Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kurczak z owocami, Przepis z krupnik zup, sok z winogron, Makaron, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Pulpety w sosie serowym , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sos z zsiadłego mleka lub kefiru, Ziemniaki, Przepis z mieso mielone pieczone, Przepis z sosy do łososia, salsa sos, Sałatka z tuńczykiem, Ryż smażony z warzywami, Budyń puszysty, Przepis z roztrzepane jajka, Przepis z smażony filet, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z mielone ze schabu, Pierogi, Szpinak, Makaron, Karkówka, ptysiowa, Przepis z salatki bez majonezu, Pomidorowa po włosku , Sałatki z kurczakiem, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Cytrynowe tagliatelle z mascarpone, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Ryba po grecku, Spaghetti , Jajka faszerowane i smażone, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Zapiekanka z pieczarkami, szpinak w sosie śmietanowym, Tatar z łososia z jabłkiem i awokado, Sos majonezowy I, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Kapusta z grochem, Kotlety rybno-ziemniaczane, mięso mielone gulasz, Prosta sałatka z Nudli z serem, Placki ziemniaczane, Gołąbki, Przepis z przepisy na lososia pieczonego w piekarniku, Grillowany pstrąg , cebula biała, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Zapiekana Peperonata z mięsem mielonym, Papryka, Szpinak, sos do zapiekanki makaronowej, Ziemniaki z serem, Przepis z krem z g, Zupa pieczarkowa, Risotto z prawdziwkami, Przepis z ziemniaki y jajka, Penne z pieczarkami i kurczakiem, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, knorr bolognese, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym