Dodaj do ksiązki kucharskiej Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczki

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZE UDKA PIECZONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z piers z indyka, Zupa grochowa, Gyros, Dorsz w sosie mirabelkowym, Dania z ryżem, Przepis z gulasz z mięsa mielonego, Pałki z sezamem , Sałatka warzywna z dipem szafranowym, Grillowana ciabatta z pstrągiem, Musaka, Przepis z ciasto bez masy, Zapiekanki, Mleczko z kiełków, Przepis z pomidory w puszce, Risotto, Udka, zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, Krem brokułowy, Sałatka Nicejska, Zupa krem, Przepis z gotowane mieso, Pierogi z jagodami, Sałatki, Zapiekane świderki z kiełbasą , Zapiekanka z brokułów, Kosmiczne ślimaki, Kokosowe krewetki, Babeczki z wędzonym łososiem, Kopytka z twarogiem, Przepis z przepisy polska kuchnia, sałatka ze schabem, szaszłyki z kurczaka w piekarniku -, Przepis z przepis na sos spaghetti z pomidorów, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Kringle, krem z g, zupa zalewajka, Zupa pieczarkowa, Przepis z drob piersi z kurczaka, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, mięso w warzywach, Smaczny chłodnik z marchewki na letnie dni, Proste kotleciki z jajka, Śledź po kaszubsku z octem, Sałatka z ryżem, ogórkami kiszonymi i śliwkami, Przekąski, Sałatka z cytrusami, Przepis z dipy do miesa, Kanapka dla dzieci "Order za odwagę!", Żeberka, Chłodna sałatka, Rolada z brzuszka z żurawiną, Pasztet, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Nadziewane pstrągi, Tortilla górska, Przepis z sos do zapiekanki, Przepis z pieczone mieso z krolika, Przepis z poledwiczki wieprzowe medaliony, Rolada ziemniaczana, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Sałatka z kukurydza, Schab w pięciu smakach, mieso na kebaba przepis