Dodaj do ksiązki kucharskiej Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: Kuba

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • kminek - 1 łyżka

Kartoffelsalat - sałatka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.
  2. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.
  3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.
  4. Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej

KARTOFFELSALAT - SAŁATKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Porządnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatkiem kminku przez około 20 minut – mają być ugotowane, ale nie zbyt miękkie. Następnie wrzucamy do zimnej wody na kilka minut, by się zahartowały. Obieramy i kroimy je w plasterki grubości 5 mm. Przekładamy do naczynia na sałatkę.

2

Cebulę kroimy w ćwiartki, a następne drobno siekamy. Boczek kroimy w kawałki i razem z cebulą przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do ziemniaków.

3

Kostkę bulionową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do wywaru bulionu dodajemy 100 ml octu winnego, doprawiamy pieprzem i zalewamy ziemniaki. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie płyn powinien zostać wchłonięty.

4

Przed podaniem posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sos z mielonym miesem, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Przepis z kulki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, Żurek, Przystawki, Meksykańska sałatka z kaktusem, Placki ziemniaczane, Barszcz, Smażony ryż z jajkiem, Przepis z sosy do mies, Makaron z sosem śmietanowym, Galaretkowe witrażyki, zurek z biala kielbasa -, Przepis z zupy z kiełbasą, Przepis z biała kiełbasa w słoiku, Przepis z Majonez lub jogurt naturalny, Zupa pieczarkowa, Zupa pomidorowa, Przepis z ryż mielone, Placek po zbójnicku wersja 1, Kanapki z marynowanym łososiem i kaparami, Przepis z przyprawy pl, smażone filety z kurczaka, polska kielbasa z cebula, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Kiełbasa smażona na pikantno, Łatwa lasagne z dynią i szpinakiem , Przepis z kurczak pieczony z jabłkami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepis z wafle, Przepis z zupa z mielonym miesem, Zupa ogórkowa, Przepis z smazone grzyby, Pierś z kurczaka, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatki z makaronem, Ogórek, Sos czosnkowy , Dynia z piekarnika , Sos ciemny z winem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sos, Przepis z banan zapiekany, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Makaronowe torciki z kurczakiem, Musaka, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z grillowan, Gyros, Eskalopki z oscypkiem i szczypiorkiem, kurczak al, Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku, dunajec, sałatka z pieczarkami i ryżem, Brukselka z żurawiną, Ostre papryczki nadziewane serem, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Kataloński sos Aioli, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem