Dodaj do ksiązki kucharskiej Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - składniki:

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, - Sposób przygotowania:

  1. Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  2. Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  3. Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  4. W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  5. Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  6. Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Dodaj do książki kucharskiej

GALARETKI Z KURCZAKA ,, KOLACYJNE ,, - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    1.Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
  • 2
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    2.Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .
  • 3
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    3.Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .
  • 4
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    4.W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .
  • 5
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    5.Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .
  • 6
    Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
    6.Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, pieczone udka z kurczaka z warzywami, marynuj mi, Faszerowany bakłażan a’la gyros , gęste zupy, Przepis z marynaty do mi, Przepis z sałatka z szpinaku, Carbonara, Pierś z kurczaka, Zrazy zawijane po polsku, homar de, Łosoś i sandacz w miłosnym splocie, Mizeria z jogurtem, Faszerowana cebulka, Szybka karpatka, Polędwiczki, Makaron z pieczoną kaczką, Sałatka gyros warstwowa, Sałatka grecka z fetą, sos pieczarkowy knorr, Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ , Drożdżowe kluski z jagodami, Czekoladowe ciasteczka , pieczarki cebula, Zupa krem z dyni - VIDEO, Kurczak pieczony w papryce , Sałatka z selera i ananasa , żurawina do mięsa, Potrawy wigilijne, bulion warzywny przepis, Kebab w kajzerce, Placki ziemniaczane, Przepis z knorr fix gulasz, zrazy drobiowe, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z karkówka w sosie borowikowym, Cannelloni w beszamelu, Pasztet, Sosy, Gofry ze szpinakiem na ostro , Makaron z brokułami, Pieczony rostbef z sosem z papryki, Przepis z starta gałka muszkatołowa, Placuszki z cukinii, Przepis z knorr przepisy zupy, Kebab, Kalafior, makaron ze szpinakiem kurczakiem i serkiem topionym, Sos sycylijski, Makaron z kurczakiem i boczkiem , Przepis z makaron z piersia kurczaka, Naleśniki z serem brie, pomidorami w sosie jogurtowym, kurczak na marchewce, Barszcz biały, Ryba, Galaretkowe muffinki z bitą smietaną, Schab, Sałatka z selera naciowego, Sałatka gyros warstwowa, knorr co dziś na obiad, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zupa ogórkowa - VIDEO, schab musztarda, Makaron z serem