Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka pieczona po królewsku

Kaczka pieczona po królewsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: garlic

Kaczka pieczona po królewsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • herbata - 150 mililitrów
  • tłuszcz - 60 gramów
  • rum - 50 mililitrów
  • białko jajka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów

Kaczka pieczona po królewsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  3. Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
  4. Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PIECZONA PO KRÓLEWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

obiad w pół godziny, makarony z sosem c, Grzybowa z soczewicą, Sałatka kebab - VIDEO, Carbonara, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Obiad, Schab, Żurek, kurczak w brytfannie, Jajka, Chrzanowa zupa, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Gulasz po meksykańsku, Przepis z sałatki z białą fasolą, Żeberka w kapuście, Tarta brokułowo-serowa, Zupa z dyni, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Leczo, Przepis z sos do kotletow schabowych, pierogi ze szpinakiem i serem -, Przepis z obiady piers z kurczaka, Zupa gulaszowa, Barszcz ukraiński , Placki ziemniaczane, Pieczona piers kaczki, Pikantne nugettsy z piersi indyka, SAŁATKA OWOCOW, Zupa krem, Przepis z pieczone pałki z kurczaka, Szpinak, Spaghetti z miesem mielonym, Winny krem z borowików z makaronem, Klasyczny makaron po bolońsku Ragu Sauce, Żeberka, Placki ziemniaczane, Polędwiczka z grzybami, Przepis z zupa z białej kiełbasy, jak smazyc, zupa z mrożonego szpinaku, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, Sopa de almendras czyli słodka zupa z migdałów, Zupa pieczarkowa, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, kapusta włoska, żeberka pieczone -, Chlebówka, Brazylijskie pulpeciki, Wieprzowina z chrzanem, Bigos, pieczarki z, Przepis z duszona marchew, Ryż smażony z warzywami, smażona kaczka, Flaki po liońsku (tripes a la lyonnaise), Spaghetti napoli z kulkami mozzarelli, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gulasz po polsku - VIDEO, Szpinak zapiekany z beszamelem, Przepis z garnki, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, sałatka z wołowina, przepis na wz