Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z smazony ryż z warzywami mrożonymi, Salsa, Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro, Wiosenne galaretki , czerwonej cebuli przystawka, Sandacz z krabami w papilotach, Placki ziemniaczane, Przepis z krewetki śmietana czosnek, Barszcz biały, Potrawka z kurczaka, Wywar z drobiu, Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem, pasty na krakersy, młoda kapusta gotowana do obiadu, bitki z kurczaka, Przepis z zupa z czerwonej soczewicy, Zupa krem, Przepis z pierś z kurczaka w kostke, Pierożki karelskie- Karjalanpiirakat, Rajska szarlotka, Gołąbki, spagetti ze szpinakiem, Placuszki z cukinii, Sałatka z tuńczykiem, Łosoś z cukinią, Przepis z ogórek świeży, Kalafior - w panierce, kurczak po chinsku przepisy, Leszcz w słoninie, Szybkie curry warzywne, Przepisy świąteczne, Kurczak, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Kaczka pieczona z jabłkami, Rolada ziemniaczana, Grillowane udka z kurczaka w miodowej marynacie, Karp, Zapiekanka z kiszoną kapustą, Gyros, zupa n, Musaka, Przepis z makaron ze szpinakiem i pieczarkami, Spaghettii z marchewką , Kasza, Karkówka w sosie grzybowym , Jesienna zupa, Polędwiczka z grzybami, Złociste paluszki z kurczaka, Pierś z kurczaka, Zupa z dyni, Przepis z kurczak z farszem, Chrupiące pikantne orzechy, Meksykańskie naleśniki na ostro, Placki ziemniaczane, Gulasz po węgiersku - VIDEO, marynata do żeberek, czerwona kukurydza, Potrawy wielkanocne, Kurczak z bambusem, knorr zapiekanka z ziemniaków, Zupa pieczarkowa, Przepis z obiad z piersi indyka, kapusta rzymska, Przepis z kolorowe sałatki