Dodaj do ksiązki kucharskiej Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Golonka pieczona w piwie - składniki:

  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • majeranek - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • tłuszcz do smażenia - 1 łyżka

Golonka pieczona w piwie - Sposób przygotowania:

  1. Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Bulionetkę do duszonych mięs. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.
  3. W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
  5. Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.
  6. Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

GOLONKA PIECZONA W PIWIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Golonka pieczona w piwie
    1.Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Bulionetkę do duszonych mięs. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.
  • 2
    Golonka pieczona w piwie
    2.Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.
  • 3
    Golonka pieczona w piwie
    3.W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  • 4
    Golonka pieczona w piwie
    4.Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
  • 5
    Golonka pieczona w piwie
    5.Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.
  • 6
    Golonka pieczona w piwie
    6.Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.
  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DO DUSZONYCH MIĘS KNORR

    Bulionetka do duszonych mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: