Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonka, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonka karpia sparzoną cebulą, plastrami migdałów i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonka, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Rosołu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonka karpia sparzoną cebulą, plastrami migdałów i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pieczarkowa z kurczakiem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, wędzenie szynki w domu, Lekka zupa pomidorowa, Dip cebulowy do warzyw, Ryż smażony z warzywami, Zupy, Przepis z mieso ziemniaki, Schab w pięciu smakach, Zupa pieczarkowa, Mleko migdałowe, sos do pieczeni jasny knorr, Deser dla dzieci "Ośmiornica", Wiosenna surówka, Zapiekanka z ziemniakow, Tortilla CHlebwiga, Golonka, Jajka faszerowane pieczarkami, przepisy z ciastem francuskim, Ryż, Zapiekane małże , Szynka pieczona z sosem rabarbarowym, Przepis z sok cytrynowy, Raki ze śmietaną , Przepis z drobny makaron, Łosoś pachnący koperkiem, Zupa krem, Przepis z surowki do obiadow, Przepis z gotowana ryba, Przepis z z pieczonych pomidorów, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, nalesniki - ciasto, Ciasto na pizze, łatwe gotowanie, Dania z makaronem, Dorsz w sosie pomidorowym, Przepis z smażone piersi kurczaka, Przepis z makaron z sosem se, Chrupiący makaron z kapustą pekińską i imbirem , Szarlotka tradycyjna, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Potrawy wielkanocne, Żeberka, Przepis z zielona i czerwona, Sos beszamelowy , Przepis z sos do klusek, Gruszki z gorgonzolą, Sałatka gyros z kurczaka, Zapiekanka a’la lasagne , Grillowany kurczak na ostro, zapiekanka pieczarkami, z makaronem ryżowym, Makaron, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sos bordelaise, Przepis z spagetti bolognese z warzywami, Przepis z z pieczarek marynowanych, Placki ziemniaczane, Zupa pomidorowa, Kutia, knorr z garnkami, Kapusta z grochem, Owocowe szaszłyki, Bolognese w greckim stylu