Dodaj do ksiązki kucharskiej Karczek pieczony z żurawiną

Karczek pieczony z żurawiną

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Karczek pieczony z żurawiną - składniki:

  • karkówka wieprzowa, bez kości - 1000 gramów
  • żurawina suszona - 6 łyżek
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • żurawina - 2 łyżki

Karczek pieczony z żurawiną - Sposób przygotowania:

  1. Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
  2. Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
  3. Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
  4. Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  5. Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
  6. Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
  7. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

KARCZEK PIECZONY Z ŻURAWINĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

3

Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Złociste paluszki z kurczaka, Przepis z ciasto z warzywami, Brokuły, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z kurczak pieczony z ryżem, Nerki cielęce z winem marsala, Lasagne drobiowa, Spaghetti , KOTLETY JĘCZMIENNE, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Kocia lasagne , Halibut z puree z kalafiora, Pieczeń wołowa z sosem, sałatka królewska z grillowaną piersią z indyka i muszlą francuską , Kurczak z ananasem na sposób chiński, spagetti b, Risotto, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Zapiekanka z ryżu i kurczaka, Przepis z kurczak curry z ryzem, Dania z makaronem, Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami , Przepis z przystawki pierś z kurczaka, Przepis z puszka knorr, Francuski kurczak miodowo musztardowy z koperkiem , Przepis z obiad bezmiesne, Ryba po grecku, Kapusta z grochem, Przepis z ryz z piersią z kurczaka, sos-do-makaronu, Kluski lane, Sałatka Cezar - VIDEO, Ciasteczka Wikusi, Kurczak patelnia, Przepis z zupy bez mięsa, Zupa krem z buraków , Przepis z warzywa na pateln, Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, Zupa krem z buraków , Zupy, Filety z dorsza w sosie, Sosy, zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zapiekanka ze szparagami i twarożkiem, Przepis z sałatka z sałaty lodowej i kurczaka, Kasza, Przepis z kotlety z jajek gotowanych, Gicze cielęce po mediolańsku - ossobucco milanese, Kolorowa sałatka, Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską, Polędwiczka z grzybami, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Przepis z sałatka meksykańska, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z makaron n, Zupa ogórkowa, wiosenne sałatki, Suflet czekoladowy, Sałatki z makaronem, Gulasz, Śledzie