Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka pieczona po królewsku

Kaczka pieczona po królewsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 7 osób średnie Autor: garlic

Kaczka pieczona po królewsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • herbata - 150 mililitrów
  • tłuszcz - 60 gramów
  • rum - 50 mililitrów
  • białko jajka - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 30 mililitrów

Kaczka pieczona po królewsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.
  2. Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.
  3. Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.
  4. Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PIECZONA PO KRÓLEWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj kaczkę, odetnij szyję i skrzydła. Następnie natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę.

2

Po godzinie polej tłuszczem, skrop naparem z herbaty i piecz około 60 minut polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.

3

Dodaj umyte i wypestkowane śliwki pod koniec pieczenia. Gdy kaczka będzie już miękka – wyjmij ją z piekarnika, pokrój na porcje i ułóż na półmisku. Ostudź sos, przetrzyj, wymieszaj z rumem.

4

Następnie dopraw i połącz z ubitą pianą z białek. Obłóż dekoracyjnie kaczkę i zapiekaj. Najlepiej podawać z ryżem i surówkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Delikatny indyk w maladze, Galareta kolorowa, Przepis z roladki schab, makaron z sosem śmietanowym ze szpinakiem, Przepis z dorsz w naczyniu żaroodpornym, Tortilla, Kurczak z rożna „staroświecki”, Soczewica w sosie pomidorowym, Przepis z pieczone baklazany, kurczak oliwa, Surówka z buraków, Zupa grzybowa, ryba z miętą, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Lasagne, Barszcz biały, Zupa szczawiowa, Pieczeń, Przepis z ciasta przepis, Sałatka Cezar - VIDEO, sosy grecki, Penne à la marinara , zupa ogorkowa knorr, Zupa cebulowa z pomidorkami cherry , szaszłyk z fileta z kurczaka, Przepis z ciasto f, Pierś z kurczaka pieczona, Stroganoff z kiełbasy, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Sałatka z kapusty pekińskiej i jaj, Kasza, Zapiekanka z ziemniakow, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Gołąbki, Pomidorowy sos do pizzy, przystawki z czosnkiem, Sałatka gyros z kurczaka, Gulasz, Szybkie curry warzywne, Przepis z piersi z czosnkiem, Przepis z ciasto francuskie z suszonymi pomidorami, Kotlety, makaron farfalle z warzywami, Mielone, Przepis z parówki ser żółty jajka, racuchy ze śmietaną, Sałatka Napoli z awokado - VIDEO, Tajska zupa curry z kurczakiem, Muszelki z krewetkami w sosie pomarańczowym , Żeberka, Pieczeń wołowa z sosem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kremowe penne z kurczakiem, boczkiem i warzywami, Sałatka gyros warstwowa, Kalafior, Orientalne warzywa stir-fry, Szybka jesienna zupa z klopsikami, pasta z twarożku, sos do schabu, sos z marchewką, Kanapki dla dzieci "Sezamkowe", Placki, Rosół z ziemniakami , Marides – smażone rybki