Dodaj do ksiązki kucharskiej GALARETKA DROBIOWA

GALARETKA DROBIOWA

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

GALARETKA DROBIOWA - składniki:

  • rosół - 3 litry
  • mięso z rosołu ( u mnie karpus z kurczaka oraz kawałek pręgi wołowej) - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • różyczki kalafiora - 3 sztuki
  • różyczki brokuła - 3 sztuki
  • fasolka szparagowa mrożona - 4 łyżki
  • marchew z rosołu - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń z rosołu - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka

GALARETKA DROBIOWA - Sposób przygotowania:

  1. Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.
  3. Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.
  4. Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.
  5. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.
  6. Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKA DROBIOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sosy do makaronów włoskie, Zapiekanka Gyros , obiad z pieczarkami, Sałatka z brokułami i jajkiem, Zapiekany dorsz, Kutia, Kanapka dla dzieci "Serduszko", Przepis z ryż z kurczakiem, Pielmieni cielęce, Przepis z przepis na zapiekanke z piekarnika, Makaron ze szpinakiem w 5 min, Zupa grzybowa, Bogracz, zupa gulaszowa po wegiersku, Zupa krem fasolowy, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Gyros z kurczakiem, Zupa krem z marchwii, Przepis z makaron po włosku, zapiekanka knorr, Sałatka Gyros, kotlety do hamburgerów przepis, Kalafior, Przepis z zapiekanka ryżowa, Roladki z czerwonej papryki, pierogi z mięsem farsz, zapiekanka z mięsem mielonym -, Zawijasy z soli, Dar morza, Przepis z szybki i łatwy obiad, Przepisy świąteczne, Kanapka warzywna , Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kurczak, Ryba, Musaka, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Lasagne, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z makaron na obiad, Bigos domowy, Potrawy wielkanocne, Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Krokiety z mięsem i grzybami , Tosty z serem, Proste kotleciki z jajka, Rolada ziemniaczana, przystawki mięsne, Udka, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Przepis z farsz do naleśników, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Pikantne spaghetti z oliwkami, Zupa z soczewicy, Placki po węgiersku, Przepis z sałatka z lososiem wedzonym, Ryż, Zapiekane nachos z serem, Kulebiak z kapustą, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Ziemniaki, ryż - obiad