Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dipy, Naleśniki z serem brie, pomidorami w sosie jogurtowym, Halibut zawijany w boczek z sosem pomidorowym, sos grecki przepis, Przepis z porcja rosołowa, szpinak z serem w ciescie francuskim, Przepis z ryz z warzywami, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Ryba po grecku, Galaretkowe witrażyki, Polędwiczki wieprzowe ze śliwowicą, bryndzą i sosem wiśniowym, Tłusty czwartek, Kalafior, Truskawkowy shake, makaron w warzywach, Sałata z cykorią i orzechami - VIDEO, Przepis z Pó jogurtu, Sałatka gyros z kurczaka, Kurczak miodem, Stek z grilla, Obiad, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Sos łososiowy, Zapiekanka z grzybów i boczku, Tortilla - VIDEO, Risotto z cukinią i pieczarkami, Przepis z pierś z indyka z warzywami, Brokuły, Lasagne, Kremowa zupa z dyni, Krem brokułowy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Wielkanocne ciasteczka ., Przystawki, spaghetti carbonara knorr, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepis z sól do smaku, sos czosnkowy bez majonezu, Przepis z marchewka w sosie, Ognista sałatka z ryżem i ananasem, Kalarepa i szynka na ciepło, Sambal oelek, Przekąski, kuchnia francuska zupy, Faszerowane papryki , zapiekanka z mozarella, Przepis z co na obiad z ryba, Kluski półfrancuskie z majerankiem, Klasyczna szkolna kanapka z kurczakiem , Ryba po grecku, Sałatki z makaronem, marynata do kaczki -, Korki z jajek na pomidorach, Przepis z mięsa smażone, Makaron z krewetkami i pieczarkami , Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z piecze w sosie, Żeberka, Rosół, Kebab w kajzerce, Przepis z zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Przepis z kuchnia tv gotowanie