Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Barszcz czerwony z białą kiełbasą, Przepis z kurczak z rosolu, Krokiety z suszonego dorsza, Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem, Przepis z obiad z kapusty, Jajka, Tłusty czwartek, Obiad, Pizza z papryką i pomidorami, Polędwiczka z grzybami, Grecka zupa jarzynowa, Brokułowa sałatka , Leczo, Zupa pieczarkowa, Sałatki z makaronem, przyprawy do kapuśniaka, Przepis z sos mleko pieprz, kwaśne jabłka, Przepis z chińskie danie, Bigos, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, pierogi ciasto, Placki z suszoną żurawiną i bananem , Omlet z karmelizowanym porem, Spaghetti Bolognese, sos carbonare, Stroganoff z kiełbasy, Przekąskowa pasta ananasowa, Ciasteczka owsiane bez pieczenia, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z sosy do wątróbki, Tortilla - VIDEO, Placki, Spaghetti a la carbonara, Spaghetti z owocami morza, Chłodnik Vichyssoise, sałatka z selera naciowego i jajek, Kuskus z kurczakiem na ostro, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Wieprzowina po karaibsku w marynacie Jerk , na sypko, Udka, Karp w galarecie, pasta z tunczyka, Przepis z zupa z zielonej fasoli, Kasza, Rolada mięsna z serem, Przepis z mielone drobiowe, Przepis z spagetti z kurczakiem, Spaghetti napoli z kulkami mozzarelli, Przystawki, Zupa kalafiorowa, Przepis z ogórki marchew do słoików, Przepis z sałatka z tuńczyka i jajek, Szybkie curry warzywne, Przepis z sałatka z kurczakiem wedzonym, Musaka, Sałatka z tuńczykiem, Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Zupa czosnkowa , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Pizza z papryką i pomidorami, Przepis z Kuchnia indyjska