Dodaj do ksiązki kucharskiej Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczki

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZE UDKA PIECZONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Kolorowe warzywa z patelni, Sos słodko-kwaśny, Kluski , Placuszki z cukinii, kuchnia turecka przepisy, Przepis z kostka do mięsa knorr, Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery", kapusta włoska, Sosy, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, Zupa ogórkowa - VIDEO, Sos beszamelowy , Gofry ze szpinakiem i łososiem, Zupa tajska z kurczakiem, Sałatka z mozzarellą, Przepis z mieso duszone z cebulą, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, sałatka z polędwiczkami, mięso musztarda, Zupa makaronowa z kurczakiem i porem, Przepis z kuchnia angielska, Placki ziemniaczane, Sałata z szynką i żółtymi pomidorami , ciasta placki, Makaron z pieczoną kaczką, Pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem, Philly Cheese - kanapka filadelfijska, Przepis z POLEDWICZKI Z KURCZAKA, Zapiekanka po rzymsku, Kebab, Przepis z kurczak ziemniaki, Przepis z Obiad ryż z warzywami, Sos słodko-kwaśny, Ryba po grecku, Oliwki z czosnkiem, chili i oregano na ciepło, Barszcz biały, Przepis z makaron obiad, Dorsz we włoszczyźnie, Wołowina z fasolą (pikantna), Pierogi, kurczak z czosnkiem, Ciasto na pizze, Pyszna flądra w sosie musztardowym, Kurczak, Bigos domowy, Sałatka z pieczonych buraczków z serkiem - VIDEO, Ciasto na pierogi, przystawki ciepłe, Kiszone oliwki – wersja polska, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, placki do tortilli, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, Lasagne, Ziemniaki, Żeberka - VIDEO, Przepis z faszerowana papryka serem, Sałatka gyros warstwowa, Zupa brokułowa, klopsiki rybne, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Przepis z majonez gyros, Obiad, Befsztyk mielony