Dodaj do ksiązki kucharskiej Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczki

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZE UDKA PIECZONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grzanki z tofu i bazylią , Pieczona gęś w sosie pomidorowym, Sos włoski do spaghetti, Orechiette z czosnkiem i pieczarkami, Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Gyros, Kutia, sałatka z kiwi, Makaron, Ryba z grzybami mun, Pieczeń, Cielęcina w sosie serowo-karmelowym, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, sałatki z makaronem i szynka, Polędwiczka z grzybami, Karp w galarecie, Przepis z ugotowani desery, brokuły marynowane, Przepis z zupy latwe, Sałatka ze śledziem, salatki z kurczaka -, Zapiekane nachos z serem, Tortilla - VIDEO, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Potrawy wielkanocne, Przepis z tarta ciasto francuskie, Sałatka Nicejska, sól cytrynowa, Zupa Harira z ciecierzycą, Spaghetti Aglio Olio, oleju, Sałatka Cezar - VIDEO, Brukselka w winnym cieście, Babka puszysta, Przekąski, Zrazy wieprzowe nadziewane, duszone z warzywami, Przepis z zupa ni, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Duszona wołowina z warzywami, Przepis z sos śmietanowo pomidorowy, Zupa kalafiorowa, Ryż, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Zupa jarzynowa, Straganow z indyka , przystawki ciasto francuskie, Barszcz, Kasza, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z czerwonej fasoli, szpinak z patelni, Podstawowy przepis na placki tortilla, sos mielone, Przepis z salatka me, Piersi z kurczaka w boczku, Przepis z naleśniki z farszem z kurczaka, Tosty standardowe, Zupa krem, Sałatka Florida, Spaghetti a la carbonara, Przepis z bitki z, Zupa ogórkowa - VIDEO