Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: Kuba

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • kminek - 1 łyżka

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.
  2. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.
  3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.
  4. Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

KARTOFFELSALAT - SAŁATKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ciasto na pierogi, Ziemniaki, ciasto na pite, Koktajl bananowy, Kremowy por z serem i migdałami , Smaczna zupa kalafiorowa, Sałatka gyros z kurczaka, Wykwintna sałatka śledziowa z majonezem , Łosoś, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Kremowa zupa z portobello i ziołami, jak usmazyc pstraga, Kotlet de volaille - VIDEO, sos pomidorowy do cannelloni, Jesienna zupa z dyni, Przepis z kurczak ry ananas, Sałatka z kapusty pekińskiej , Ogórek, Tortilla, Makaron ze szpinakiem i bazylią, Sałatka z tuńczykiem, Zupa pieczarkowa, Flaczki wołowe na sposób warszawski, Przepis z zupa brokułowa knorr, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z Tatar z łososia wędzonego, Przekąski, Przepis z kuchnie niemieckie pl, sosy do mielonego, Barszcz, Przepis z ryby w sosie przepisy, Papryka, Żółte risotto z kurczakiem i cukinią, Przepis z schab gotowany w sosie, z jabłkiem, Włoska sałatka z cieciorką, Kebab w kajzerce, Przepis z kotlet wołowy w sosie, Paratha, Ostre chili z czipsami tacos, Dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym, Przepis z kapusta kiszona-gotowana, Przepis z makaron z łososiem i smietana, Orientalne warzywa stir-fry, chłodnik z botwiną, Dania z ryżem, Indyk w śmietanie , Łosoś w śródziemnomorskim stylu , spaghetti z mielonym, Przepis z potrawy z imbirem, Potrawka z kurczaka, Kotlet de volaille - VIDEO, Roladki z czerwonej papryki, Tłusty czwartek, Czosnek zmiażdży, Mięsna zupa meksykańska, Soczyste awokado nadziewane sałatką z krabów, Przepis z jak pokroi czosnek, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z krewetka przystawka, Śledzie, Udka, Kanapka z grillowanymi warzywami doskonała na drugie śniadanie, Zupa cebulowa