Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

makaron - kokardki, Zielony makaron z wątróbką, Szpinak, Proste kotleciki z jajka, Pomarańczowe placuszki, RY Z MIESEM MIELONYM, Tortilla, Sałatka z serem feta, Francuskie tosty serowe , oleju, Ciasto z truskawkami, Jagniecina s sosem , Kurczak z kukurydzą, Pstrąg, Przepis z sosy do sałatki, Zupa pieczarkowa, krem z czerwonej cebuli, z cebula, Przepis z parówki na obiad, Kluski , Zupa krem z dyni - VIDEO, Lasagne drobiowa, Ryż, dynia makaronowa, Zupy, Rurki z pieczarkami , Lekka zupa pomidorowa, Kotlet de volaille - VIDEO, Bogracz z marchewką, Przepis z udka z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym, Karp w galarecie, Przepis z gotowe flaki, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Ryba z patelni po hambursku, Zapiekanka peloponezka, Warzywne curry z ryżem, Przepis z makarony ser zó, Grillowane żeberka BBQ, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Przepis z bez miesa, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Grillowane żeberka BBQ, Krem brokułowy, Śledzie, Lasagne drobiowa, sałatka z selerem naciowym i ananasem, Zapiekany szpinak, Przepis z ciasto na samych białkach, Przepis z ziemniaki w winie, łósoś, kurczak z pomarańczami, Pieczony szczupak z duszonymi grzybami, Zupa ogórkowa, makaron z, barszcz z jabłkiem, Gulasz, Potrawka z soczewicy po indyjsku, Kalafior, Migdałowe kotlety, Sałatka na każdą porę roku, Pierogi z suszonymi śliwkami, Zupa grzybowa z łazankami - VIDEO, Sałatka z tuńczykiem, ciasto na samosy