Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Spaghetti , Przepis z zapiekanka makaronowa -, Zupa pieczarkowa, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Zupa z opieniek, spaghetti z mielonym, Spaghetti a la carbonara, Sos beszamelowy , Przepis z pulpety z mięsa mielonego gotowane, Zupa Harira z ciecierzycą, Papryka, Chrupki z serkiem , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Gyros z kurczakiem, Salami po meksykańsku, Przepis z brokuł z jajkiem, Przepis z ciasto na pite, Warzywne sticksy z ziołowym dipem, Świderki z warzywami, Kebab z grilla , Przepis z sosy do mielonego, knorr kebab, Kutia, Placki ziemniaczane, Tęczowa zapiekanka, Pstrąg, Gołąbki, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Przepis z papryka z farszem, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Zapiekanka ze schabu i porów, Rosół, czerwona fasola, Enchiladas z chilli con carne, Przepis z słodkie ciasta, Kalafior z sosem ziołowo - jajecznym, Pierogi, Biała kiełbasa do żurku świątecznego, Przepis z zapiekankę ziemniaczaną, Tortilla, Przepis z chłodnik z botwiną, Zupa cebulowa, Przepis z filet z kurczaka, Zupa szczawiowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, sos pesto z makaronem, Ostre papryczki faszerowane serem, pieprz w ziarnach, Kurczak, Sałatka z kapusty pekińskiej i jaj, chili de, Spaghetti z sosem tuńczykowym, Placek po zbójnicku wersja 1, Indyk w śmietanie , Przepis z potrawy z imbirem, Przepis z na mleku, Przepis z farsz do tortilli, Sos „sportowy”, ryby w sosie przepisy, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Kiszone oliwki – wersja polska, Kostki dyni