Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, papryka nadziewana serem feta, Przepis z kurczak z warzywami, Spaghetti po florencku, Sałatka z kurczaka, ananasa i szynki, Leczo, Sos beszamelowy , makarony sosy, Placuszki z kurczaka, Przepis z desery i ciasta, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Przepis z mięso wieprzowe, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka gyros z kurczaka, Jajka, Przepis z ser żólty, Sałatki z kurczakiem, Curry z wołowiną na ostro, Gulasz z dzika z pieprzem, Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego, domowe, Przepis z krewetki smazone, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Szybka Paella, Penne ze szpinakiem i pieczarkami, Szybki obiad, Szaszłyki ze schabu, Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem, Przepis z skrzydelka z piekarnika, Leczo - VIDEO , Szybki chłodnik z buraczków, Sos beszamelowy , Migdałowy alpejski chleb, Bigos, kuskus z warzywami, Sezamki, Sos czosnkowy , Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, Przepis z smazona kapusta, Dania z ryżem, Ciasto na pierogi, Zupa ogórkowa, Rolada ziemniaczana, Szybka i prosta sałatka z krewetkami, Kuskus z kurczakiem gyros, Krem brokułowy, Tłusty czwartek, Pieczeń, Spaghetti z tuńczykiem, Zupa z kapustą żeberkami, Apetyczna zupa z karpia, Kurczak po chińsku, kurczak z sosem o, Przepis z ryż curry, sos z piersi z kurczaka, Barszcz biały, Przepis z łatwa zupa pomidorowa, zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Pyszna sałatka gryczana, Żeberka, Zapiekanki z serem, Kurczak po h, makaron na patelnie