Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak w woreczku, Sałatka hawajska, Polędwiczki wieprzowe, knorr pasta, Barszcz czerwony na wołowinie , Pierś z kurczaka, Schab, Pina Colada z lodami waniliowymi, Bagietki czosnkowe z mozarellą i suszonym pomidorem, Zapiekanka z brokułami, grillowanym kurczakiem i mozzarellą, Ryba, Przepis z naleśniki z mięsem mielonym, Makaron, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa gulaszowa, zapiekanka z dyni, Kolorowe babeczki , Tortilla w sosie fasolowym, sum smazony, Przepis z zupa czosnkowa z serem, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Pstrąg, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z przystawki mięsne, Ogórek, Zupa grochowa, Przepis z kotlet z jajka, Naleśniki chińskie - VIDEO, Przepis z jablko, Polędwiczki, Warzywa w curry , Przepis z makaron smażony, Przepis z ciasto francuskie z kurczakiem, Kremowa zupa z dyni, Przepis z sałatka z granatem, Potrawy wigilijne, Żeberka, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Przepis z zapiekanka ryżowa, Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Indyk, Parówki w cieście serowym, Przepis z ciasto z delicjami, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, Kebab w kajzerce, Naleśnikowy tort z miętową jagnięciną, Pieczona karkówka z sosem cebulowym , Pikantne sakiewki, Jajka, Sos łagodny, Sałatka fasolowa, Przepis z przepisy orientalne, Gyros z kurczakiem, Sos szary, Przepis z łosoś smażony na patelni, Pulpety z kapustą pekińską, Jaja sadzone po hiszpańsku, Sałatka z sosem musztardowym, kurczak łatwy, Przepis z sałatka z krewetkami koktajlowymi, Placek po zbójnicku wersja 1, owocowy deser