Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Przepis z makarony z ziolami, Sałatka z tuńczykiem, Pikantne sakiewki, Spaghetti , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Warzywa z patelni z sosem, Placki ziemniaczane, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sos beszamelowy , Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, hummus, Spaghetti alla carbonara, pieczarek, ze schabu, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Przepis z zupa z pomidorów, Szybki obiad, Zupa cebulowa, dodatki do obiadu, Przepis z sajgonki z makaronem ryżowym, Łosoś ze Szparagami i Truskawkową Salsą, Zupa krem, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Leczo, Zupa pomidorowa pachnąca bazylią , Zapiekany makaron z łososiem i szparagami , Pstrąg, Naleśniki chińskie - VIDEO, Ciasto na pierogi, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą, zapiekanka bezmięsna, Przepis z na miodzie, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa pieczarkowa, sosy winegret, omlet na patelnie, Deser z lodami i pankami jojo "Bałwan do góry nogami", Kurczak, Przepis z zapiekanka z dyni, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Krem z kalafiora i zielonego groszku, Krążki cukinii w cieście, Przepis z ziemniaki pieczone z mięsem, SAŁATKA GRECKA Z SOSEM WINEGRET, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Gulasz, Sałatka grecka z fetą, Polewka po myśliwsku, pieczen ze schabu, Tradycyjne kanapki, salatka z szynka i makaronem, Kurczak a’la capresse , Zupa jarzynowa, Zupa serowa z selerem naciowym, wykwintny obiad, zapiekanka w piekarniku z pieczarkami, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kruche, Pieczarkowy makaron z groszkiem indykiem