Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, kuchnia polska gotowanie, Kasza, Przepis z salatka z marchewka, Sos genueński II, Zupa ogórkowa, Kotlety z ryżu z serem, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, makaron z gr, Przepis z placki z warzywami, Plastry cukinii z pomidorami i cynamonem - VIDEO, Aromatyczny węgorz na sposób prowansalski, Kurczak, Sos czosnkowy z chilli, ryba w sosie koperkowym, Schab w wersji chińskiej, Przepis z obiad z makaronem na szybko, Zupa grzybowa na żeberkach, Niemiecki klops z kapustą, ogórki po mw, Śledzie, piers z kurczaka z brokulami, Sałatka z brokułami - VIDEO , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z przepis na zalewajke, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z blender przepisy, ryba tilapia, TAPAS: Bakłażany z grilla, Przepis z pomidory w puszce, Przepis z sałatka z tuńczykiem i fetą, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Placki po węgiersku, Gulasz po węgiersku - VIDEO, schab marynata, Kanapki na imprezę z szynką, Papryka, Gulasz, sos czosnkowy, Kapusta kiszona z pieczarkami, Warzywa, Pyszna sałatka gryczana, Polędwiczka z grzybami, makaron z pomidorem, Risotto, Sos „Beata”, Polędwiczka z grzybami, Szybki sos pomidorowy, Marynowana wołowina z grzybami , Przepis z makarony piers z kurczaka, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Przepis z na drób, Sos cebulowy z suszonymi pomidorami, gulasz wieprzowy po węgiersku, Kocia lasagne , Golonka, makarony smażone, Słodki chłodnik z melona, Szybki deser jogurtowy, Spaghetti , Lasagne, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Cytrynowo-maślany kurczak