Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Rolada z polędwicy wołowej, Pieczeń, pieczeń z łopatki wieprzowej, Przepis z krewetki z ryżem i sosem, Zupa brokułowa, Marchewka z groszkiem w bułce tartej, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z zupa rybna z glow, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z Sok z cytryn, dania z kielbasy, Łopatka z warzywami , Brokuły, zapiekanka z mielonego, Aromatyczna indyjska zupa pomidorowa, sos rybny przepisy, Aromatyczna tilapia z pieprzem cytrynowym, Kalafior, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Salsa, Tortilla, Makaron z brokułami, przystawki wegetariańskie, Pasztet, Sariel - kapusta z grochem, SPAGETTI, Bigos, Sałatka z rydzami, Krem z kurek po francusku , Udka, Ciasteczka z żurawiną i czekoladą, Surówka z kapusty pekińskiej, Kotlet de volaille - VIDEO, Kurczak, Quesadillas - VIDEO, na rosole, Przepis z ciasto z serkiem mascarpone, Przepis z oliwy, Wykwintne tartinki z łososiem, Steki ze schabu, Smaczne jajka po meksykańsku, Kaczka pieczona w piekarniku, Przepis z mięsa na wielkanoc, Risotto, zapiekanka z makaronem, Szaszłyki z piersi kurczaka, Waniliowe placki z owocami, Przepis z ryba na warzywach, Sernik z mleczną czekoladą, Przepis z sos ze schabu, Polędwiczki z octem balsamicznym i miodem - VIDEO, Chrupiące bawarskie kanapki, Krupnik, Sałatka gyros z kurczaka, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z surówki, Sałatka Gyros, Przepis z karkówka pieczona w całości, Łosoś, Przepis z desery w pucharkach, Ryba po grecku, mięso wołowe przepisy, Zapiekanka z pieczarkami, Pierś z kurczaka w ognistej marynacie