Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z surowa ryba, Zapiekanka meksykańska, mięso mielone z gotowanym jajkiem, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Kapusta z grochem, Przepis z obiad pl, Rolada mięsna z ciasta francuskiego, Kutia, mieso mielone zapiekane w piekarniku, Przepis z sos słodki chili, Ciasto na pizze, Przepis z Wino z kurczaka, Risotto, Przepis z przygotowanie makaronu, Rolada ziemniaczana, schab pieczony z sosem chrzanowym, Naleśniki, Chleb pumpernikiel z truskawkami, Przepis z ziemniaki zapiekane z boczkiem, Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią, Sałatka z kozim serem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z sałatka z pomidorami i ryżem, Przepis z pierogi ciasto przepis, Przepis z mieso w cieście, korzen pietruszki, Schab w pięciu smakach, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Marynata do karkówki z musztardą, Przepis z na placki, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Soczewica z cytryną, Żeberka - VIDEO, Sałatka z kurczakiem, Przepis z gotowane szparagi, nugetsy przepis, Przepis z obiad miesny, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Śledzie, Quiche z czarnymi oliwkami i szpinakiem, ciasta desery, Haładziec, Karkówka, Łosoś, potrawka z ryżu, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Omlet z warzywami i ryżem, Kanapki z twarożkiem, miodem i figą , Zapiekanka z ziemniakow, Ryż smażony z warzywami, Złociste skrzydełka z sezamem , Schab, Potrawy wigilijne, Placki ziemniaczane, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Szaszłyki z indyka, Sorbet truskawkowy z szampanem, Rolada z papryką, Zupa pomidorowa, Marynowany kurczak z grilla zimową porą, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepisy świąteczne, sos do zapiekanki z makaronem i kurczakiem