Dodaj do ksiązki kucharskiej Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - składniki:

  • kacze udka - 4 sztuki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn igiełki - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 0.5 łyżeczki

Kacze udka pieczone z pomarańczową nutą - Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.
  2. Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZE UDKA PIECZONE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do nich miód.

2

Udka dokładnie oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Skrop sokiem pomarańczowym z miodem i skórką. Odstaw udka pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.

3

Udka ułóż w naczyniu do zapiekania, polej resztką marynaty i obłóż plastrami drugiej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st., wlej bulion rozpuszczony w pół szkl. gorącej wody i piecz po przykryciem ok. godziny. Następnie odkryj i piecz jeszcze aż udka ładnie się zrumienią. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ SZLACHETNY DROBIOWO-WARZYWNY KNORR

    Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż smażony z warzywami, Migdałowy alpejski chleb, Przepis z ja gotuje zapiekanki, Pierogi z kapustą i grzybami, Kurczak złocisty z ryżem i cukinią, Ośmiornica z ryżem, Polędwiczki Wieprzowe z grilla, Barszcz czerwony z łazankami , Karp w galarecie, Gyros, Kalafior, Kotlety, Puchar „Maria”, Leśne smaczki w naleśnikach, Przepis z domowa, Carbonara, Kuchnia polska barszcz czerwony, Bigos domowy, Filety w sosie śmietanowo - musztardowym, przystawki mięsne, Przepis z mieso duszone z cebulą, Przepis z zapiekanka z warzywami kurczakiem i ziemniakami, Polędwiczka z grzybami, przystawki do wódki, sałatka z ziołami, Sos serowy, obiad z warzyw i ryżu, Chińskie pierożki Dim Sum, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej , Bigos domowy, Przepis z salatka z papryki, Zupa brokułowa, Bigos, Dynia, Spaghetti z sosem carbonara, Polędwiczki, Mufinki malinowo-krówkowe, Przepis z prawdziwki w smietanie, Krem brokułowy, Korczak Generała Tso, kuchnia polską, Krupnik, Gulasz, kurczak z jajkiem, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, przepis na pizze ciasto, gotowanie kaszy, Zupa ogórkowa, Zawijańce, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sos marsala, Przepis z knorr przyprawa mini, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, żeberka pieczone -, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem, Naleśniki, Tortilla - VIDEO, Cepeliny serowe, Przepis z sos do kurczaka ryżu, Przepis z wiśnie w spirytusie, Duszone grzyby