Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Rosół z polentą, sałatki z ryżem, Przepis z gulasz angielski, Potrawka z kurczaka, Przepis z kurczak curry z makaronem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Cepeliny serowe, Zapiekanka z ziemniakow, Shake czekoladowy, czerwona po, placek węgierski - -, ryż z kurczakiem, Udka, Przepis z sojowe, Koktajl piwny, Ryba, Łosoś z koprem włoskim , naleśniki bez mleka -, Przepis z Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Nadziane warzywa, Dipy, Przepis z mieso z piekarnika, Spaghetti a la carbonara, leczo z cukinii z kielbasa, Obiad, Gulasz po polsku - VIDEO, Jajka w kolorowej galarecie, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Sos beszamelowy , obiad z ryby, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Zupa kalafiorowa, Zupa Gonzalesa , Przepis z Obiad ryż z warzywami, Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO, Rajska szarlotka, Pierogi, mięso mielone pieczarki, Przepis z do ziemniaków, Risotto, Potrawka wołowa z makaronem, Łosoś, pierogi z kapustą, Bigos ze słodkiej kapusty, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Sałatka z fasoli ze świderkami, Przepis z desery w pucharkach, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Pierś z kurczaka, marynata do skrzydełek, zupa z kapusty białej -, Szybkie pierogi z pasztetem, Szklanka wody, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sałatka z brokułami i jajkiem, Pasztet, Krem z marchewki z curry i czarnuszką, Barszcz czerwony z grzybami, świeży szpinak sałatka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Flan karmelowy, Mielone, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem