Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • kapusta biała główka - 1 sztuka
  • mięso mielone z drobiu - 1 kilogram
  • ryż - 20 dekagramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 10 gramów

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  2. Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  3. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  4. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  5. Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  6. W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  7. Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z latwe gotowanie, Lasagne drobiowa, Szpinak zapiekany z beszamelem, Chłodnik ogórkowy, rozgrzewające zupy, Przepis z po prostu gotuj, przystawki z ciasta francuskiego, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem, zapiekanka z tartych ziemniaków, Przepis z na owoce, Zupa krem z dyni - VIDEO, Zupy, Orientalny filet z łososia, pieczone mięso wieprzowe, Ryż z warzywami , Zapiekanki, Włoski sos serowy, Przepis z sos do zapiekanki makaronowej, Ryba po podhalańsku, Rzodkiewkowy sos , Sałatka grecka, Orientalne penne z curry, Schab, Zapiekanka z ziemniakow, Ogórek, Przepisy świąteczne, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Spaghetti a la carbonara, Pizza makaronowa z patelni, Przepis z przepisy zu, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Karkówka, Sałatka kebab - VIDEO, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Przepis z na miodzie, Musaka, Krokiety z jajkami i grzybami, mieso warzywa, Sałatka finał Euro 2012 Polska -Ukraina, Surówka z pora, Gyros, Rama, Sos czosnkowy , krem z g, Polędwiczki, Zupa grzybowa, Cytrynowa oliwa, Szpinak zapiekany z beszamelem, kuchnia w, Przepis z soczewica zielona, zeberka z grilla, Omlet makaronowy, Sałatka indyjska z cykorią, Omlet ze szparagami i krewetkami, Leczo z cukinii, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Kapusta z grochem, Golonka Qingdao, Ryba a la flaczki, mieso wieprzowe, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Placek po zbójnicku wersja 1, Sałatka z ryżem i tuńczykiem