Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa z grillowanych warzyw, nóżki wieprzowe, Przepis z gulasz z mięsem, Zapiekane naleśniki po bolońsku, Smakowita zapiekanka z kapustą kwaszoną, Rolada ziemniaczana, Sałatka z brokułami - VIDEO , Lasagne drobiowa, Sos jabłkowo jogurtowy do potraw z grilla, Quesadilla z papryką i chilli , Przepis z drób -przystawka, Udka z żółtym serem i pieczarkami, Brokuły, Łosoś i szparagi, czyli śniadanie dla smakosza, Sos tajski z orzeszków ziemnych, kapusta pekinska z sosem czosnkowym, Potrawka z kurczaka, Przepis z makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Lasagne drobiowa, Ryba, Barszcz moskiewski, kurczak serem, Przepis z sałatka ryż jajko, Filety w sosie śmietanowo - musztardowym, Zupa jarzynowa, zapiekanka makaronowo warzywna, Ciasto na pierogi, Przepis z filet rybny, Schab w pięciu smakach, Przepis z salatka z pomidorow przepisy, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa z soczewicy, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, z szynki wieprzowej, Przepis z świeże kurki, Przepis z pierś z indyka z serem, Jajka w sosie tatarskim , Omlet z cukinią, pomidorami i owczym serem, karkowka w zupie cebulowej, Sałatka z buraczka liściastego z szynką i ogórkiem , Awokado z krabem, Carbonara, Przepis z rosół po, Przepis z zupa pomidorow, pieczarki w mięsie mielonym, Sos beszamelowy , Zupa krem, Wołowina po burgundzku, zurek knorr, Udka, Przepis z groch włoski, Kotlety ziemniaczano - rybne, Placki ziemniaczane, Stroganoff z kurczaka z porami, kurczak filet, Sos śmietanowo-jajeczny z koprem i musztardą, Placki, Farfalle z serem i szpinakiem , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński , Przystawki, Risotto, Sałatka gyros ognista , Zupa jarzynowa z ryżem