Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kapusta pe, Pieczeń, Kaczka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, filet z kurczaka z grilla, Kebab, Sałatka z kurczakiem curry - VIDEO, Przepis z ziola, Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym, Wyborny andaluzyjski sos, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , knorr przypraw, zupy warzywna, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Bigos domowy, Sałatka ryżowa z kurczakiem, Solanka z karpia, Gulasz, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, Przepis z sos cebulowy do ziemniaków, Przepis z cukinia zapiekana z miesem mielonym, Przepis z kuchnia przepisy knorr, sałata rzymska, Gyros, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, spaghetti z piersi z kurczaka, Lasagne, Przepis z sałatka z marchewki, duża marchewka, marynata do piersi kurczaka, kotlet włoski, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Duszone warzywa, Przepis z na rosole, żołądki, Rolada ziemniaczana, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Zapiekanki, Bakłażany po katańsku, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z obiad kurczak w sosie i ziemniakami, Winny sos, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Grillowany kurczak na ostro, Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą, Pstrąg, Kolorowe placki ziemniaczane, Paseczki wieprzowiny z zieloną papryką, Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką, Sałatka z porów, sałatka z jogurtem naturalnym, Krupnik, Sałatka z brokułami i jajkiem, Pieprz czarny Knorr, Obiad, Dania z makaronem, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Makaron z sosem śmietanowym, Pasztet, Zapiekanka rodzinna, Zupa pomidorowa klasyczna, Pralinki