Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj około 10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Barszcz biały, Sałatka gyros z kurczaka, Kluski lane, Zapiekanka peloponezka, krewetki mrożone, Jajka w sosie beszamelowym, Przepis z makaron z chili, Zupa pomidorowa, Przepis z pieczone ćwiartki z kurczaka, Kluski , Przepis z mieso na s, Jajka z groszkiem, Ryż, Sałatka z kurczakiem i kukurydzą, Bigos, Oscypek w warzywach, Zupa ogórkowa, filet z pieprzem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Pieczarkowe knedle, kiszone, Szpinak, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Leczo, Gulasz po polsku - VIDEO, kurczak duszony w warzywach, Gołąbki, Zapiekanka z ziemniakow, Kurczak kostka, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z makaron dla dzieci, Faszerowane pieczarki, Przepis z żurawina suszona, Pasta z cieciorki, Pstrąg w migdałach, Wiosenna sałatka z tuńczykiem, Przepis z sos makaronu, kotlet j, Zapiekanka meksykańska, bitki wołowe duszone w warzywach, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami, Zupa pomidorowa, Bitki wieprzowe z chrzanem, Przepis z oliwa z czosnkiem, Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym, Racuszki ananasowe, Dorsz pachnący szafranem, Leczo z cukinii, Żurek, Karp w galarecie, obiad s, ziemniaki pokrojone w plastry, Placki po węgiersku, wieprzowina w sosie chrzanowym, Roladki z schabu z szynką i serem, Ostre chili z czipsami tacos, Pieczeń wieprzowa, Leczo z cukinii, Spaghetti z tuńczykiem, sos miesmy, Sałatka grecka, Przepis z sałatka z gotowanych ziemniaków, Roladki z indyka z orzechami