Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karp w galarecie, Przepis z zapiekanka naczynie żaroodporne, Pierś z kurczaka pieczona, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Przepis z ratatuj z cukinia, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z gotowane warzywa, Przepis z obiad kalafior, spagethii, Kaczka, przystawki z pomidorów, Chrupiące pałki z egzotyczną salsą, Pierogi, Medaliony wołowe z gruszką, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z marchew w słoiku, mięso z warzywami, Przystawki, Kalafior, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, nadziewane mięsa, makarony z serem żó, Karkówka z grilla w marynacie jogurtowej, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Leczo - VIDEO , Przepis z mięso rosołowe, Torcik z wafli, Sos kokosowy, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sos cumberland , Kebab, Kapusta z grochem, Kurczak duszony z jabłkami, kurczak z kostki, Przepis z ryż zapiekany, Pasta z makreli i curry , gotowanej wody, Zupa cebulowa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, zupa na zeberkach, Pulpety z mięsa drobiowego, Zupa z soczewicy, Kotlety mielone z pieczarkami i słonecznikiem, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, losos dzwonki, Kutia, Zupa pomidorowa, sałatka z pomidorami i serem mozzarella, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Carbonara, Przepis z farsz do naleśników, Placki ziemniaczane z cukinią , Roladka z indyka faszerowana kurkami i porem, aromatyzowana białym winem, Sałatka jogurtowa z winogronami , Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, Filety w sosie pomidorowym, Przepis z sałatka z sałatą lodową, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sos supréme, sałatka z ryżem, Ryż, Ostry makaron po seczuańsku