Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka pieczona po królewsku

Kaczka pieczona po królewsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: garlic

Kaczka pieczona po królewsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • herbata - 150 mililitrów
  • tłuszcz - 60 gramów
  • rum - 50 mililitrów
  • białko jajka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów

Kaczka pieczona po królewsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  3. Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
  4. Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PIECZONA PO KRÓLEWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krewetki w koronie na sposób japoński, Przepis z mielony z cebula, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni , Sos paprykowy 1, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Mus owocowy, Udka z kurczaka w orzechowym sosie , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, szpinak i mozzarella, Surówka z papryki i porów, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, zapiekanka z miesem, Przepis z ryba z piekarnika, Łosoś z grilla na warzywach - VIDEO, Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami , krewetki na ciepło, Zupa z soczewicy, Sosy, Krem brokułowy, mielone z papryk, Mielone, Szpinak, Przepis z dania z piersią kurczaka, obiad drób, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Orzeszkowy kurczak , Gulasz, makaron tagliatelle z kurczakiem, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , Zapiekanka Gyros , Bolońskie penne z brokułami, Kluski ziemniaczane na ostro, łosoś w śmietanie z koperkiem, Farfalle z serem i szpinakiem , Dynia, przepisy z pieczarek, Zupa cebulowa, Pierogi z kapustą i grzybami, Sos rumowy, Sałata z grillowanym filetem z kurczaka nadziewanym camembertem i śliwką , Przepis z ser ze szpinakiem, Bigos - VIDEO, Zupa pomidorowa, Tempura z darami morza i warzywami , Barszcz oszczędny, Przepis z sałatka wł, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, ser żółty faszerowany pieczarkami, Przepis z zupa pomidorowa z makaronem, Łosoś ze Szparagami i Truskawkową Salsą, Przepis z ciasto latwe, wołowina po chińsku z warzywami -, Kaczka, Placki ziemniaczane, Ryba po grecku, Przepis z surowy boczek, Potrawka z kurczaka, Przekąski, Potrawy wielkanocne