Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • kapusta biała główka - 1 sztuka
  • mięso mielone z drobiu - 1 kilogram
  • ryż - 20 dekagramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 10 gramów

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  2. Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  3. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  4. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  5. Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  6. W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  7. Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z kuchnia tv gotowanie, Szpinak z zielonym groszkiem, Zdrowe Chipsy z cukinii, ryż - obiad, Kurczak po hawajsku, Przepis z majonez Knorr, Kurczak z pieca, Przystawki, Pieczeone parówki ze śliwką, Rosół, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Placuszki z cukinii, Gazpacho z arbuza, Barszcz ukraiński, Przepis z knorr z pieczarkami, makaron po włosku, Ryż smażony z warzywami, Tajska zupa curry z kurczakiem, pierś z kurczaka w przyprawach, Przepis z miesa na zimno, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Knedel ziemniaczany z grzankami do sosów, Żeberka w coli , Masło bazyliowe, Karkówka, Przepis z sałatka ze świeżych ogórków, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Filet z wędzonego pstrąga ze szparagami, Gulasz, Obiad, Ptysie z chorizo, Pierś z kurczaka pieczona, po prostu gotuj, co na obiad z kurczaka, Krążki cukinii w cieście, Przepis z obiad mięso z ziemniakami, Kurczaki faszerowane zielonym groszkiem , Tłusty czwartek, pieczone żeberka, Pasztet, Chińskie sajgonki, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Lasagne drobiowa, Bigos domowy, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Kotlety, Przepis z obiad gotowany, Lasagne, Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym, Mung dal z Bengalu - indyjska zupa fasolowa, Potrawy wigilijne, Przepis z pieczone skrzydełka z kurczaka -, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z kuchnia polska mi, Przepis z biały ser, Sałatka kebab - VIDEO, Bitki wołowe w francuskim stylu , Przepisy świąteczne, Zupa ogórkowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zawijaski z łososiem, co z pieczarek, Karp w galarecie, paluszki surimi