Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Warzywa, Zielona kanapka z pastą z bobu oraz serem feta , Orzechowy deser z lodami i bitą śmietaną, wołowina z kością, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z sos serowy z żółtego sera, Bigos - VIDEO, Leczo z cukinii, Sos czosnkowy na wódce, Zupa z soczewicy, Ciasto na pierogi, Wyśmienita Obatdza, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Przepis z sałatka kurczak pomidor makaron, Przysmak węgierski, Gulasz wieprzowy, Faszerowane kotlety cielęce, Pomidorowy sos do pizzy, Żurek, Wegetariański makaron z warzywami, salatka z zurawina, Spaghetti bolognese ze świeżymi warzywami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z mięso jajko, sałatka marchewka groszek kukurydza, Mieszana zielona sałata z grzankami, Tortilla, Przepis z kurczak mleko kokosowe, pstrag smazony na patelni, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, ryba na obiad przepisy, Śledzie, Przepis z na placki, krewetki mleczko kokosowe, Ziemniaki, Papryka, Lekka zupa pomidorowa, Przepis z zupa wędzonka, Gołąbki, Szynka zapiekana z musztardą i miodem, Barszcz, Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami, Przepis z smaczny p, Przepis z sałatka z kurczakiem i imbirem, Naleśniki, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z gulasz wp, przepisy na ciasto wz, Chiński makaron z tropikalnym kurczakiem, Przepis z piers z kurczaka na obiad, Kawałki kurczaka z ziemniakami z curry, Ryba po grecku, Przepis z drobno, Ryż smażony z warzywami, Zapiekana mozzarella, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Kapusta z grochem, Schab w pięciu smakach, Przepis z sałatka z makaronu kolorowego, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Potrawy wigilijne, PANGA Z ANANASEM, Sałatka gyros warstwowa