Dodaj do ksiązki kucharskiej Karmelowe gofry belgijskie

Karmelowe gofry belgijskie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 4 osób łatwe Autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie - składniki:

  • drożdże - 40 gramów
  • ciepłe mleko - 1 szklanka
  • mąka - 500 gramów
  • ciemny cukier - 180 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • stopione masło - 180 gramów

Karmelowe gofry belgijskie - Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  2. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Dodaj do książki kucharskiej

KARMELOWE GOFRY BELGIJSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIE WARZYWA. NIEWYCZERPANE BOGACTWO

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

dania o, Przepis z kasz kuskus, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zupa grzybowa, Zupa kalafiorowa, Sałatka mielonkowa, Sałatka z brokułami i jajkiem, Zupa Harira z ciecierzycą, Zapiekanka z bakłażana, pomidorów i parmezanu, Sałatki, Kapusta z grochem, kurczak dy, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z brokułów, Sałatka grecka z fetą, Sałatka z łopatką, Szaszłyki wołowe, sałatka z granatem, Kurczak z grilla po indyjsku, Rurki z pieczarkami , Przepis z smażona pierś z kurczaka, kurczak z warzywami, Omlet z kurkami , Przepis z sałatka lazurowa, Kanapka hawajska , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Faszerowane pieczarki, Szafranowe risotto z kurczakiem, Stek z grilla , sałatka z szynka parmeńską -, Przepis z schab z koscia przepisy, Przepis z sałatka po meksykańsku, Przepis z jajka olej mąka, Przepis z smazona kapusta, Gyros z kurczakiem, Sos ketchupowo – musztardowy do marynowania filetów drobiowych, Ryba po grecku, Żeberka - VIDEO, Zupa pieczarkowa, łosoś wędzony ze szpinakiem, smazona wolowina, krem ptysiowy, Placuszki z cukinii, Cytrusowa golonka jagnięca , Carbonara, Przepis z żółta przyprawa, Zupa grochowa, Pieczony schab z jabłkami -VIDEO, Rosół z kury aromatyzowany anyżem, desery i ciasta, Kasza, Rurki z kurczakiem i pomidorkami , Włoski sos serowy, Razowa przyjemność na ząb, Przepis z Bulion na włoszczyźnie, Szpinak, Risotto, Przepis z dania glowne z kurczakiem, Shake czekoladowy, Ogórek, ser żólty, Sosy, Sałatka z mniszka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim