Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z łatwe i szybkie obiady, Przepis z knorr przepisy, Pierś z kurczaka, Sos beszamelowy , Ogórek, Quesadillas - VIDEO, Czerwona fasolka na sposób meksykański, Tagine z kurczakiem i warzywami, Dynia, Zapiekanki, Przepis z sałatki z ryżem, Przepis z mielony, Pieczona rzepa z boczkiem, Placki ziemniaczane, potrawka z kurczaka z ryżem -, Flaczki z lina, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, zapiekankę ziemniaczaną, Farfalle z serem i szpinakiem , Gyros z kurczakiem, Syrop, Przystawki, Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta, sałatki z kapusty pekinskiej, Leczo, Dania z makaronem, Kasza, Prowansalska zupa jarzynowa, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , sałatka z piersi kurczaka, Potrwaka w szwjcarkim stylu, Duszona wątróbka wieprzowa, Świąteczny pieczony indyk, Spaghetti Bolognese, Ziemniaki, Zupa pomidorowa, Ryż, Sałatka z pieczarek z serem, Ślimaki z czosnkiem i pietruszką, Sałatka z makaronem tortellini, sałatki z sałaty lodowej -, Zupa szczawiowa, Gulasz po węgiersku - VIDEO, makaron mięso mielone, Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków, zapiekanki z ziemniaków, Quesadillas - VIDEO, Masło szynkowe, Cukinia duszona w pomidorowym sosie, Sałatka grecka, obiad- wegetariański, sałatki z kapustą pekińską, zupa brokułowa -, Krem brokułowy, mięso mielone wołowe, Pieczony schab w grzybowym sosie , Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, poledwiczki wieprzowe, Sałatka z cytrusami, łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Sałatka z brokułami - VIDEO , Makaron penne z kiełbasą pepperoni, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Przepis z zupy z makaronem