Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krewetki z kuskusem, Barszcz, kurczak w sosie jogurtowym, Krem z borowików , Przepis z kurczak ze śmietaną, Sałata z cykorią i orzechami - VIDEO, filet z ryby na obiad, mięso mielone ryż, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, co gotuje na obiad, Pasztet, schab z jajkiem, Hiszpańskie ciasto do kawy, KABACZEK - NOWE WYDANIE, Ryba po grecku, Sałatki z makaronem, Pierogi z kapustą i grzybami, Krupnik, Polędwiczki, Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem , Ciasto na pizze, Zupa pomidorowa, Lekka zupa pomidorowa, Budyń z kapusty włoskiej, Placek po zbójnicku wersja 1, BEZOWE CAŁUSKI, Przepis z szynka w galarecie, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Pieczeń, Mizeria z jogurtem, Pulpety ryżowe, Placek po zbójnicku wersja 1, Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym, Przepis z sos do pieczeni, Dorsz w maśle cytrynowym, Pyszna kanapka dla dzieci "Sowa", golabki w słoiku, Jajka, Babka drożdżowa, Indyk po amerykańsku , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z obiad z kapusty, Zapiekanka z makaronu - VIDEO, Przepis z sałatka z szynką i serem żółtym, Schab, Przepis z zapiekanka z makaronem i kiełbasą, świeży szpinak, Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą - VIDEO, Pieczona ryba, Śledzie w miodzie i pomidorach, Placek drożdżowy z rabarbarem, Lekka zupa pomidorowa, zapiekanki NIEMIECKIE, Sałatka rozmaitości, Mazurek, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z przyprawa knorr delikat, soku z owoców, zioLa prowansalskie, Ziemniaki zapiekane w ziołach, sałatka z brokulami, gotowana kapusta, Makarony z sosem z serkow topionych, Golonka