Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi leniwe granatowe, Szybki obiad, sałata lodowa i kurczakiem, Przepis z filet z kurczaka duszony, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Łosoś, przepisy plackow, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pizza z papryką i pomidorami, poledwiczki z grilla, Przepis z sos do tacos, Przepis z golabki bez mięsa, Zapiekanka Gyros , ryba z warzywami po francusku, Pappardelle alla puttanesca, Makaron, Krupnik, czarna rzepa, Cieciorka po indyjsku, Spaghetti , mieso mielone z szynki, kotlet de V, Rajska szarlotka, kurczak z pomarańczami, salatka z pomidorow i ogorkow, Soczysty schab po parysku, Zupa krem z buraków , mięso mielone wołowe, Pieczeń, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Wstążeczki z drobiem i fetą, Indyk orientalny, Polędwiczki, Chłopski kociołek, Sałatka grecka, Jedwabiste spaghetti z mięsem kraba, Przepis z deser z mlekiem, pieczarki kurczak, zupa brokułowa z grzankami, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Lekka zupa pomidorowa, Kalafior, Pierogi z dynią w sosie szałwiowym, Sałatka z porów, Kapusta z pomidorami i natką pietruszki, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Karp po chińsku, Gołąbki, Gulasz, Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach, Marchew oprószana, Potrawka z kurczaka, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Makaron z brokułami, Przepis z tradycyjny schabowy, Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką, można, Tortilla, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Zapiekane risotto z kiełbasą, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Barszcz biały, Pierogi z truskawkami, Pierogi z kapustą i grzybami