Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

kuchni, Przepis z placek w-z, Koktajl bananowy, Piwny gulasz wieprzowy, Warzywna sałatka z ciecierzycą , Przepis z kurczak i jajko, Zupy, Kurczak, Jajka w pomidorach, Sałatka z brokułami - VIDEO , Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z pierś z kurczaka z kostką knorr, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sałatka indyjska, Kotlety, Kurczak z białym serem, Kapusta z grochem, Przepis z duży makaron, Zupa cebulowa, Mazagran czyli kawa po hiszpańsku, Przepis z RODZAJE KUCHNI, Pieczarki smażone z tymiankiem, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z mielony z ryżem, Ryżowa sałatka z porem, Kaczka pieczona z jabłkami, Chlebek łososiowy, Sałatki, Pączki błyskawiczne, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pikantny meksykański sos, mieso na spagetti, Przepis z pyszny obiad z kurczaka, Aromatyczne szaszłyki karnawałowe, Wyśmienite Pipette na zimno, Ciasto na pierogi, Orientalne warzywa stir-fry, sos kurkowy w śmietanie, Przepis z gotowane, Sałatka gyros z kurczaka, Kotlety mielone rybne, Ostre chili z czipsami tacos, potrawy z mięsa gotowanego, Przepis z dania z piersi kurczaka z warzywami, Kremowa zupa z dyni, Sałatka grecka, Kasza, Bruschetta z pomidorami, tuńczykiem i bazylią, placek z truskawkami, Sałatka grecka z sałatą lodową, Przepis z obiad drob, mielone mięso z indyka, Przepis z pieczona karkówka w plastrach, Ryż, Przepis z smażona filet, Spaghetti , Placki ziemniaczane, kuchnia z okrasą, Ryba, Czarne oliwki marynowane z chilli, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Żurek, Sałatka tuńczykowa z orkiszem, Bigos