Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron z sosem śmietanowym, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, sałatka z makaronem i jajkiem, Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem, Przepis z kurczak z kostki, Szpinak na ostro, Lane kluski z płatków owsianych, Zupa jarzynowa, Placki ziemniaczane, Przepis z zupa na zeberkach, Proste kotleciki z jajka, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Indyk faszerowany papryką, Przepis z farszu, Schab, Leczo - VIDEO , jajka z piekarnika, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Naleśniki, Ryba, Przepis z spagethii, Mini pizza, Soczysty indyk na ostro , Przepis z mięso z warzywami, Kremowe tymbaliki z zielonego groszku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Musaka, Przepis z obiad ryby, danie z pieczarkami i ryżem, Pstrąg, Zupa fasolowa z wędzonką, filety mi, Won ton z krewetkami, szybki o, Indyk, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przystawki, Zapiekanka rodzinna, Zupa cebulowa, Przepis z zapiekanka naczynie żaroodporne, gotowanej wody, sałatka z sałatą lodową, Przepis z ciasto placki, Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Grochówka, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z mięso rosołowe, Przepis z kuchnia w, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Jajka po chińsku, Kosmiczne ślimaki, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z ryba mintaj, Kotlety, Przepis z farsz do naleśników, Tosty z pomidorową salsą, Lasagne ze szpinakiem i grzybami, Spaghetti Bolognese, Słodki zapiekany ananas, Żurek, Sos beszamelowy , sałatka z ryżem, Sola panierowana z krabami