Dodaj do ksiązki kucharskiej Grissini

Grissini

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Edyta Kyzioł

Grissini - składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 40 gramów
  • ciepła woda - 1 szklanka

Grissini - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.
  2. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.
  3. Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
  4. Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

GRISSINI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.

2

Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.

3

Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.

4

Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO GYROSA KNORR

    Przyprawa do gyrosa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dynia, Pierogi, Przepis z sałatki z łososiem, Tłusty czwartek, Letnia sałatka ekspresowa, Sałatka szefa kuchni , Chilli Con Carne - VIDEO, Przepis z piersi z kurczaka pieczone -, Faszerowane ziemniaki papryką i cukinią, Tagliatelle z pesto , Przepis z sos do kotletow schabowych, Ryba, Pieczona cielęcina z pieczarkami i gnocci, Rurki z pieczarkami , śliwka ciasto, Przepis z zupa z mrożonego szpinaku, Spaghetti , Przepis z zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym, kostki bazylia, Zupa z czerwonej papryki, Lasagne, Przepis z kurczak w brytfannie, przyprawa kurczaka gyros, sałatka łososiowa, Kanapka włoska , Sałatka grecka, Łazanki z makiem, Przepis z średnie jabłka, kuchnia polska, Pierś z kurczaka, Żeberka - VIDEO, Leczo, Żeberka - VIDEO, Lane ciasto, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Polędwica wołowa marynowana z ziemniakami w mundurkach, Placki, Krem brokułowy, Sałatka z marynowanym tofu, zapiekanka mieso i makaron, Wołowina w „papilotach”, sałatka włoska, Spaghetti z sosem rybnym , Zupa pieczarkowa, makarony z sosem c, Sałatki z makaronem, Przepis z jak smazyc, Zupa ogórkowa - VIDEO, Risotto z kurczakiem i warzywami, duża cebula, Zupa krem, Przepis z Kartacze z mięsem mielonym, słodkie desery, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Przepis z sos po chińsku, Chrupiące kanapki z łososiem , Gulasz po polsku - VIDEO, Rosół z chińskimi pierożkami, Cukinia z nasionami kozieradki, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Sałatka gyros warstwowa, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Sałatki, wiosenne sałatki przepisy