Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Kurczak w sosie czosnkowym z sałatą , Kaczka, Zawijaski z łososiem, Warzywa, Przepis z czosnkowa sa, Przepis z makaron bezmiesny, Przepis z Posiekana kolendra, Sałatka z białym serem i pomidorami, sałatka z papryką, Faszerowane pisanki, Jogurt-pascha dla zabieganych w święta, Barszcz biały, Leczo z cukinii, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z udka z kurczaka smazone na patelni, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Przepis z dania w naczyniu żaroodpornym, Przepis z surówka kapusta pekińska, Krupnik, kotlet j, Salsa, Przepis z kapuśniak z białej kapusty -, Zawijaski z łososiem, Przystawki, Zapiekanka pikardyjska, Zupa kalafiorowa, mieso warzywa, chleb cz, zupy niemieckie, nowe dania, Risotto z grzybami i kurczakiem, Szaszłyk z ziemniaków i krewetek, Przepis z sałatka z groszkiem, Zapiekanka rodzinna, bomba malinowa, przyprawy do baraniny, Sałatka warstwowa z ryżem, bomba malinowa, Kasza, Zupa pieczarkowa, Przepis z ziemniaki sos ogórki, Parówki w cieście serowym, Pasztet, Serowe kopytka , obiad z miesa, tatar z jajkiem, Zupa marchewkowo czosnkowa z kaszą , Lasagne drobiowa, Sałatka z porów, Zupa grzybowa, Przepis z sałatka z gotowanej piersi kurczaka, Warstwowa sałatka z ananasem, Babka majonezowa, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Pączki z piekarnika, Zupa owocowa, Jajka w sosie koperkowym, Musaka, Kotlet de volaille - VIDEO, Zupa pomidorowa, Drobiowy strogonow z plackami ziemniaczanymi, Zupa szczawiowa, blender przepisy