i selera oczyść. Przełóż do garnka. Dodaj nóżki, zalej zimną wodą i gotuj przez 4 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Wywar odcedź. Mięso wieprzowe pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Ponownie zagotuj. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj czosnek i dodaj do mięsa.
  3. Marchew pokrój w plasterki, ułóż je na dnie salaterek. Zalej wywarem z mięsem wieprzowym i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ostudzoną galaretę wstaw do lodówki. Kiedy stężeje wysuń delikatnie na talerze. Zbierz z galaretki nagromadzony tłuszcz i udekoruj ją gałązkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETA Z NÓŻEK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Marchew, pietruszkę i selera oczyść. Przełóż do garnka. Dodaj nóżki, zalej zimną wodą i gotuj przez 4 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe.

2

Wywar odcedź. Mięso wieprzowe pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Ponownie zagotuj. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj czosnek i dodaj do mięsa.

3

Marchew pokrój w plasterki, ułóż je na dnie salaterek. Zalej wywarem z mięsem wieprzowym i pozostaw do ostygnięcia.

4

Ostudzoną galaretę wstaw do lodówki. Kiedy stężeje wysuń delikatnie na talerze. Zbierz z galaretki nagromadzony tłuszcz i udekoruj ją gałązkami natki pietruszki.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kutia, Golonka, Duszony kurczak z warzywami -VIDEO, Gulasz wegierski, fileciki anchois, Przepis z sos z karkówki, Sałatka do obiadu, Przepis z mieso z piekarnika, Sałatka grecka z fetą, Przepis z faszerowana papryka serem, Pieczeń, Sałatka francuska, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Potrawy wielkanocne, Przepis z zupa na zeberkach, Spaghetti z sosem pomidorowym, Kolorowa sałatka z cykorii , Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Nadziewane makaronowe muszelki, Kotlet de volaille - VIDEO, zupa z kapusty, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, grill mieso, Bigos, Schnitz und Drunder, Kotlety ryżowo – marchewkowe, Bigos - VIDEO, Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką, na obiad makarony, Sosy, Przepis z plastry łososia, Krupnik, Surówka z kapusty pekińskiej, Przepis z obiad w pół godziny, Karnawałowa przekąska - Racuchy z jabłkami, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, Przepis z żeberka pieczone -, Kosmiczne ślimaki, Zupa grochowa, zurek z biala kielbasa -, Kremowy makaron z kurczakiem i boczkiem, Zupa z krewetek, Hiszpańska sałatka z selerem, Schab w pięciu smakach, Przepis z obiad bezmiesne, Kebab, Przepis z niskokaloryczne sałatki, Krewetki pachnące pomarańczą, Zapiekanka meksykańska, Przystawki, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Udka, Pierś z kurczaka, sałatka makaron kokardki, Kotlet de volaille - VIDEO, Farsz do burrito , surówka kapusta pekińska, kurczak curry z warzywami, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Zapiekanka z pieczarkami, Kurczak Tandoori z ryżem - VIDEO, Ogórek, Przepis z krewetki smazone, Naleśniki faszerowane