Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sos chrzanowy do mięsa, Omlet rybny z kaparami, Leczo, Zupy, Zupa krem, Okoń zapiekany, Grillowana karkówka BBQ , Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Grecki hummus, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Polędwiczka z grzybami, Włoska grzybowa Lasagne, Sałatka z brokułami - VIDEO , Chińskie ciasteczka ryżowe - Chinese rice cookies, sałatka z fileta z kurczaka, Przepis z łatwe dania z kurczaka, Przepis z szpinak na obiad, Schab, Calzonne z kukurydzą i ananasem, Sałatka TexMex, Naleśniki, Grzanki z ratatują, Przepis z mielone z jajkami, marynaty do mi, jajka faszerowane rybą wędzoną, Zupa kalafiorowa, Risotto, Śródziemnomorska zapiekanka, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, gotowana ryba, Przepis z co z ryżu, jajka faszerowane rybą wędzoną, zielona papryka, sałatka z jajkiem i sałatą, makaron z piersią z kurczaka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Lekka zupa pomidorowa, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, sojowe, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Przepis z PO GRECKU, Dip jabłkowy, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pieczone ziemniaki Hasselback, smażony makaron na patelni, gęś pieczona, Dania z ryżem, potrawka z kurczaka z ryżem -, mielone w cebuli, Banany w cieście sezamowym z imbirem, Diabelskie steki z grilla, Pierogi z jagodami, Gorące rynki ., Przekąski, Sałatka z karczochów ze szparagami, Chińskie sajgonki, Karp w galarecie, Brokuły, Spaghetti z aromatycznymi klopsikami, zupa brokułowa -, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Musaka, Przepis z sałatki ryżowe, Pierogi