Dodaj do ksiązki kucharskiej Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczki

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZE UDKA PIECZONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

zupa na boczku, sos serowo śmietanowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, obiady-ryby, Indyk z papryką, sosy z rukoli, Kapusta z grochem, Gołąbki, Zupa fasolowa z Asturii, Keks pieczarkowy, Przepis z obiad z wo, Żeberka w przyprawie do żeberek, Przepis z hiszpanskie, Risotto, Przepis z salatka rosyjska, Parówkowe ośmiorniczki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sałatka ziemniaczana z kaparami i koperkiem - VIDEO, bazylia, GRILLOWANY KABACZEK, Sałatka lodowa z wędzonym łososiem , sałatka tuńczyk ryż, Pierogi, PYSZNE, LEKKIE ŚNIADANIE :), Zupa ogórkowa - VIDEO, Pierożki z kaszą gryczaną, sałatka z selera naciowego i jajek, Zapiekane jabłka z posypką, Placuszki z cukinii, Zupa grochowa, czas pieczenia, Bigos domowy, piersi z g, Ryba, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, rude, Karkówka, Gdański gulasz cielęcy , Przepis z pieprz i sól, Dania z ryżem, Gulasz a’la Stroganoff, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami, Sałatka Gyros, Zupa pieczarkowa, Zupa z kurczakiem i jajkiem, ryba salatka, Przepis z kurczak ryz, Placki po węgiersku, Papryka, Polędwiczki a la gyros, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Medaliony z indyka w sosie pomidorowym, Przepis z sałatka z serem francuskim, ciasta a s, Tarta tatin z cykorii, Kaczka duszona z papryką, Przepis z miesa na zimno, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Barszcz, Śledzie w oleju, Domowe wrapy, Sałatki, Majonez mousseline, Zupa pomidorowa