Dodaj do ksiązki kucharskiej Karp w galarecie po żydowsku

Karp w galarecie po żydowsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Karp w galarecie po żydowsku - składniki:

  • białko jajka - 2 mililitry
  • rodzynki - 100 gramów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz
  • woda - 3 szklanki

Karp w galarecie po żydowsku - Sposób przygotowania:

  1. Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.
  3. Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.
  4. Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.
  5. Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.
  6. Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.
  7. Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dodaj do książki kucharskiej

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj karpia, następnie odetnij płetwy, ogon i głowę. Pokrój rybę w dzwonki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.

2

Obierz włoszczyznę i włóż do dużego rondla, zalej 3 szklankami wody i szklanką białego wina. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj ok.10 minut, po czym włóż odkrojone resztki rybne ( głowę, płetwy, ogon). Gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 40 minut.

3

Wyjmij warzywa i rybę, a w wywarze ugotuj resztę karpia, na bardzo wolnym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. Schłodź i odstaw do lodówki.

4

Cebule pokrój w kostkę i zaparz w pozostałym wywarze, po czym odstaw na bok.

5

Ubij pianę z białek w oddzielnej misce, a następnie dodaj do schłodzonego wywaru rybnego. Dobrze wymieszaj i powoli zagotuj.

6

Przecedź ścięte białko przez czystą ściereczkę lub gazę do drugiego naczynia, po czym dodaj rodzynki. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny i odstaw galaretę do ostygnięcia.

7

Posyp schłodzone dzwonki karpia sparzoną cebulą i zalej chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karp w galarecie, przystawki na grilla, bezmięsne sałątki, Przepis z zapiekanka miesem, Naleśniki faszerowane, Wiosenny sernik rzodkiewkowy, Sos beszamelowy , Karkówka, Pierogi leniwe, spagetti z kurczakiem, Kurczak w cieście z sałatką, Karnawałowa zapiekanka ze świderkami, Przepis z margaryna, Krupnik, Przepis z mieso na gulasz, Przepis z salatki na salacie lodowej, pieczona ryba z warzywami, Sałatka z krewetek i ogórka, Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami, Diatali z pulpetami, Zupa pieczarkowa, Masło szynkowe, Sałatka z pora, kotlety mielona, Szpinakowa kanapka :), Sos pieczarkowy, Nuggetsy z kurczaka z dipem meksykańskim, Gyros z kurczakiem, Przepis z kurczak-piers, Obiad, Meksykańskie naleśniki z warzywami, Sos beszamelowy , Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Placuszki z cukinii, Sosy, Udo jagnięce z rozmarynem, Przepis z czarna rzepa, Banica z porami, Makaron z brokułami, Sos włoski do spaghetti, Zapiekanka Gyros , Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatki, ryby wędzone w oleju, Ryba, Przepis z świeże ogórki, jAJKO ZAPIEKANE, Zupa ogórkowa z ryżem, Mumbajskie ziemniaczki, Kapusta z grochem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z skrzydelka kurczaka, marynata do pieczenia schabu, Kotlety, sałatka ze świeżym selerem, Sos krakowski I, Sałata strzępiasta z brzoskwinią , Przepis z różyczki brokułów, Leczo, Sos czosnkowy , Zapiekanka Gyros , Przepis z ryż z patelni, Przepis z pita z mięsem mielonym, Sałatka z wędzonym pstrągiem