Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dania z ryżem, Barszcz biały, Sos beszamelowy , Drożdżowe racuchy, Sałatka Cezar - VIDEO, papryk, placek z truskawkami, Leczo z cukinii, Zupa ogórkowa, Kremowy stroganoff z ryżem, Placki ziemniaczane z krewetkami, Ryba, Przepis z makaron z ser, Przepis z przepisy ogorki, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Wykwintna sałatka krabowa na włoską nutę, żeberka pieczone -, smażone pieczarki, Pierogi, Placki ziemniaczane, Zupa ogórkowa - VIDEO, Rosyjska sałatka jarzynowa, Pieczeń wołowa z sosem, zapiekanka z parowkami, sałatka rukola, Lasagne, Żeberka, Ognisty smoothie, Zapiekany makaron z jabłkami, Frankfurter Kranz czyli słodki wieniec frankfurcki, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, sałatka gy, Sałatka z selerów z zielonym groszkiem , Śledzie, Kluski kładzione, Bambus z ryżem, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, Przepis z fileciki anchois, Przepis z sałatki kuchnia wloska, Przepis z ciasto z olejem, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z Kurczak z pieca, Cielęcina z fasolką, Naleśniki, Sałatka z tuńczykiem, Relish z mango i cebuli, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, plastry łososia, Przepis z Papryka z jajkiem, Sałatka śledziowa z kaparami i żurawiną, Przepis z mieso z owocami, Spaghetti Szefa Extra ziołowe z pomidorami , Ciasto na pierogi, Gyros, Pyszny sorbet truskawkowy, Krokieciki rybne, Kremowa zupa z dyni, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Pomidorowy sos do pizzy, Kebab, Przepis z ryba y patelni, Przepis z kurczak przepisy przepis, Zapiekanka ziemniaczano – serowa