Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób trudne Autor: przepisy.pl

Kaczka po pekińsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • cebula dymka - 4 sztuki
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • marynata:
  • Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 30 gramów
  • sos sojowy jasny - 150 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • wódka - 100 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sos hoisin - 200 mililitrów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sherry - 50 łyżek
  • ostra papryka - 5 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • miód - 1 łyżka
  • ciasto:
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • sól - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 3 łyżki

Kaczka po pekińsku - Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.
  2. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.
  3. Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
  4. W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
  5. Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
  6. W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
  7. Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO PEKIŃSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kaczka po pekińsku
    1.W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.
  • 2
    Kaczka po pekińsku
    2.Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.
  • 3
    Kaczka po pekińsku
    3.Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
  • 4
    Kaczka po pekińsku
    4.W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.
  • 5
    Kaczka po pekińsku
    5.Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
  • 6
    Kaczka po pekińsku
    6.W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.
  • 7
    Kaczka po pekińsku
    7.Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Penne z cukinią i papryką, Przepis z kurczak w saszetkach, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Podstawowy przepis na grecki chleb pita, sos pieczarkowy do kopytek, Przepis z ciasto do pierogi, sosy do klopsików, zapiekanka rybna z warzywami, talarki w śmietanie, Zakręcone serowe ravioli, Przepis z przyprawy kuchenne, Zupa ogórkowa - VIDEO, Kalafior, Tarta tatin z cykorii, Zupa cebulowa, Przepis z danie z mięsem mielonym, Kaczka, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przepis z kapusta z jablkiem, Indyk w marynacie jogurtowej (hinduskiej) - VIDEO, grzanki z chlebem, Kotlety z borowików, surówka do kurczaka pieczonego, Przepis z jajka z szynką, Fasolka po bretońsku inaczej , Indyjski płaski chleb – parathas , Golonka, Leśne fileciki z okonia z grzybami, Owsiane kuleczki, RYż MIESEM MIELONYM, Szybka szarlotka, makaron z sosem spaghetti, Sos śmietanowy z żółtkiem, sałatka z papryką i kukurydzą - - -, makaron z kurczakiem i sa, Kutia, Mielone, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z obiad z ziemniaków, Przepis z por naciowy, Sałatka z dyni ze świeżą kolendrą, Zupa szczawiowa, Faszerowane jalapenos, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, Karp, Placki z kalarepki, Makaron, Kapusta z grochem, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, kurczak serem, Przystawki, Sosy, Rolada ziemniaczana, Salsa, Soczysta karkówka z pieca , Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Placki ziemniaczane, Obiad, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Jajka, przyprawa do mas