Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, Kukurydza w kolbie, Przepis z wątróbka drobiowa z jabłkami, obiad z pieczarkami, makaron smażony, PO GRECKU, Barszcz biały, Przepis z ryż curry, Spaghetti , Sos marsala, Nadziewane jajka Wielkanocne , przepis na zapiekanke z piekarnika, Zapiekanka Gyros , Ciasto na pierogi, Zupa krem, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, nalesniki z miesem i warzywami, Ryba w liściach winogron, piers z kurczaka dla dzieci, sałatka z lososiem wedzonym, Zupa pomidorowa, Ryba po grecku, Pierniki świąteczne, Zupa z dyni, Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami, Włoska sałatka z ziemniakami i zieloną fasolką, Szybka Paella, Kurczak marynata, Carbonara, Zupa z dyni, Sałatka z kozim serem i szpinakiem, Hiszpańska tortilla, miesa na zimno, Pierś z kurczaka, Pikantne skrzydełka z kurczaka, paluszki surimi, Przepis z makaron obiad, Karp, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Przepis z zapiekanka ryżowa, Przepis z ryż - obiad, Sosy, majonez - do sosu, kurczak z czosnkiem, Potrawy wigilijne, Szybka potrawka z kurczaka , Sos śmietanowo – jajeczny z kolendrą, Risotto z kurczakiem i warzywami, sos do placków ziemniaczanych, pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, Sałatka z rybą i krewetkami, Brokuły gotowane, Pieczony schab z majonezem, Zapiekanka Gyros , Przepis z mieso z piersi kurczaka, Kutia, Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami, Omlet na słodko z mascarpone, Żeberka w kapuście, Pieczeń, Udka, Szynkowe ślimaczki, Kocia lasagne