Dodaj do ksiązki kucharskiej Grissini

Grissini

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Edyta Kyzioł

Grissini - składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 40 gramów
  • ciepła woda - 1 szklanka

Grissini - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.
  2. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.
  3. Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
  4. Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

GRISSINI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.

2

Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.

3

Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.

4

Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO GYROSA KNORR

    Przyprawa do gyrosa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Parówki w cieście serowym, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, ciasto z olejem, na miodzie, Tort lodowy ze świeżymi owocami, Przepis z ser bryndza, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Zupa jarzynowa, Pieczona karkówka, Kebab w kajzerce, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, z migdalami, Brokuły, Carbonara, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Risotto, Zawijaski z łososiem, Pierogi z kapustą i grzybami, majonez - do sosu, Ryż smażony z warzywami, Sos słodko-kwaśny, MegaOstra Surówka Porowo-Cebulowo-Rzodkiewkowa, Greckie steki z karkówki na grilla, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Rybna zupa tajska z Knorrem , Biała kiełbasa w piwie, Golonka, Pieczeń drobiowa, Sałatka z grillowanymi kalmarami, schab wołowy, Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i boczkiem , makaron z piersią z kurczaka, Spaghetti z chilli, Przepis z plastry łososia, Przepisy świąteczne, Placki ziemniaczane, Przepis z ziemniaki gotowane z jajkiem, Przepis z smażone ryby przepisy, Placek po zbójnicku wersja 1, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Jajka, Gicz jagnięca z sosem chutney, Ziemniaki, Dipy, sos z serków topionych na zapiekanki, szynka mielona, Spaghetti z tuńczykiem, Pan Pizza, sałatki hiszpańskie, Duszona fasola, Bigos domowy, Żeberka, Sos słodko-kwaśny, Makaron ostro – kwaśny, sałatka z jajkami, Sałatka Gyros, Kurczak, Zawijaski z łososiem, Zupa tajska z kurczakiem, makarony sałatka, ryba z grilla, Przepis z grillowanie na patelni przepisy, Przepis z kiszone rydze, Ziemniaczana masala