Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos Huzarski, piersi z kurczaka- duszona, Kocia lasagne , mięso drobiowe, Potrawy wielkanocne, sos do polędwiczek wieprzowych, slodko, Kurczak z mango , Sałatka z kurczakiem i ryżem, Sałatka grecka z fetą, Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem, Przepis z drobiowa bulionetka, Kaczka z owocami, Świąteczny sos mole, Zapiekanka Gyros , Zupa cebulowa, Salsa, sos spaghetti z pomidorów, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Szaszłyczki z owoców morza z grilla, Przepis z ryba mintaj, Galaretkowe witrażyki, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Przepis z filet s kurczaka, piersi kurczaka z zupą cebulową knorr, Żołądki w sosie cebulowym, Przepis z halibut pieczony w piekarniku, Przepis z kuchnia hiszpanska, Kotlety z orzechów, FASZEROWANY MAKARON, Spaghetti a la carbonara, Przepis z ryż kurczak pieczarki, Zupa brokułowa, Krem serowy, Papryka, Przepis z makaron spagetti, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z przepis na smażoną rybę, Chłodnik z maślanki, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Przepis z makaron z bo, Zupa kalafiorowa, Kasza, Galaretkowe witrażyki, Zupa cebulowa, Kaczka, wiosenna surówka na grilla, Przepis z obiad letni, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Leczo - VIDEO , Zupa ogórkowa, Sałatka z krewetek i ogórka, Zupa grochowa, Szpinakowy quiche, Krupnik, Naleśniki, Galaretkowe witrażyki, Zupa z soczewicy, Gołąbki, Przepis z Kebab z sosem czosnkowym Knorr, biała kapusta zasmażana, ser rokpol, Trotta alla norcina