Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti a la carbonara, Sałatka „kopciuszek”, Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Przepis z paluszki surimi, Kofty z baraniny , Obiad ryż z warzywami, Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią, przygotowanie makaronu, Przepis z pierś w kurczaka, Lasagne, Ratatui a’la Gousto, Szaszłyki z kurczaka na grilla , kurczak w czosnku i ziołach, Flaki - busecca di calco, Pstrąg, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Przepis z mieso z piekarnika, Ogórek, Zupa krem, Chiński kociołek pełen warzyw, Duszone roladki schabowe, Ryba, sos curry do kurczaka, Ratatui a’la Gousto, sałatki z ryżem, Mielone, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kurczak, Spaghetti po florencku , Leczo z cukinii, Sałatka grecka z fetą, Kasza jaglana na mleko kokosowym, Chrupiące, czekoladowe kulki, Sałatka z selerów po hiszpańsku, Przepis z smażone ryby przepisy, Przepis z Pieprz w kulkach, sałatki z sałat, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z sałatka z winogronem, Przepis z ryby smazone, ryż z kurczakiem, Przepis z z piersi indyka, Zupy, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Szpinak, Przepis z bezmięsne obiady, sos z mielonym miesem, Kurczak a’la "Maroko", Klopsy gotowane na parze, Chiński mur „na okrągło” , Mleko orzechowe, Bigos domowy, Pomidorowa sałatka z oliwkami, Przepis z salatka z pomidora, Pudding z ryżu i mango po tajsku, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Stroganoff z kaczki, Placki ziemniaczane, Przepis z gulasz z wołowiny, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z zapiekanka z mielonego, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Pierś z kurczaka, Focaccia domowa