Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaczka po staropolsku

Kaczka po staropolsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kaczka po staropolsku - składniki:

  • kaczka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bulion - 600 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • wątróbka drobiowa - 150 gramów
  • kasza gryczana - 300 gramów
  • biały pieprz - 1 szczypta

Kaczka po staropolsku - Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  2. Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  3. Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  4. Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  5. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  6. Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KACZKA PO STAROPOLSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

  • 8
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gulasz, Kurczak w sosie cytrynowym po grecku, Przepis z Odrobina cukru, Przepis z kuchnie, Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, Krem selerowy, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Makaron tagliatelle z grzybami, włoskie sałatki, Zupa krem, Przepis z surowka z czerwonej kapusty, Strudelki z jabłkami po kanadyjsku, Proste kotleciki z jajka, Pasztet, pierogi z kapustą, zapiekanki z bulek, Arroz mejicano czyli smaczny ryż z warzywami, Przepis z przepisy z pieczarek, Szybka jesienna zupa z klopsikami, Karkówka, Sałatka gyros z kurczaka, Czeskie knedle z boczkiem, Grzanki z wątróbką, Spaghetti Bolognese, Rulony śledziowe z chrzanem, krewetki na ma, Kabaczki z pomidorami, Zupa pieczarkowa, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Sałatka z brokułami i jajkiem, Pieczeń, Przepis z schab ze śliwkami knorr, Placki, jajka z piekarnika, Przepis z sos smietanowy z kurczakiem, zupa pomidorowa na kostce, Roladki z pieczarkami, Przepis z sosy do makaronów włoskie, Przepis z salatki z jajkami, Przepis z gotowanie owocow morza, Przepis z mięso gotowane z przyprawami, Przepis z ryba pieczona w porach, Ryż smażony z warzywami, Przepis z kurczak z czosnkiem, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Sałatki z kurczakiem, Przepis z resztki z kurczaka, Szpinak, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Barszcz, Bouillabaise, Tarta porowa, Grochowa, Nadziewane jajka, przepisy na lekkie sałatki, Pstrąg, duszona piers z indyka, Sos włoski do spaghetti, Lekka zupa pomidorowa, Kofta kebab dogs, por papryka, Żeberka - VIDEO, Zapiekanka po rzymsku, Kapusta z grochem