Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - składniki:

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - Sposób przygotowania:

  1. Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  2. Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  3. Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  4. W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  5. Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  6. Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI Z KURCZAKA ,, KOLACYJNE ,, - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    1.Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  • 2
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    2.Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  • 3
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    3.Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  • 4
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    4.W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  • 5
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    5.Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  • 6
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    6.Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pasta włoska z wędzonego śledzia, Przepis z makaron na obiad z sosem, Przepis z ziemniaki w papryce czerwonej, Wiosenna sałatka, Papryka faszerowana pieczarkami, Zupa gulaszowa, Zupa pieczarkowa, Przepis z paszteciki przepis, Smażone warzywa pachnące Indiami, polędwiczki drobiowe, Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg", Golonka, Dania z ryżem, Pyszne lody truskawkowe z czekoladowymi drażetkami "Biedronka", Kurczak nadziewany pieczarkami, Karkówka, Pomidorowy sos do pizzy, Zupa z soczewicy, Pierogi z mięsem i kaszą kuskus, Sałatki z makaronem, Przepis z puszki na przyprawy, Przepis z pierś z kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym, Przepis z mieso z piekarnika, Kurczę pieczone a'la Marca, Rosół, cebuli czerwonej, Spaghetti z tuńczykiem, Przekąski, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Gęsta brokułowa zupa, Deser dla dzieci "Pingwinek", Przepis z delikat knorr do mi, Zupa-krem fasolkowo-groszkowa, Ogórek, makaron i sos, brokuły zapiekane z serem, Schab w pięciu smakach, szczypta pieprzu, sałatka dziwoląg., tarty chrzan, Sałatka piknikowa ze szparagami, Zupa mleczna migdałowa, Ryż, makaron do, Egzotyczna sałatka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zapiekanka po rzymsku, Naleśniki, Przepis z bułka z pieczarkami, ugotowani danie główne, Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą, Deser z lodami "Grzybek", Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z sosy do omleta, makarony smazone, Gulasz wieprzowy z boczkiem, Szybka sałatka do grilla, Ziemniaki zapiekane w ziołach, pierś z kurczaka panierowana, Grillowe party, salatka z kurczaka jogurt, Schab, Placki ziemniaczane