Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zapiekanka ziemniaczana z miesem mielonym, makaron z o, czosnek kurczak, Tajlandzkie naleśniki, Przepis z latwe gotowanie, jajka z piekarnika, Tortilla, przystawki z ciasta francuskiego, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Kutia, Przepis z grill sa, Risotto, bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, sos do zapiekanki makaronowej, Marynata do karkówki z czerwonego wina, Zupa ogórkowa, Włoska grzybowa Lasagne, Koszyczek wątróbek, Sałatka z kapusty pekińskiej , Żeberka, Sałatka cebulowa z jajkami i szynką, Leczo, Przepis z nalesniki z szpinakiem, Sałatka Gyros, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Przepis z po prostu gotuj, Tortilla - VIDEO, Ryba po grecku, Bigos, Przepis z rozgrzewające zupy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Kotlety, Przepis z pieczone mięso wieprzowe, Wołowina duszona z sosem chrzanowym, Przepis z ryż do obiadu, Krokiety ziemniaczane z pomidorową nutką, Zupa cebulowa, Pulpety rybne w sosie chrzanowym z koperkiem, Zupa z soczewicy, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Medaliony z indyka z oscypkiem i żurawiną, soczewica zielona, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Fantazyjne fileciki rybne, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, sałatka z szynka parmeńską -, Sosy, Karp, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepis z kuchnia w, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Kaszubska polewka kminkowa, Zupa z dyni, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Przepis z zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Zupa pieczarkowa, Kebab, Aromatyczna szynka z pieprzem, makaron z mięsem mielonym, Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa", Karp w galarecie, Miodowo-balsamiczny dressing z ziaren sezamu, Placek po zbójnicku wersja 1