Dodaj do ksiązki kucharskiej Karczek pieczony z żurawiną

Karczek pieczony z żurawiną

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Karczek pieczony z żurawiną - składniki:

  • karkówka wieprzowa, bez kości - 1000 gramów
  • żurawina suszona - 6 łyżek
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • żurawina - 2 łyżki

Karczek pieczony z żurawiną - Sposób przygotowania:

  1. Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
  2. Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
  3. Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
  4. Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  5. Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
  6. Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
  7. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

KARCZEK PIECZONY Z ŻURAWINĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

3

Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mięso kebab, Sernik straciatella z pomarańczami, jabłka zawijane w ciasto, Przepis z marynata do ka, Przepis z cukinia w oleju, Żurek, Zapiekanka rodzinna, Potrawy wielkanocne, Kasza, mięso na słodko, Sałatka z truskawek i szparagów , Ciasto biszkoptowe z jabłkami, zioła knorr, Sos beszamelowy , Kuchnia indyjska desery, Frittata szpinakowa, faszerowana pierś kurczaka, szpinak z piersią z kurczaka, Zupa szczawiowa po hiszpańsku na zimno, Placki ziemniaczane, Kurczak, sałatka szwedzka do słoików, Puree z kwaśną śmietaną na bulionie , Udka, Pieczeń z indyka na słodko, Zupa pieczarkowa, Przepis z kurczak na ryzu, Gyros, Makaron, Zapiekanka z łososiem, Schab pieczony z grzybami i szpinakiem, Pierogi z jagodami, Przepis z owoce wino, Cytryna, Kremowy stroganoff z ryżem, krem br, Sałatka Gyros, Zupa jarzynowa, Sos beszamelowy , Sałatka Cezar - VIDEO, Zapiekanka rodzinna, Soczyste francuskie babeczki z mięsno - warzywnym nadzieniem, Przepis z poledwiczki wieprzowe z kurkami, Żeberka w musztardzie , Chłodnik brzoskwiniowy, placek węgierski - -, Przepis z krokiety z parówką i serem, Ciasto na pierogi, Mintaj w sosie grejpfrutowym, Sałatka ze ślimaczkami z łosiem, Gyros z kurczakiem, Przepis z krewetkowa, racuszki z jabłkami, Czeskie knedle z boczkiem, Gulasz, nadziewana pierś z indyka, pieczone piersi z kaczki, Świderki z warzywami, Kebab w kajzerce, Kutia, Przepis z szynka ze szpinakiem, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Spaghetti Szefa Extra ziołowe z pomidorami , Zapiekanka rodzinna