Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szaszłyki z indyka obtoczone w pistacjach, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Przepis z makarony sery, Przepis z surowy boczek, roladki z kurczaka ze szpinakiem, makarony czosnek, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Zapiekanki, makaron chiński z kurczakiem, Zupa cebulowa, Słoneczne kanapki z warzywami do szkoły, Risotto, Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem, przepis na kurczaka w całości, obiad wegetarianski, Barszcz biały, gotowana papryka, Bigos domowy, Przepis z farsz do miesa, McNuggets, Rosyjska sałatka jarzynowa, Drożdżowe paszteciki z mięsem, Sałatka Nicejska, „Potrójna” szkolna kanapka, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa krem, Wegetariańskie torciki z polenty, zalewa do ryby w occie, Przepis z obiad na s, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Kaczka pieczona z jabłkami, Sałatka z cykorii i orzechów włoskich , makarony z warzywami, Pieczarki nadziewane mozzarellą, Soczyste łódeczki z ogórków, Zupa krem z dyni - VIDEO, Pierś z kurczaka, Schab w pięciu smakach, zapiekanki z piersi z kurczaka, Mrożona kawa z lodami i karmelizowanymi orzechami laskowymi, Wyjątkowe jajka z majonezem, Bigos, Kurczak miodowo musztardowy, Tłusty czwartek, Przepis z świeża mięta, Fasolka szparagowa z boczkiem w kremowo-serowym sosem , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Potrawka z kurczaka z czerwoną fasolą, Pieczeń Reńska z grzybami, Przepis z świeży tuńczyk, Przepis z mini kostki knorra, Gulasz po polsku - VIDEO, Śledzie, farsz do kurczaka, Żurek, Przepis z sałatki bezmięsne, Zupa fasolowo – cebulowa, krem b, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Zupa grzybowa, Włoskie roladki z kurczakiem i szpinakiem, obiad biały ser, Zapiekanka z ziemniakow, Naleśniki