Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z tuńczykiem, Pieczony łosoś z majonezem i cytrynowym pieprzem, Przepis z ciasta placki, Szczupak z rodzynkami, Ogórek, Zupa ogórkowa - VIDEO, Kulki drobiowe z kaszą gryczaną, majonez gyros, Brokuły, Ryba w warzywach, Penne z papryką i omidorami, Pasta egipska michoteta, Barszcz, Przepisy świąteczne, Sałatka Gyros, Pierś z kurczaka, Lody dla dzieci z polewą malinową "Wulkan", POLEDWICZKI Z KURCZAKA, kuchnia angielska, mięso musztarda, Przepis z makaron obiad, sałatka z polędwiczkami, Przepis z placki do tortilli, Kocia lasagne , Przepis z kurczak z czosnkiem, Kutia, Ryby w sosie pomidorowym, Babka majonezowa, Duszony kurczak z warzywami z patelni, Sałatki, Sałatka warstwowa, Zapiekanka rodzinna, mieso duszone z cebulą, Zupa z dyni, Gofry po włosku , sałatki z łososia wędzonego, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Obiad ryż z warzywami, Babka majonezowa, Zupa pomidorowa, Przepis z kapusta włoska, Kurczak, Żurek, faszerowana papryka serem, Okra nadziewana smażoną cebulą, Łosoś na parze z olejem tabasco, Przepis z klopsiki rybne, Potrawy wielkanocne, Przepis z kostka do mięsa knorr, Leczo, Salsa, Camembert zapiekany z łososiem, kurczak ziemniaki, Gulasz wieprzowy ze śmietanką, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Szybka karpatka, Naleśniki, Oliwki w marynacie, Placki ziemniaczane z wędzonym węgorzem, przystawki ciepłe, Schab z zielonym pesto i grillowanymi warzywami, Przepis z kuchnia turecka przepisy, Beuof a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa