Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Karp po żydowsku - składniki:

  • karp - 1 sztuka
  • głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny - 1 sztuka
  • duża cebula - 4 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • migdały - 50 gramów
  • rodzynki - 50 gramów

Karp po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.
  2. Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.
  3. Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.
  4. Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).
  5. Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.
Dodaj do książki kucharskiej

KARP PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.

2

Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.

3

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

4

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

5

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z ciastem francuskim, Sałatka curry z kurczakiem - VIDEO , Kurczak, Przepis z sałatka z sosem winegret, Placuszki z selera, kuchnia polska, obiad pomidor, Zupa z soczewicy, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, Zupa brokułowa, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z przyprawy do piersi indyka, Roladki wołowe w sosie pomarańczowym, Pierogi z jagodami, Pancakes - amerykańskie naleśniki z czereśniami, Paprykowe tuszki kurczaka , Koperty z przysmakami, orzechy, Zupy, Makaron, Zapiekanka rodzinna, Krokiety ziemniaczano szpinakowe z serem feta, Kanapka włoska , Przepis z fix spaghetti knorr, Szybki obiad, Proste kotleciki z jajka, Gołąbki, Przepis z golabki w smietanie, Ryż, Przepis z kurczak ca, Zupa krem, Leczo z cukinii, Dipy, Przepis z kapusta kiszona z fasolą, Przepis z ryba na ryżu, przyprawy do golonki, sałatka z krabami, Faszerowane pieczarki, pojemnik na przyprawy, Pomidorowy sos do pizzy, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z Sałatka cezar Knorr, Gulasz, nalesniki z cukinia, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Sałata z ogórkiem i fasolką szparagową, Kapusta z grochem, Ciasteczka korzenne, Krupnik, Łosoś z serem twarogowym, sznycel wołowy, Przepis z szybki obiad przepisy, Szwedzkie ziemniaczki , Grillowane żeberka BBQ, Tagine z kurczakiem i warzywami, Przepis z bezmięsne obiady, Golonka, Jaja faszerowane, Sałatka z karmelizowanego pstrąga tęczowego ze szklanym makaronem, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Przepyszny groszek z szynką iberyjską, Przepis z pokruszony ser feta