Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Karp po żydowsku - składniki:

  • karp - 1 sztuka
  • głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny - 1 sztuka
  • duża cebula - 4 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • migdały - 50 gramów
  • rodzynki - 50 gramów

Karp po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.
  2. Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.
  3. Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.
  4. Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).
  5. Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.
Dodaj do książki kucharskiej

KARP PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.

2

Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.

3

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

4

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

5

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z omlety z jajek, Przepis z pieczona pierś kurczaka, szynka faszerowana, Przepis z makaron po włosku, Sałatka wiosenna z awokado, Ryba po grecku, szybki obiad z kurczaka, Sałatka z szynką z indyka, Naleśniki, Przepis z filet z kurczaka, Przepis z sałatki z sosem włoskim, Żeberka, Sos beszamelowy , Przepis z krem brokulowy, Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła", Rolada ziemniaczana, Szybki obiad, Pierogi leniwe z bakaliami, Omlet rybny z kaparami, Zapiekana cukinia , sos śmietanowy do mięsa, Grzybowa z kaszą i ziemniakami , Pikantne spaghetti z oliwkami, Lody czekoladowe, Sos włoski do spaghetti, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z sos z kukurydzy, Przepis z zupa węgierska przepis, Sałatka Gyros, Kluski , Przepis z sos do ryby smażonej, sos koktajlowy, Sałatka z krewetkami i orzeszkami, Chrupiące, czekoladowe kulki, Zupa krem, Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie , Brokuły, Mleko orzechowe, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z golonka przepis łatwy, Dobre lody śmietankowe w owocami "Egzotyczny miś", Faszerowane kotlety cielęce, Gołąbki w liściach winogron, Kwaśnica z grzybami, Bożonarodzeniowy warkocz imbirowy, Polędwiczki, ryba pieczona w piekarniku filet, Klasyczny sos cygański, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z sos do ciasta francuskiego, tortilla z mięsem mielonym, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Schab, sos śmietanowo -ziołowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Deser z lodami "Biszkoptowa piramida", Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła", Owocowy chłodnik, ryż z sosem, Lasagne, Przepis z kurczak sosie, Pierś z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Kurczak