Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, pieczony schab w rękawie, Spaghetti Bolognese, Makaron, Zupa dyniowa, zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami, Brokuły, Sałatka z brokułami - VIDEO , np ciasta, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Pstrąg, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Zapiekanka z cukinii z ziołami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Antrykot po prowansalsku, Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Smażony ryż z brokułami, Przepis z SER TY, roladka z kurczaka, Przepis z knorr do mi, Szafranowe risotto z kurczakiem, Mielone, Gyros, Placki, salatka cezar, Sałatka śledziowa z kiełkami soi, Proste kotleciki z jajka, Tagine z kurczakiem i warzywami, Gicz cielęca w sosie śmietanowym, sos do zapiekanki makaronowej, Przepis z ciasta na, Zupa grochowa, Krem brokułowy, ciasteczka razowe z płatkami owsianymi, Przepis z salatki z miesem, Zupa z awokado na zimno, Żebra po kasselsku z winnym aromatem, Wykwintna sałatka z łososiem, Zupa cebulowa z wytrawnym winem, Przystawki, Kapuśniak z młodej kapusty, Zupa pomidorowa, Przepis z pulpety z indyka gotowane -, Sałatki z makaronem, Polędwiczki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z co z ziemniakami, Kurczak w śmietanie, Przepis z Czerwona papryki, Domek z naleśników ze szpinakiem, Szaszłyk drobiowe z makaronem ryżowym, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z piers kurczaka, Szafranowe risotto z kurczakiem, Przepis z ser zapiekany, sałatka z papryką i kukurydzą - -, Zupa grzybowa, Przepis z sos-do-makaronu, Przepis z piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, ryba z maslem, Proste kotleciki z jajka, Przepis z do jajek