Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Karp po żydowsku - składniki:

  • karp - 1 sztuka
  • głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny - 1 sztuka
  • duża cebula - 4 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • migdały - 50 gramów
  • rodzynki - 50 gramów

Karp po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.
  2. Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.
  3. Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.
  4. Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).
  5. Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.
Dodaj do książki kucharskiej

KARP PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.

2

Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.

3

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

4

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

5

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lasagne, Gołąbki, Przepis z ryż do, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Śledzie z sałatką z groszku, Zupa krem, Udka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Przepis z smazone pieczarki z cebula, świeży tuńczyk, Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro, Ryż, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Sos śmietanowo-chrzanowy z jajami, musztardą i natką pietruszki, Gulasz po węgiersku - VIDEO, NA FASOLE, Przepis z mielone kotlety rybne, Zupa grzybowa, Przepis z ryż z patelni, Sos włoski do spaghetti, Łosoś, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Gyros, Sałatka z kurczakiem i mandarynkami, gotowane piersi z kurczaka, Banany pod zimną kołderką, Przepis z do ziemniaków, Kocia lasagne , Polędwiczka z grzybami, Pasztet, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Przepis z kurczak curry z ryżem, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z farsz do naleśników, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Quesadilla z papryką i chilli , Przepis z sałatki ryżowe, Leczo, Curry z baraniną, mieso mielone, Przepis z pieczony filet z kurczaka, Ciasteczka ryżowe, Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem cebuli i koperku, Pita z warzywami, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Tortilla - VIDEO, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Kanapka dla dzieci "Niespodzianka!", Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, ryż z kurczakiem, Ragout z indyka, Przepis z biała fasola z puszki, Podstawowa marynata grillowa do mięsa Mirka Drewniaka, Żeberka, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Przepis z knorr przyprawa do, Chrupki z serkiem , Kasza, Przepis z mieso mielonego, Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, Kanapka włoska , sos smietanowy do makaronu