Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, Kapusta z grochem, Zupa z soczewicy, Kotlety, Przepis z sos serowo śmietanowy, Sałatka Florida, Łosoś, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, sałatka tuńczyk ryż, Polędwiczka z grzybami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepisy świąteczne, co zrobic na obiad ze schab, Zapiekanki, Przepis z kurczak z warzywami -, poledwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, Przepis z szparagi zapiekane z serem, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z dieta SB, Sos marsala, Sałatka gyros warstwowa, Ryba po grecku, Przepis z ryż z kurczakiem i groszkiem, Duszona jagnięcina z fasolką , Zapiekanka rodzinna, Pierożki z kiełbasą, wątróbki drobiowe przepis, rosol z kostki rosołowej, Nadziewany kabaczek, sałatka ze świeżego ogórka, Przepis z sałatka ser szynka, Baba ziemniaczana z kaszą gryczaną, Mini kanapki na imprezę, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, marchew ugotowana, Zapiekanka meksykańska, Apetyczna sałatka z młodych buraczków, pierś z kurczaka w folii z piekarnika, Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem, Grochówka wojskowa, Zapiekanka z kurczakiem i szparagami, Makaron, Tofu pieprzowe, Wołowina duszona z selerem naciowym, Sos lozański II, Placki ziemniaczane, Przepis z pasta z bulionu, Przepis z poledwiczki wieprzowe z kurkami, Przepis z naleśniki z jajkami, Potrawy wigilijne, Gyros z kurczakiem, Sałatka Gyros, Pizza dla prawdziwych leniuchów, sałatka makaron słonecznik, Faszerowana papryka , Sałatka Gyros, Bezy cytrynowe z dodatkiem kremu i truskawek, papryka pieczarki cebula pierś z kurczaka, Filet mignon, Indyjskie Gazpacho, Przepis z sosy z rukoli, Zupa szczawiowa, Mielone