Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, Chrupiący imbirowo-cytrynowy kurczak po chińsku, Pieczone karasie z czosnkiem, Dynia, Polędwiczki wieprzowe, sałatka awokado z rukola, Świderki w sosie grzybowym , Babeczki z cukinii, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, Sałatka szefa z chorizo i pestkami dyni, Przepis z żurawina do mięsa, Przepis z puszki czerwonej fasoli, Kocia lasagne , marynata do pieczenia schabu, Kaczka, Schab, Przepis z bezmięsne pierogi, Przepis z papryka w cieście, Zupa fasolowa na żeberkach, Gulasz po polsku - VIDEO, Kurczak, bomba malinowa, Sałatki z kurczakiem, sałatka z jajkami, Sałatka z fasoli ze świderkami, zupa krem z porów, Soczysta pieczeń wieprzowa, Przepis z sałatka z ka, Leczo - VIDEO , Przepis z kurczak z maslem, Pieczeń, Zupa szczawiowa, piersi z, Pieczeone parówki ze śliwką, kurczak przepisy przepis, Kotlety schabowe po staropolsku, Zajebiste pizza, Pierś z kurczaka, Pieczeone parówki ze śliwką, Deser truskawkowy, Żurek, makaron z piersią z kurczaka, Potrawka z kurczaka, Zupa pieczarkowa z serkiem topionym, Drób z owocami, duszona wołowina w sosie, wędzenie szynki w domu, hummus, Makaron, Chilli Con Carne - VIDEO, Knedle ze śliwkami, sałatki ryżowe, Królewski tort, Przepis z ryż z patelni, Karczochy z krabami i groszkiem, Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Leczo, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Sałatka gyros warstwowa, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z przyprawa kebab, Kapusta z grochem, Brokuły, Tarta pomarańczowa z ricottą