Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WOŁOWINA IDEALNA, CZYLI JAK DOBRAĆ RODZAJ WOŁOWINY DO POTRAWY?

    Części wołowiny bardzo różnią się od siebie, co oznacza, że w zależności od rodzaju, najleps...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z ryżem, Smaczny karp z bakaliami, Tajskie ceviche z tuńczyka, Smażone kanapki serowe , Zapiekane jabłka z posypką, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Gruszki w sosie karmelowym, Żurek, Przepis z Obiad ryż z warzywami, lasagne miesne, bulion Knorr, Zupy, Makaron z warzywami dla dzieci , Zupa na zimno z migdałów i czosnku, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Włoska zupa pomidorowa, kurczak po chińsku z sezamem, Przepis z przystawka z serami, Lekka zupa krem z młodej kapusty, Ryby w sosie pomidorowym, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zrazy podhalańskie po makowsku , Strogonow z boczniakami , Pieczeń, Zapiekanka z pieczarkami, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kotlet de volaille - VIDEO, Zrazy podhalańskie po makowsku , Przepis z sos z czerwonej papryki, naleśniki z pieczarkami i cebula, Sosy, Przepis z zapiekanka z makaronem i rybą, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z kurczak m, Sałatka kebab - VIDEO, Przepis z ryba z warzywami na winie, Ziemniaki gratin , Kluski , Aromatyczna karkówka z patelni, Kebab, Przepis z makaron z sosem serowym -, Przepis z kotlety z piersi indyka, Placek po zbójnicku wersja 1, Filety rybne na grzance, Obiad niemiecki, Kasza, jajko bułka, Cebulowe bomby z kaszanką, Zupa grochowa, Przystawki, Dynia, Pierogi, wieprzowina po seczuańsku, Przepis z oliwki z, Wegetariański gulasz, Przepis z papryki czerwone, Curry z owocami morza, Eleganckie rurki Cannelloni na sposób florencki, gulasz z piersi kurczaka, Przepis z sos z papryki, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , Bigos domowy, Sos jabłkowy, Gruszki w sosie karmelowym