Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Quesadillas - VIDEO, zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, Makaron, Przepis z duża marchewka, sałata rzymska, Kakrówka z grilla z sałatką , Przepis z sałatka z marchewki, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Pasztet z karkówki z owocami suszonymi, Zupa pieczarkowa, kapusta pe, Przepis z kotlet włoski, Przepis z spaghetti z piersi z kurczaka, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Warzywa z kabanosami, Sałatki, Przepis z Pieprz czarny Knorr, ziola, Karp po żydowsku, Salsa, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Kluski , Chińskie sajgonki, Ostra potrawka z cukinii, Karp, Zielona zupa ufoludków, Gulasz, Swojskie ziemniaki z szynką, żołądki, Przepis z zupy warzywna, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Sałatka z dynią w curry, Przepis z marynata do piersi kurczaka, Sałatka z dynią i kremowym łososiem, Zupa ogórkowa, Zapiekanka makaronowa, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Gnochi z sosem pomidorowym, Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami , filet z kurczaka z grilla, Przepis z na rosole, Przepis z knorr przypraw, Zupa z soczewicy, Ogórek, Rosół z kluskami i wątróbką, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, kuchnia przepisy knorr, Placki ziemniaczane, Kanapkowe jeżyki, cukinia zapiekana z miesem mielonym, Zupa kalafiorowa, Przepis z sałatka z jogurtem naturalnym, Pomidorowe babeczki, Przepis z obiad kurczak w sosie i ziemniakami, sos cebulowy do ziemniaków, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką , Pierogi, Placki ziemniaczane, Smaczny smażony sum, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Pomidorowy sos do pizzy, Botwinka