Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Warzywa, Sos czosnkowy , Zupa pomidorowa "niezwykła'', kiszona sałata, obiad wegetariański, ciasta z mlekiem w proszku, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Przepis z zapiekanki domowe, Zawijaski z naleśników, Przystawki papryka, ciasto sh, Przekąski, Ryba po grecku, obiady gotowane na parze - -, Rolada ziemniaczana, Rozmarynowo-cytrynowa ryba w boczku, Bigos, Curry z pomidorów, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Szwedzki tort kanapkowy, Przepis z cebula w piorka, Spaghetti z tuńczykiem, Gołąbki, Śledź w sałatce hawajskiej, Przepis z szaszłyk wieprzowy, Dynia, Przepis z pieczen wolowa, Świąteczna rolada ze szczupaka, Przepis z gotowane udka kurczaka, Przepis z farsz do ciasta francuskiego, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z obiad tarta, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Karp w galarecie, kilki, Bigos domowy, Sałatka grecka, Sałata ze szpinaku, koziego sera i żurawiny, Sałatka z kapusty pekińskiej , przepisy zupy, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Tłusty czwartek, jajka obiad, Caldo verde - zielona hiszpańska zupa, Pikantne sakiewki, Tarta jabłkowo - orzechowa, Zupa z dyni, sos z prawdziwków, Indyjski ryż z soczewicą, Zupa jarzynowa, Sos czosnkowy do sałatek, Łosoś, Sałatka warzywna z tuńczykiem, rosół z lanymi kluskami, Przepis z knorr sałatki przepisy, Pierogi z kapustą i grzybami, Ślimaki kurczakowo- serowe , Grackie postne ciasto czekoladowe, Pasta z kurczakiem i cukinią, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Swojski cebulowy filecik, Słoneczna zupa marchewkowa , Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową