Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zielone oliwki na pikantnie, Barszcz, Dip sezamowy arabski, zapiekanka miesem, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Polędwiczki, Sałatka z karkówką i kiełkami, Przepis z smazone pieczarki z cebula, Gulasz, Sorbet owocowo-kokosowy, Pieczeń, Spaghetti Bolognese, Przepis z filet ryby, Przepis z Kaczka pieczona w piekarniku -, pieczen ze schabu, farsz do naleśników, Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa cebulowa, Śledzie, rosyjska kuchnia, Pierś z kurczaka pieczona, gotowane mięso mielone, Pommes frittes, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z ryba pomidory, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, zapiekanka z brokula, Placuszki z cukinii, Przepis z NA FASOLE, Owsiane kuleczki, Sos włoski do spaghetti, Chińskie sajgonki, Przepis z makaron wloski, Karp w galarecie, Pstrąg, Zupa pieczarkowa, Sosy, Panga w sosie bazylikowym, Kotlety z kury nadziewane wątróbką, Żeberka, Kurcze z rosółu, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Przepis z mieso mielone ostre, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, hiszpanskie, Pudding czekoladowy, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Mus z wędzonego łososia , Marynowane filety, Kostka do, Przystawki, Musaka, Przepis z sałatki z łososia wędzonego, Spaghetti z fasolką szparagową, Pasztet, Pałki jogurtowe, Pory w sosie majonezowo- musztardowym, Zupa ogórkowa, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Makaron z sosem śmietanowym, Przepis z porcja rosołowa z kurczaka, jajka z piekarnika, Przepis z Rama Culinesse