Dodaj do ksiązki kucharskiej Karczek pieczony z żurawiną

Karczek pieczony z żurawiną

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Karczek pieczony z żurawiną - składniki:

  • karkówka wieprzowa, bez kości - 1000 gramów
  • żurawina suszona - 6 łyżek
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • żurawina - 2 łyżki

Karczek pieczony z żurawiną - Sposób przygotowania:

  1. Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.
  2. Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.
  3. Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.
  4. Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  5. Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.
  6. Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.
  7. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej

KARCZEK PIECZONY Z ŻURAWINĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso wybierz chude i mało poprzerastane tłuszczem. Opłucz je dokładnie i osusz.

2

Długim ostrym nożem, np. takim do filetowania, natnij kilka otworów wzdłuż przez cały kawałek na wylot. Do każdego wepchnij, dość ciasno, owoce żurawiny.

3

Przyprawę do mięs i pokruszone kostki wymieszaj z olejem. Taką papką posmaruj mięso, włóż je do naczynia, przykryj i odstaw na kilka/kilkanaście godzin do lodówki.

4

Zamarynowane mięso możesz obwiązać nicią albo sznurkiem kuchennym żeby miało po upieczeniu ładny kształt. Włóż je do rękawa do pieczenia, wlej ok. pół szklanki wody, zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C

5

Piecz 30 min. a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i zostaw mięso w piekarniku na ok. 2 godziny.

6

Po upieczeniu rozetnij rękaw, wyjmij mięso i przykryj folią aluminiową żeby odpoczęło. Sos, który pozostał w rękawie zlej do rondelka. Zagotuj go, zredukuj trochę. Dodaj konfiturę i pieprz do smaku. Na koniec dorzuć kawałeczki zimnego masła, zdejmij z ognia i mieszaj aż masło się rozpuści.

7

Mięso podawaj pokrojone w grube plastry, z dodatkiem sosu i ew. ziemniaków.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: