Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartacze

Kartacze

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób trudne Autor: przepisy.pl

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

Kartacze - składniki:

  • surowe tarte ziemniaki - 1 kilogram
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 1 kilogram
  • duża cebula - 1 sztuka
  • starta cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki gotowane - 1 kilogram
  • majeranek - 1 szczypta

Kartacze - Sposób przygotowania:

  1. Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  3. Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  4. Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
Dodaj do książki kucharskiej

KARTACZE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kartacze
    1.Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
  • 2
    Kartacze
    2.Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
  • 3
    Kartacze
    3.Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
  • 4
    Kartacze
    4.Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.
  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pierogi, filet z ryby na obiad, bulionetka knorr zupa, obiad z kapusty, Sos czosnkowy , Pierniki świąteczne, Brokuły, Makarony z sosem z serkow topionych, mięso mielone ryż, schab z jajkiem, zioLa prowansalskie, Mięsne krokiety ze szpinakiem, Zupa szczawiowa, Przepis z przyprawa knorr delikat, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Ciasto na pierogi, Sałatka kebab - VIDEO, Sałatka Gyros, Pyszne oponki drożdżowe, Przepis z gotowana kapusta, kurczak ze śmietaną, Przepis z kurczak w sosie jogurtowym, Greckie burgery wołowe, Sos „bis”, Salsa, Kebab, Gołąbki z nadzieniem drobiowym, Placki serowe, Zupa pijacka, Lekka zupa pomidorowa, Tagliatelle z sosem serowo-brokułowym , Przepis z sos do pieczeni, Placki ziemniaczane, Zupa pieczarkowa, Sos serowy do makaronu, Risotto z kurczakiem i warzywami, Kotlet de volaille - VIDEO, Przekąski, Jagnięcina duszona po chorwacku, Mini naleśniki na imprezę, Boczniak z warzywami i kurczakiem, Sos słodko-kwaśno-ostry, Sos beszamelowy , zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Forszmak, Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, zapiekanki NIEMIECKIE, Sos Maria I, Przepis z świeży szpinak, co gotuje na obiad, Makaron w migdałach z serem i ziołami , sałatka z szynką i serem żółtym, szynka w galarecie, Pierogi z jagodami, Szybki obiad, Przepis z soku z owoców, Ostra potrawka z cukinii, Dania z makaronem, Przepis z golabki w słoiku, Zapiekanka makaronowa, Wigilijna kapusta z grzybami i grochem, Makaron z kurczakiem i boczkiem , Szpinak