Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka pieczona po królewsku

Kaczka pieczona po królewsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: garlic

Kaczka pieczona po królewsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • herbata - 150 mililitrów
  • tłuszcz - 60 gramów
  • rum - 50 mililitrów
  • białko jajka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów

Kaczka pieczona po królewsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  3. Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
  4. Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PIECZONA PO KRÓLEWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa jarzynowa z indykiem, Wątróbki drobiowe z warzywami, Sałatka gyros warstwowa, Tortilla - VIDEO, Ryż, świeża mięta, Proste kotleciki z jajka, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Placki po węgiersku, Sałatka warzywna z tuńczykiem, jajka w sosie szczypiorkowym, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, zapiekanki z piersi z kurczaka, Zupka z dyni, Przepis z świeży tuńczyk, Sałatka z zieloną fasolką i ziemniakami, Zupy, Aromatyczne ziemniaki Rapaniana, makarony sery, Przepis z makarony czosnek, Wieprzowa rolada, Przepis z makarony z warzywami, gotowana papryka, Sałatka z cytrusami i kurczakiem, makaron chiński z kurczakiem, mini kostki knorra, Dorsz zapiekany w mlecznym sosie, Przepis z farsz do miesa, Dania z makaronem, Przepis z obiad wegetarianski, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, surowy boczek, Gyros z warzywami, roladki z kurczaka ze szpinakiem, Wyśmienita toskańska zupa cebulowa, Panna cotta z nektarynkami, Przepis z zalewa do ryby w occie, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Zupa krem groszkowo-ziołowa , Spaghetti , obiad biały ser, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Ryba po grecku, Przepis z farsz do kurczaka, Kotlety, Przepis z przepis na kurczaka w całości, Ryba, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Makaron rurki zapiekanka z serem i szynką, Pomarańczowy pstrąg , Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Zupa kalafiorowa, Sałatka z kapusty pekińskiej , krem b, Przystawki, Przepis z obiad na s, Przepisy świąteczne, Zupa gulaszowa, Delikatny schab, Ziołowe risotto z grzybami, Placki ziemniaczane, „Makaron” z kurczaka w sosie musztardowym, sałatki bezmięsne, Dipy