Dodaj do ksiązki kucharskiej Klopsiki w sosie

Klopsiki w sosie

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Klopsiki w sosie - składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kapary - 1 łyżka
  • czerstwa bułka - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • mąka - 35 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • mleko - 2 łyżki
  • koperek - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • margaryna - 3 łyżki

Klopsiki w sosie - Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz wcześniej na kilka minut w wodzie lub mleku. Odciśnij, wymieszaj z mięsem, surowym jajkiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę.
  2. Formuj małe kuleczki i wrzucaj na gorącą osoloną wodę. Gotuj kilka minut.
  3. Wyciągnij klopsiki, z wody pozostałej po gotowaniu zbierz szumowiny, przecedź przez sitko ok. 500 ml. Resztę wylej.
  4. W rondelku rozpuść kilka łyżek margaryny, dodaj mąkę i zrób złocistą zasmażkę. Dolej wywar pozostały z gotowania i dokładnie wymieszaj. Jeżeli zrobiły się grudki rozbij trzepaczką lub przetrzyj przez sito. Zagotuj i zestaw z ognia.
  5. Żółtko roztrzep widelcem w miseczce z mlekiem, dodaj do sosu, wymieszaj, ale nie gotuj.
  6. Dodaj kapary i posiekany koperek. Klopsiki podawaj zalane przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KLOPSIKI W SOSIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bułkę namocz wcześniej na kilka minut w wodzie lub mleku. Odciśnij, wymieszaj z mięsem, surowym jajkiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę.

2

Formuj małe kuleczki i wrzucaj na gorącą osoloną wodę. Gotuj kilka minut.

3

Wyciągnij klopsiki, z wody pozostałej po gotowaniu zbierz szumowiny, przecedź przez sitko ok. 500 ml. Resztę wylej.

4

W rondelku rozpuść kilka łyżek margaryny, dodaj mąkę i zrób złocistą zasmażkę. Dolej wywar pozostały z gotowania i dokładnie wymieszaj. Jeżeli zrobiły się grudki rozbij trzepaczką lub przetrzyj przez sito. Zagotuj i zestaw z ognia.

5

Żółtko roztrzep widelcem w miseczce z mlekiem, dodaj do sosu, wymieszaj, ale nie gotuj.

6

Dodaj kapary i posiekany koperek. Klopsiki podawaj zalane przygotowanym sosem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Barszcz biały, Pyszne kanapki z pastą curry i kurczakiem , Gulasz meksykański z ryżem, roszponka salata, Gołąbki w rzymskim wydaniu, Przepis z sałatka z mozzarella, Zapiekanki, Lasagne z sosem bolognese , Przepis z przyprawy do cielęciny, Przepis z papryki czerwone, Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórkiem , Sałatki, Sałatki z kurczakiem, piersi z, Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Przepis z filet z warzywami, Schab w pięciu smakach, Placki ziemniaczane, Przepis z pieczone skrzydełka w miodzie -, Wigilijny karp w galarecie, Solianka z grzybami, Pierś z kurczaka, Przepis z sosy do ziemniakow z warzywami, Schab w pięciu smakach, Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą, Kaszanka - rarytas nie tylko dla ubogich, Wątróbka drobiowa z cukinią, Przepis z gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Kremowa zupa z dyni, Przepis z salatka y brokula, Spaghetti , Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Sos beszamelowy , Zupa krem, Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Chłodnik imbirowo- wiśniowy, Przepis z wołowina duszona, Zapiekanka ze szpinakiem i serkiem topionym, Wigilijna czarna kapusta ., Udka z cukinią, Kurczak, Kutia, Barszcz, Potrawy wielkanocne, dla diecie, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z ryba z cukinia, Kurczak z hinduskimi przyprawami, Pierś z kurczaka pieczona, Kotlety mielone z grilla, Lekka zupa pomidorowa, jajka majonez, Spaghetti a la carbonara, schab środkowy pieczony, Indyjskie curry z kurczakiem, Przepis z włoska, mini szaszłyki, Salsa, Pasta egipska michoteta, Przepis z pulpety z mięsa wieprzowego, Nudle knorr, kuchnia niemiecka, Kocia lasagne , Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym