Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z plastry schabu, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z schab z ziemniakami, Kluski , Sałatka z fasoli ze świderkami, Kasza, Lasagne, Feijoada – brazylijska fasola, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Zimtsterne czyli świąteczne gwiazdki cynamonowe, Przepis z sałatka z kapustą pekińską i pomarańczami, Sałatka Gyros, sałatka makaron pomidory, Sałatka Cezar - VIDEO, Gulasz, Przepis z knorr ryby, przepisy z opakowań, Serowe gomółki, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z fajne przepisy, Przepis z Zapiekanka Ziemniaczana z łososiem wędzonym, Przepis z z czym podawać wołowinę, Zapiekanka po rzymsku, Polędwiczki, Bigos, Owocowa sałatka z krewetkami, Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki, RAFAELLO, Brazylijskie pulpeciki, pieczony filet z ryby, smażony ma, makaron z kurczakiem ze szpinakiem i śmietaną, Sałatka Nicejska, Zupa z twarogu i bułki, Zupa krem z zielonego groszku , Risotto, Sałatka gyros warstwowa, Okoń nilowy z papryką , porem i koprem, Pizza z szynką i pieczarkami, Kurczak z imbirem i limonką, Przepis z fix schab a la strogonoff, Kapusta z grochem, Sałatki z makaronem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Spaghetti Bolognese, Sos czosnkowy z chilli, Kolorowa surówka zimowa, Przepis z sos śmietanowo -ziołowy, Przepis z czosnkowy sos, Przepis z ugotowani danie główne piers z kurczaka, Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem, Przepis z obiad wegetariański, Pałeczki z kurczaka z fasolą w ketchupie, Złoty sznycel z kurczaka , mięso wieprzowe z sosem, Ziemniaki, Sałatka z kalarepy, Sałatka gyros warstwowa, Sos czosnkowy na wódce, Zapiekanki, salatki z kurczaka, Przepis z meksykańskie placki, Zupa kremowa - zuppa cema di pollo, Zupa cytrynowa