Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj buliontekę drobiową Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka. Rada: Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj buliontekę drobiową Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka. Rada: Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z makaron z gr, Przepis z ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z zalewa do ryby w occie, Przekąski, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, zimne przystawki, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z czerwona fasola, Przepis z mięso mielone wołowe, Jarzynówka z groszkiem, sosy z jogurtem naturalnym, Zupa cebulowa, zdrowe obiady przepisy, Malinowy deser, Jajka w sosie tatarskim , Przepis z masy do ciast, Szaszłyk z marynowanych warzyw z kurczakiem , Sałatka z porów, piersi z kurczaka z makaronem, Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym, Kokosowe fondue - VIDEO, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Obiad, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Farfalle z serem i szpinakiem , Kanapeczki "Biedroneczki", Koktajl arbuzowo-miętowy z sorbetem truskawkowym Carte d'Or, Poziomkowe zabaglione, Tarta szpinakowa, Sos tzatziki do grilla , sałatka wloska z makaronem penne, Warzywa, kurczak w oleju, mięso mielone w piekarniku, Zupa pieczarkowa, Pstrąg, Kanapka warzywna , Barszcz, Zupa z soczewicy, zupa z mrożonego szpinaku, kotlet de V, Potrawy wigilijne, Grillowane żeberka BBQ, Sos czosnkowy na wódce, Zapiekana cykoria z indykiem, sos z serkiem topionym, Schab w pięciu smakach, Zupy, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Ognista karkówka z grilla , Przepis z ryba w piekarniku, Risotto, Zielona sałata po nicejsku, Ryba po grecku, Lekka zupa pomidorowa, Wątróbka wieprzowa na maśle, Pasta słowacka, Golonka duszona po chińsku, Przepis z fasolka ja, Ciasto na pierogi, Przepis z makaron n, Kurczak, Penne putaneska