Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba w warzywach, Przepis z przyprawa knorr delikat, Dania z makaronem, Przepis z szynka w galarecie, Przepis z soku z owoców, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Zupa cebulowa, Kolorowa sałatka makaronowa z salami i papryką, Placki, Zupa krem z dyni - VIDEO, schab z jajkiem, Krem brokułowy, Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym, Zupa brokułowa, Przepis z co gotuje na obiad, Słoneczna zupa , Carbonara, Zapiekane pikantne jajka, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, kurczak w sosie jogurtowym, Sos czosnkowy na wódce, Szpinak, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z Makarony z sosem z serkow topionych, Przepis z obiad z kapusty, sos do pieczeni, Szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami, Zupa kurkowa z makaronem, Ziemniaki, Kurczak, kurczak ze śmietaną, zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Placki po węgiersku, KURCZAK Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, Czapka krasnala - Gyros w tortilli , Zupa pomidorowa, Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem, Ryż ze szparagami i groszkiem, Parówki w cieście, Przepis z świeży szpinak, Gulasz, Przepis z gotowana kapusta, Przepis z sałatka z szynką i serem żółtym, golabki w słoiku, Makaron w sosie grzybowym, Gulasz po polsku - VIDEO, mięso mielone ryż, zioLa prowansalskie, Przepis z sałatka z brokulami, Mielone, filet z ryby na obiad, Schab duszony z cukinią i papryką, Sałatka ziemniaczana, Zupa wigilijna grzybowa , Sos beszamelowy , Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem , zapiekanki NIEMIECKIE, Bigos, Kapusta biała na gęsto, Ryba w warzywach, Smażone czerwone pomidory