Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami, Szaszłyki prawdziwych piratów, Zupa krem, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Zupa z dyni, Gotowane pulpeciki, Gdański gulasz cielęcy , pieczone podudzia kurczaka, bakłażan w miodzie, Tosty z mozzarellą i pomidorami, Pierogi, Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem , Kasza, Potrawy wielkanocne, Sałatki z makaronem, Przekąski, Sos beszamelowy , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, sajgonki z mięsem, Pierś kurczaka z serem, Kapusta z grochem, nerki wieprzowe, Kaczka, mielona słodka papryka, Galaretkowe witrażyki, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), mięso mielone pieczarki, Grecka sałatka therini, Gulasz po polsku - VIDEO, Burger w bułce z nudli, Łosoś, Przepis z salatki z kurczaka i papryka, przepisy z suszonymi grzybami, sosy bolognese, Przepis z zrazy z mięsa mielonego, obiad skrzydelka z kurczaka, jogurt naturalny sos, Lane kluski z płatków owsianych, zrazy duszone w garnku, sosy do schabu pieczonego, LAZUR, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Baba ziemniaczana ze słoniną, Sałatka Nicejska, Golonka, Spaghetti z bazylią, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, Zupa ogórkowa, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Włoska zapiekanka, Lekkie leczo z indykiem, pieczarkowa, kurczaka w calosci, Wigilijna czarna kapusta ., BUŁKA Z JAJEM :), Przepis z spaghetti ugotuj al dente, ciasto ryby, krążki, Taco Ewelosy, Sos czosnkowy na wódce, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kremowa zupa z dyni, Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami