Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - składniki:

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - Sposób przygotowania:

  1. Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  2. Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  3. Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  4. W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  5. Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  6. Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI Z KURCZAKA ,, KOLACYJNE ,, - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    1.Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  • 2
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    2.Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  • 3
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    3.Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  • 4
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    4.W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  • 5
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    5.Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  • 6
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    6.Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gruszki w sosie karmelowym, Przepis z karkowka w zupie cebulowej, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Dania z ryżem, Grzybowa- kartoflanka z Gorących kubków, Naleśniki chińskie - VIDEO, Krupnik, muszle faszerowane, Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Amerykańskie burgery, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z obiad ser, drobiowa, Sos jajeczno - serowy, Pierogi, Sos beszamelowy , Przepis z ryba pieczona sola, dania z ananasem, Zapiekanka po rzymsku, Maślany indyk z pietruszką , Ciasto na pizze, Zupa jarzynowa, Cytrynowe magdalenki z lodami, Flan karmelowy, zupa grochowa na boczku, Przepis z ryba smażona w sosie, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Spaghetti z cukinią i papryką, Gulasz po polsku - VIDEO, Przekąski, Brazylijskie pulpeciki, Żeberka w kapuście, sałatka z kurczaka z ryżem, Karkówka po monachijsku, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pstrąg, Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem, brukselka zapiekana, Canederlini pomidorowe, Przepis z bułki, Chłodnik owocowy, Przepis z makaron ser śmietana cebula szynka, mielony z warzywami, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, kurczak nadziewany miesem mielonym, Kotlety, Mięsne krokiety ze szpinakiem, makaron z kurczakiem curry, Przepis z kotlety z jajkami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Smaczny smażony szczupak, dania z miesa gotowanego, Śledź z kapustą kiszoną i kurkami, Przepis z boże narodzenie przepisy, Zapiekanka meksykańska, Dipy, Makaron, sos do spaghetti z kurczakiem, Przepis z z kurczakiem, Feijoada – brazylijska fasola, sól, Szybka i prosta sałatka z krewetkami, Wiosenne pomidorki