Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Przepis z wątróbka z cebulą, Łaciaty sernik z lodami, Przepis z szpinak z serem w ciescie francuskim, Pieczony klops, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa jarzynowa, dania z patelni, Sałatka z porów, gotowane mięso przepisy, boczek z gr, Kocia lasagne , Przepis z sosy z miesa wolowego, ryz smazony z warzywami po chinsku, Sałatka z ogórków, Przepis z dzieci, Lodowy sernik bezowo-malinowy, Spaghetti z pieczarkami i szynką, Przepis z sałatka z sałatą masłową, Przepis z kuchnia włoska makarony, Risotto, Kotlety z jajek, Sos pomidorowy z mięsem i pieczarkami, Ognista karkówka z grilla , Wiosenna sałatka ziemniaczana - VIDEO, Zupa pomidorowa, chińska patelnia przepis, pieczona szynka wieprzowa, Przepis z ser ricotta, Zapiekane naleśniki po bolońsku, ziemniaki w mundurkach, Zupa neapolitańska , Nadziewane pomidory, maka mleko maka, Zapiekane nachos z serem, Indyk, Egzotyczna sałatka z krewetkami , Barszcz, Łosoś, zasmazka do bigosu, meksykańskie, Żeberka, Grzanki z krewetkami i sezamem, Zupa pomidorowa, pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Sos czosnkowy na wódce, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sos paprykowy 3, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Zapiekanka z brokułów, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Sałatka Gyros, Pasztet, Golonka, Szybki obiad, Grillowane żeberka BBQ, Risotto z podgrzybkami, Kotleciki schabowe z sosem paprykowym, Gulasz, Barweny z grilla, curry z, przepisy z ziemniakami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Spaghetti Bolognese