Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z smazona piers, udka kurczaka pieczarki, Przepis z zupa szczaw, Łososiowe ravioli z emulsją koperkowo cytrynową, Przepis z groszek zupa, chleb razowy, Schab z wędzonym boczkiem, Gołąbki, Rolada ziemniaczana, Naleśniki, makaron z sosem grzyby, Rosół, Jagnięcina w sosie paprykowym, Lekka zupa pomidorowa, Carbonara, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, sosy chinskie, Placki po węgiersku, Zupa po tajsku, Przepis z sos śmietanowo ziołowy, szparagi kiedy siac, Polędwiczki, Krem cytrynowy z lodami, Makaron z oliwkami , Pieczarki zapiekane, sos gorace, Przepis z makaron z bekonem, sałatka ziemniak, Masło czosnkowe, Makaron, Sałatka z dynią w curry, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Przepis z sałatka z makaronem kukurydza, Przepis z ryba w piekarniku przepis, Leczo - VIDEO , Karp, Kutia, Smaczne enchilladas, Potrawka z kurczaka, kurczak i pieczarki, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Tortilla, Słodkie racuszki z kwaśnego mleka, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Placki ziemniaczane, Pikantny gulasz , Swojski bigos z kapustą i grzybami , Przepis z białe wino wytrawne, Sosy, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, pesto z makaronem, Naleśniki, Tortilla - VIDEO, Makaron z pomidorami i mascarpone, Udka, Tortellini z sosem drwala, deser z serkiem mascarpone, Pieczeń, Przepis z mini kostki knorr, Przepis z karkówka plastry, Tarta z dyni z orzechami pekan , Duszone warzywa, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą