Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos truskawkowy, Zupa pomidorowa, Łosoś zapiekany z koperkiem, Zapiekanka Makaronowa z kiełbasą, szaszłyki z mięsa mielonego z grilla, Sałatki z kurczakiem, fix danie chińskie, Quesadillas - VIDEO, Ryż, Kociołek z kurczakiem, Masło rzeżuchowe, Gyros, Potrawy wigilijne, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Lasagne, Gołąbki, Bigos, Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową, Krupnik, Przepis z mieso we warzywach, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, BABKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Krupnik, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, deser z owocow, omlet z mlekiem, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, Przepis z kotlet z jajka, sałatka z mieszanka sałat, Przepis z kasza na s, Przepis z sos slodko, szaszłyki drobiowe z piekarnika, Pieczeń, pulpety w zupie, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Wegetariańskie torciki z cheddarem i mozzarellą, Makaron z orzeszkami pinii , Pierniki świąteczne, sałatka z czosnkiem, Przepis z pizza sos, sos koperkowo grzybowy, Filet z pstrąga ze szpinakiem, Brokuły, Sałatka Cezara, Przepis z drób makaron, sos so miesa, Łosoś, indyk mielony, Sos czosnkowy na wódce, sos na miodzie, Green Pizza ala Ruda, czarna, Przepis z mielona wieprzowina, Pipirana czyli smaczna sałatka z owocami morza, Naleśniki chińskie - VIDEO, Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, Przepis z baklazan z piersią kurczaka, Zupa z dyni, Tłusty czwartek, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Smażona fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Szynka pieczona, na kanapki