Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • kapusta biała główka - 1 sztuka
  • mięso mielone z drobiu - 1 kilogram
  • ryż - 20 dekagramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 10 gramów

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  2. Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  3. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  4. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  5. Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  6. W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  7. Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ogórek, Chrupiące kanapki z łososiem , Ryba, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Przepis z rozgrzewające zupy, Kurczak z ananasem na sposób chiński, Ćwiartki kurczaka pieczone w rękawie , Papryka, Dynia, Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem, Sałatka Gyros, Gyros, Zielone śledzie ze świeżymi grzybami, Kanapka z grillowaną wołowiną , Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku , Pierogi, Gulasz po polsku - VIDEO, Naleśniki chińskie - VIDEO, mięso wieprzowe, Przepis z brukselka zapiekana, Pierogi z mięsem, kuchnia turecka przepisy, Spaghetti Bolognese, Sałatka grecka z fetą, Risotto, jajka kurczak, Zupa Harira z ciecierzycą, Przepis z deser galaretka, Kanapka włoska , Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Sałatka ze smażoną piersią kurczaka, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Chilli Con Carne - VIDEO, porcja rosołowa z kurczaka, Placki ziemniaczane, Piernik norymberski, Musaka (Moussaka), Przepis z przyprawy do pstrąga, zeberka z grilla, Egzotyczna surówka z marchewki i pomarańczy, pieczen ze schabu, Ryż smażony z warzywami, Dipy, roztrzepane jajka, Przepis z krewetki w piwie, Zupy, zupy latwe, Sos beszamelowy , Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Przepis z sos ciemny przepis, Sos beszamelowy , Przepis z Pieprz w kulkach, Schab w pięciu smakach, Szybka potrawka z kurczaka z groszkiem, Jajecznica z parówkami i cukinią, salatka z ryzu, Żeberka, Kurczak po cygańsku, Śledzie z jabłkiem w śmietanie, Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem, bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Warzywa, Przepis z duszony schab z pieczarkami