Dodaj do ksiązki kucharskiej Golonka w piwie

Golonka w piwie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 3 osób średnie Autor: magnolia0joaska

Golonka w piwie - składniki:

  • mała golonka - 6 sztuk
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz - 6 ziaren
  • sól - 1 łyżeczka
  • piwo - 0.5 litra
  • miód - 1 łyżka
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Golonka w piwie - Sposób przygotowania:

  1. Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową, sól) i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).
  2. Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą zrobioną z 200g piwa, miodu, sosu sojowego, czosnku, pieprzu, musztardy, papryki i ziół prowansalskich. Ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty. Pozostawić na kilka godzin (min. 2h)
  3. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.
Dodaj do książki kucharskiej

GOLONKA W PIWIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową, sól) i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).

2

Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą zrobioną z 200g piwa, miodu, sosu sojowego, czosnku, pieprzu, musztardy, papryki i ziół prowansalskich. Ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty. Pozostawić na kilka godzin (min. 2h)

3

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryba z grilla, Pieczeone parówki ze śliwką, Przepis z sałatka z jajkami, Ryba, Przepis z sałatki hiszpańskie, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, Gulasz z parówek z fasolą, smażone ryby przepisy, Gyros z kurczakiem, ciasto z olejem, Przepis z schab wołowy, makarony sałatka, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, szynka mielona, Parówki w cieście serowym, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Przepis z plastry łososia, Papryka, Przepis z ser bryndza, Żeberka - VIDEO, Sałatka grecka, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Roladki z indyka, Zupa grzybowa, Wątróbka z gęsi z cebulką smażoną, Obiad, Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, Sałatka grecka z fetą, Roladki Chrzanowe, Przepis z na miodzie, Sosy, Kurczak w cukinii, Bliny z wędzonym łososiem i śmietaną , Mielone placki z jajkiem, Krewetki w oliwie czosnkowej, Przepis z majonez - do sosu, Zupa krem, Gołąbki, Zupa jarzynowa, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, makaron z piersią z kurczaka, Duszona baranina w bagietce , Tosty z pomidorową salsą, Zupa z soczewicy, Krem brokułowy, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, kiszone rydze, Pieczony w całości kurczak inaczej, ziemniaki gotowane z jajkiem, Łosoś, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, grillowanie na patelni przepisy, Chińskie sajgonki, z migdalami, "Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym, Pieczeone parówki ze śliwką, Karkówka, Zupa gulaszowa, Placek po zbójnicku wersja 1, Zawijaski z łososiem, Królewski tort, Baskijska tarta z kremem custard, Szpinak