Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mielone pieczarki, Makaron z sosem śmietanowym, Bigos domowy, tort dla dzieci, Sosy, Sałatka z kurczakiem , Sałatka z botwinką i melonem, Potrawka z kurczaka, SŁODKA BOMBKA :), Japoński rosół z kury, Zupa pomidorowa, marynata do ka, Zupa pomidorowa, Przepis z piers kurczaka w bulionie, Zupa gulaszowa, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Moje leczo , Pieczeń, zapiekanka z brokułami i kurczakiem, Kapusta faszerowana mięsem, sos z zeberek wieprzowych, Przepis z zapiekanka makaron z serem, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Wigilijna czarna kapusta ., Łosoś z szparagowym sosem i kuskusem , Przepis z kurczak w oliwkach, Przepis z kurczak z kostki, Czekoladowo bananowe babeczki, Zupa z soczewicy, krem z marchwi, Kebab w kajzerce, Przepis z sałatka z groszkiem konserwowym, Przekąski, Sos beszamelowy , Ryż z warzywami po chińsku, Kotlet de volaille - VIDEO, Niebo i ziemia, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Rybny tort z kapustą, obiad wieprzowina, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Sałatka z brokułami i jajkiem, Mielone, sałatka z groszkiem i kukurydzą, DESERY Z JABLKAMI, Ryba, Łosoś, Lasagne drobiowa, karkówka po, Przepis z makarony z czosnkiem, Sałatka Gyros, Sałatka z wołowiną , Przepis z surówka z sosami knorr, Zapiekanka śródziemnomorska, Pieczony schab z suszonymi figami - VIDEO, FLACZKI !!!, Przepis z sałatka z rzodkiewek, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Gyros, Sałatka „Imperator”, Przepis z ziemniaki z tymiankiem, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, Golonka, sos na śmietanie