Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szynka z pomarańczami, Ofenkater- gruszkowy przysmak z sosem waniliowym, Potrawy wielkanocne, Blok szpinakowy, Przepis z obiad z spagetti, Przepis z sałatka z jajkami, Kutia, sałatki hiszpańskie, piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, sałatki ryżowe, Przepis z gruba, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Krupnik, Przepis z knorr przepisy, Warzywa, ciasto j, Zupa pomidorowa, Rolada z wołowiny, Bigos, sałatka z jajkiem i sałatą, żeberka z piekarnika, Kalafior, naleśniki z farszem -, Pomidorowy sos do pizzy, Sos beszamelowy , Deserowa sałatka z owoców, Ryba po grecku, Ogórek, Kotlety, Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, Krewetki z patelni, Sałatka kebab - VIDEO, Ryba w warzywach, Przepis z ryż z patelni, makaron z serem mascarpone i pomidorami, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Mizeria z jogurtem, Makaron z serem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z sznycel wołowy, Żeberka na słodko, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Sałatka Gyros, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Naleśniki, Krewetki korona, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Kurczak czosnkowy z grzybami Mun, Przekąski, Tradycyjny gulasz z oregano , Zupa pomidorowa pachnąca bazylią , obiad ryż, Zupa-krem fasolkowo-groszkowa, Indyk, makaron z piersią z kurczaka, Przepis z sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, Wołowina na szybko, Przepis z Papryka z jajkiem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa cebulowa, Zupa pieczarkowa, Gulasz po polsku - VIDEO, Bigos domowy z grzybami, Smaczny ser w chrupiącej panierce