Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: Grażyna Molak

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • kapusta biała główka - 1 sztuka
  • mięso mielone z drobiu - 1 kilogram
  • ryż - 20 dekagramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 2 sztuki
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 10 gramów

Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
  2. Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
  3. Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
  4. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
  5. Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
  6. W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
  7. Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.

2

Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.

3

Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).

4

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

5

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.

6

W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.

7

Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA UNIWERSALNA DELIKAT KNORR

    Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Potrawka z kurczaka, Przekąski, Potrawy wielkanocne, Pierogi z truskawkami, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Przepis z kawałki kurczaka w ciescie, Jagnięcina osso bucco, Zupa cebulowa, Ciasto na pizze, knorr z czosnkiem, ciasta francuskie, Brokuły, Przepis z sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, ryba z piekarnika, Zapiekanka rodzinna, Sosy, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, sałata cezar, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Zupy, Polędwiczki wieprzowe, Krem z kalafiora i zielonego groszku, Gyros, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z duża cebula, Przepis z kurczak ze szpinakiem i pieczarkami, Zapiekanka z makaronu, Zapiekanka moskiewska, zupa z białej fasoli, Placki ziemniaczane, Udka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Naleśniki meksykańskie z kurczakiem, Zupa grochowa, Ziołowa wołowina w sosie piwnym, Kluski śląskie, Przepis z zapiekanka prowansalska, Szybkie szaszłyki Satay, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Zupa pomidorowa, Sakiewki z naleśników z lodami Panna Cotta Carte d’Or, Smażony kurczak z kukurydzą i curry , SŁODKA BOMBKA :), Zupa jarzynowa, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, pierś z kurczaka zapiekana z warzywami, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, kuchnia polska placki, Przepis z ser szynka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z makarony cannelloni, Polska zupa pomidorowa, Przepis z indyk w warzywach, Przepis z kiszone liscie kapusty, Omlet biszkoptowy z twarogiem, Wieprzowina z czarnym pieprzem i czosnkiem, Sos beszamelowy , Karp w galarecie, farsz do mięsa wieprzowego, Szaszłyki wieprzowe z owocami, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Zapiekanka makaronowa