Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak oliwa, Zapiekanka z brokułów, Frytki z sosem Aioli - VIDEO, Sałatka grecka, mięso na kebab przepis, Ryż, Kasza, Antrykot gotowany w galarecie, makaron z sosem śmietanowym ze szpinakiem, Kremówka papieska, Kurczak ze słodkimi ziemniakami a la Stroganoff, Gulasz, piersi z czosnkiem, przystawki z czosnkiem, pasta z twarożku, Placek po zbójnicku wersja 1, Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake, Szybki obiad, Zapiekanki, Gyros, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, napoli, Łosoś po japońsku z wasabi , Przepis z parówki ser żółty jajka, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z brokuły z czosnkiem, Bigos domowy, Świderki w sosie z dyni, ryba z miętą, Sos Pani Hipp, ciasto francuskie z suszonymi pomidorami, Przepis z pieczone baklazany, Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka, Zupa pomidorowa, sos z marchewką, Przepis z racuchy ze śmietaną, Mini-tarty z bakłażana i cieciorki, Zapiekana zupa meksykańska z serem , makaron farfalle z warzywami, Naleśniki chińskie - VIDEO, Tagine z kurczakiem i warzywami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z roladki schab, Sos śmietanowo – jajeczny z kolendrą, Przepis z ciasto f, Sosy, Zielona zupa z serem parmezan, Ogórek, Żeberka w marynacie klasycznej , Letnia sałatka z homarem, Carbonara, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Ciastka francuskie z serem, Bigos domowy, dorsz w naczyniu żaroodpornym, Kebab, Przepis z zupa ogorkowa knorr, Szafranowe risotto z kurczakiem, Pasztet, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z sosy grecki, sos do schabu