Dodaj do ksiązki kucharskiej Kaszak

Kaszak

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 8 osób średnie Autor: natalina4

Kaszak - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 450 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • mąka - 1 szklanka
  • soda - 1 łyżeczka
  • margaryna - 200 gramów
  • masło - 200 gramów
  • cukier puder - 250 gramów
  • mleko - 1 litr
  • kakao - 100 gramów
  • kasza manna - 5 łyżek

Kaszak - Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopiony tłuszcz z miodem, mąkę, sodę i śmietanę . Wyrobić ciasto. Rozwałkować na 3 placki. Każdy piec osobno 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  2. Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce kaszy i śmietany. Zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej

KASZAK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopiony tłuszcz z miodem, mąkę, sodę i śmietanę . Wyrobić ciasto. Rozwałkować na 3 placki. Każdy piec osobno 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

2

Kaszę mannę ugotować na mleku na gęsto i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce kaszy i śmietany. Zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Babka majonezowa, desery z jabłek, Potrawy wigilijne, zeberka w coli, Przepis z baklazan faszerowany serem, Sałatka Gyros, Ryba po grecku, Sałatka z sosem musztardowym, Pierogi z jagodami, kurczak w piecu, Ratatui a’la Gousto, Warzywa duszone na sposób chiński, bomba malinowa, Pomidorowe babeczki, Wakacyjna kanapka z kurczakiem, Pizza Margarita, dżem z winogron ciemnych, zimne desery, kurczak w curry z ryżem, Placuszki z cukinii, Panna cotta z nektarynkami, Pieczeń, Babeczki z cukinii, Przepis z sałatka z sosem greckim, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z sos do pieczonej karkówki, Sałatki, Warzywa w orientalnym stylu , Obiad, Kalifornijski chłodnik z awokado, hummus, Zapiekanki, Kruche ciasteczko z lodami waniliowymi, Przekąski, Barszcz biały, krewetki tygrysie przepis, Bigos - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Aloo Paratha, Risotto, Bigos, Przepis z sos z kurczakiem do makaronu, Elegancka zapiekanka z szynką i szparagami, Słodka chwila z owocami, kluski z maki i jajka, Sałatka z porów, mieso sos, kurczak z pietruszka, Śledzie, Udka, makarony chinski, na drób, Gram masala - przyprawa rodem z Indii, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Przepis z szaszlyki wolowe, Domowe ogórki małosolne i kiszone, Ryż smażony z warzywami, Zupa po hiszpańsku na ostro, Kalafior, Świąteczny indyk pieczony, pierś w pomidorach, Przepis z SLOIK, Przepis z Marynata rozmaryn, Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą