Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • kapusta biała główka - 1 sztuka
  • mięso mielone z drobiu - 1 kilogram
  • ryż - 20 dekagramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 10 gramów

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  2. Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  3. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  4. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  5. Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  6. W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  7. Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak, Przepis z kostki mas, Zapiekanka makaronowa, sałatka z sałaty lodowej i kurczaka, Naleśniki ze szpinakiem i serem na sosie pomidorowym , ryż z warzywami na patelnie, Przepis z po chinsku, Lody czekoladowe w koszyczkach z orzechami laskowymi, Żeberka, Przepis z sos gulaszowy, Lody truskawkowe z kruchymi ciasteczkami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Greckie steki z karkówki na grilla, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Ziemniaki zapiekane w ziołach, obiad zapiekanki, Owocowa sałatka z serem żółtym, Sałatka z kapusty pekińskiej , Chłopski kociołek, Pasta szynkowa, Włoskie fettuccine z pomidorami, Żeberka - VIDEO, Kalafior, makaron z kurczaka, Kluski lane, Przepis z Ząbek czosnku, Wieprzowa polędwiczka w orzechowym sosie, Kapusta z grochem, Przepis z kapusta po, Karp smażony w mące, Grzanki, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Przepis z łosoś wędzony w cieście francuskim, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem, Ciasto na pizze, zupy wiosenne, Placki ziemniaczane, Gołąbki, Carbonara, Gulasz, Francuskie koperty z farszem z pora, Warzywa na patelnię z krewetkami, Ciasto na pierogi, Sałatka Cezar - VIDEO, Gulasz grzybowy z boczkiem , Kebab, Przepis z Obiad- z miesa mielonego wolowego, Polędwiczka z grzybami, Przepis z mlode ziemniaki, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Przepis z gotowanie mies, Kaczka pieczona z jabłkami, Placki, kurczak z ryżem po chinsku, Sklarowane masło Ghee, Pieczeń z indyka nadziewana szpinakiem, Bawarski kąsek, sosy na grilla, Przepis z latwe ciasta, Przepis z makaron z pieczarkami, farszu, Orientalne warzywa stir-fry, Sałatka grecka z fetą