Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka Drobiowa Knorr
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka Drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lasagne drobiowa, Dynia, Jajka w pikantnej marynacie, barszcz na zeberkach, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Pyszne lody truskawkowe z czekoladowymi drażetkami "Biedronka", Zupa cebulowa, Przepis z sos czosnkow, Gołąbki z ziemniakami purée, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z ryż naturalny, Zupa z soczewicy, przepis na pieczen z piersi kurczaka, np watrobka drobiowa, Tłusty czwartek, Przystawki, Potrawka drobiowa z kuskusem i warzywami, Przepis z zupa warzywna z ziemniakami, Ryż smażony z warzywami, Rosyjska sałatka jarzynowa, salatka j, Zapiekanki, Potrawka z kurczaka, sałatka z pomidorami i majonezem, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy, Kanapka z krewetkami, Przepis z sosy na bulionie, Spaghetti a la carbonara, Krem z dyni, Smażony ryż z tofu i brokułami, Rolada ziemniaczana, racuszki z jabłkami, Polędwiczka z grzybami, Przepis z makarony z brokułami, Tort lodowy ze świeżymi owocami, Przepis z słodka kolacja, Przepis z zapiekanka z łazankami, Schab po chińsku, Duszone mięso a’la „Chili con carne” , Gyros z kurczakiem, Przepis z kurczak na ciescie, Receptura na ryż i marynatę do ryżu, mięso wieprzowe w warzywach, Przepis z sos do nu, Sosy, Żurek, deser banan w czekoladzie, Mielone, Ryż smażony z warzywami, Sos beszamelowy , Ryba w mleczku kokosowym, przepisy na obiady, fix gołąbki, Schab, Przepis z szynka kulka kulka, Tapenade z bazylią, Spaghetti z tuńczykiem, przepis na przystawkę, Kaczka, Zapiekane penne ze szpinakiem, Klopsik z pietruszką, Barszcz ukraiński , Kanapka BLT z soczystym kurczakiem