Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Koper

Galaretki drobiowe - składniki:

  • marchew - 3 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka

Galaretki drobiowe - Sposób przygotowania:

  1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.
  2. Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.
  4. Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI DROBIOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrane warzywa (marchewki i selera), ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 2 godziny.

2

Następnie wywar przelewamy przez sito i sprawdzamy jego objętość (żeby wiedzieć ile trzeba będzie dodać żelatyny). Wyrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i selera. Mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę kroimy w plastry. Mięso dorzucamy z powrotem do wywaru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Dodajemy rozktuszoną w palcach Mini kostkę Czosnek Knorr. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Bierzemy odpowiednią ilość żelatyny (proporcje są podane na opakowaniu) i rozpuszczamy w ¼ szklanki zimnej wody. Wlewamy do wywaru i całość dokładnie mieszamy (oczywiście już nie gotujemy!) Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

3

W małych pojemniczkach (ja używam umytych opakowań po jogurtach i serkach) układamy marchewkę i groszek, wlewamy ostudzony wywar z mięsem i żelatyną, na wierzchu dokładamy jeszcze marchewkę i groszek i odstawiamy do lodówki, do momentu całkowitego zastygnięcia.

4

Galaretę podajemy polaną sokiem z cytryny.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gęsta zupa z selera, Szybka jesienna zupa z klopsikami, Kocia lasagne , Krem brokułowy, Gulasz z indyka z jabłkami, Mus z awokado, Makaron, Aromatyczna pomidorówka, zupa grecka, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Meksykański sos do tortilli, Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami po indyjsku, Przepis z ryż curry, Sałatki, Łosoś z koprem włoskim i pomidorami , Sałatka warzywna z tuńczykiem, obiad pl, Karkówka, Kocia lasagne , Pieczone papryki, Szybki obiad, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z starty ser np parmezan, Gyros z cebulą i oliwkami, Kurczakowa zapiekanka, makaron zapiekany z serem i jajkiem, Pancakes z bananami i syropem klonowym , sałatka z makaronem kurczakiem kukurydza, Chrupiące pikantne orzechy, Kluski z dziurką z sosem mięsnym , zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami, Penne z owocami morza, Pstrąg, Pieczeń, Przepis z duszone grzyby, Przepis z salata smazona, placek z truskawkami, Tortilla, Placki ziemniaczane, obiad szynka wieprzowa, Przepis z Deser lodowy z owocami, Sałatka żydowska , Zapiekane risotto z kiełbasą, piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, Żeberka - VIDEO, Kasza, Tarta szpinakowo-serowa, Przepis z obiad bezmiesne, Przepis z mięso ze szparagami, Brukselkowy krem z serowym paluchem, piers z kurczaka suszone pomidory, ryż z sosem curry, Sos czosnkowy , Dipy, Spaghetti Szefa Extra ziołowe z pomidorami , Przepis z marchew ugotowana, Przepis z ser bryndza, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z makarony z pomidorami, Przepis z ziemniaki ugotowane, Złociste paluszki z kurczaka, Sałatki z kurczakiem