Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Naleśnik z kremowym kurczakiem i warzywami , Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Mieszanina, Kotlety po kaszubsku , mieszanka chińska, Przepis z tarta ciasto francuskie, Przepis z oleju, Przepis z sos mielone, Ogórek, naleśniki z farszem z kurczaka, Tartaletki z owocami leśnymi i lodami Carte d'Or, Sałatka Gyros, Czosnkowo ziołowe bułeczki , Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Pieczeń, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z sosy do ryz, Przepis z mielone smażone, Moczka śląska, Sałatka Cezar - VIDEO, Ryż smażony z warzywami, Burger w bułce z nudli, czerwonej fasoli, przystawki ciasto francuskie, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, sałatki z makaronem i szynka, Placki po węgiersku z pieczarkami, Zupa serowo - porowa, Kebab w kajzerce, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Gulasz, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z losos z grilla w folii, Indyk, Przepis z placek po węgiersku z kurczakiem, Kalafior w cieście, Żeberka, Cytrynowe ciasto na podwieczorek, zupa ni, Kanapka z szynką dojrzewającą i serkiem brie , Spaghetti a la carbonara, Przepis z sałatka z pora i jajek -, salatki z kurczaka -, Smaczna marchewka z boczkiem, Risotto z kurczakiem i warzywami, Czereśniowa magia sałatki, szpinak z patelni, Quesadillas - VIDEO, Lasagne drobiowa, Faszerowana dynia, Przepis z ugotowani desery, Drożdżówka babci, Leczo, Zapiekanka makaronowa, Potrawy wielkanocne, Kalafior, gotowane piersi z kurczaka, Pastisio - smaczna grecka zapiekanka, sałatka z kiwi, Ryba po grecku, Pierogi z kapustą i grzybami, sałatka z kalafiorem i sosem czosnkowym, Makaron w kremowym sosie pomidorowym , Pierś z kurczaka