Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka pieczona po królewsku

Kaczka pieczona po królewsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: garlic

Kaczka pieczona po królewsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • herbata - 150 mililitrów
  • tłuszcz - 60 gramów
  • rum - 50 mililitrów
  • białko jajka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów

Kaczka pieczona po królewsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  3. Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
  4. Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PIECZONA PO KRÓLEWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: