Dodaj do ksiązki kucharskiej Grissini

Grissini

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Edyta Kyzioł

Grissini - składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 40 gramów
  • ciepła woda - 1 szklanka

Grissini - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.
  2. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.
  3. Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.
  4. Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

GRISSINI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Pośrodku zrób niewielki dołek. Drożdże pokrusz do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do mąki. Zasyp cukrem i odrobiną mąki. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj oliwę i wyrób ciasto.

2

Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj przyprawę gyros, do drugiej rozdrób mini czosnek, a do trzeciej części smażoną cebulkę Knorr.

3

Ciasta włóż do trzech osobnych miseczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 minut.

4

Następnie na posypanym mąką blacie wyrób ciasta, oddzielając po kawałeczku i formując cienkie paluchy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Każdy paluch posmaruj ketchupem. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO GYROSA KNORR

    Przyprawa do gyrosa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bigos, Zupa z dyni, dorsz w naczyniu żaroodpornym, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Jajka, Zupa ogórkowa z grzankami, Dynia, Kutia, Kocia lasagne , Lemoniada z arbuza, ciasto f, Przepis z ciasto francuskie z suszonymi pomidorami, Przepis z parówki ser żółty jajka, Przepis z pasta z twarożku, Potrawy wigilijne, Przepis z sos z marchewką, Kura w sosie oliwkowo-kaparowym, Kluski , Zupa cebulowa, Przepis z racuchy ze śmietaną, Przepis z roladki schab, Puszysty saksoński omlet, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, boczek faszerowany, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kurczak po tajsku na słodko, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Dania z ryżem, Zupy, Curry ze szpinaku i sera, Pączki z krewetek, Rafaello, Przepis z piersi z czosnkiem, Przepis z ryba z miętą, zupa ogorkowa knorr, Proste kotleciki z jajka, Kuskus z kurczakiem na ostro, Papryka z bryndzą, Tortilla, Seler naciowy z sosem pomidorowym, Kwaśnica, Przepis z pieczone baklazany, Włoska sałatka z cieciorką, sos do schabu, przystawki z czosnkiem, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Sałatka włoska z octem balsamicznym, Łosoś, makaron farfalle z warzywami, Ryba po grecku, Krokiety z łososia, Włoska sałatka z cieciorką, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Zupa brokułowa, szaszłyk z fileta z kurczaka, sosy grecki, makaron z sosem śmietanowym ze szpinakiem, Kutia, Przepis z kurczak oliwa, Pizza saszetki, Przepis z ciasta przepis, Pierś z kurczaka, Ryba