Dodaj do ksiązki kucharskiej Karczek pieczony z żurawiną

Karczek pieczony z żurawiną

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Karczek pieczony z żurawiną - składniki:

  • karkówka wieprzowa, bez kości - 1000 gramów
  • żurawina suszona - 6 łyżek
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • żurawina - 2 łyżki

Karczek pieczony z żurawiną - Sposób przygotowania:

  1. Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
  2. Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
  3. Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
  4. Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  5. Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
  6. Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
  7. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

KARCZEK PIECZONY Z ŻURAWINĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

3

Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym, smażony ser pleśniowy, ziemniaki obiad, Galaretkowe witrażyki, sałatka ze świeżego ogórka, smażone kawalki piersi z kurczaka, Sosy, Przepis z ryba sosem, Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian, Zupa gulaszowa, Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym, Szpinak, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Kluski , Placki ziemniaczane, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, knorr pl video, Zupa grochowa, Sałatka Nicejska, Makaron ze szpinakiem i smażonym pstrągiem, Kurczę po staropolsku, Ciasto na pierogi, Sałatka ziemniaczana z kaparami i koperkiem - VIDEO, Sałatka z dynią w curry, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, farsz do pasztecików z miesem, Ogórek, mielone wieprzowe, Karp w galarecie, " Muffinkowe jaja ", Placuszki z łososia z dipem czosnkowym, Zapiekanka Marynarza, Bigos domowy, Kocia lasagne , Przepis z kurczak piers, obiad SER BIAŁY, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Curry z wieprzowiny po cejlońsku, Baskijska tarta z kremem custard, Zupa jarzynowa, Kasza, Tołpyga ze szpinakiem, ryż z warzywami do obiadu, Ryba po grecku, Przepis z pulpety z mięsa mielonego gotowane, Przepis z filet z kurczaka smazony z cebula papryka, Sałatka z porów, Brukselkowy krem z serowym paluchem, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Placki ziemniaczane, Przepis z sałatka z pomidorami SUSZONYMI, leczo z papryki czerwonej, Sos pomidorowy, nie tylko do gołąbków, Gulasz, Indyk, Przepis z sosy ziołowe, Warzywa, Przepis z dzieci, deser włoski, Zupa serowa, Przepis z Pierś kurczaka, Przepis z spaghetii