Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

obiad kurczaka, Przepis z piersi z kurczaka z makaronem, Wędzony żółty ser z rusztu, Przepisy świąteczne, Przepis z pierogi z kapustą i z mięsem, Tagliatelle z rozmarynem, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa z soczewicy, Galaretkowe witrażyki, Polędwica w cieście kruchym, Orientalny smażony kurczak , masy do ciast, makaron n, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Zupa orientalna, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Sos włoski do spaghetti, Bigos, Przepis z makaron z gr, Makaron z wędzonym łososiem, kotlet de V, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa brokułowa, Ciasto na pierogi, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Gyros, Przepis z kuchnia tv srodziemnomorska, Łódki ziemniaczane z jajecznicą, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, poledwiczki wieprzowe, Faszerowane piersi kurczaka, Makaron z anchovis i cytryną, zimne przystawki, Kurczak, mięso mielone wołowe, Przepis z ryba w piekarniku, Makaronowa tarta, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Śledzie w kapuście, Pieczeń, Przepis z zupa z mrożonego szpinaku, kurczak w oleju, Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Gołąbki, Pomidory z Pesto, czerwona fasola, Wigilijna czarna kapusta ., Zapiekanka z pieczarkami, Obiad, Zupa krem ze słodkiej kukurydzy, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, ryba pieczona w piekarniku filet, Kotlety, Przepis z sałatka wloska z makaronem penne, Sałatka kebab - VIDEO, Wielobarwna zapiekanka, Przepis z fasolka ja, Jajka, Przepis z zalewa do ryby w occie, Golonka, Rolada ziemniaczana, Przekąski