Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zupa cebulowa, Żeberka - VIDEO, zapiekanka rybna z warzywami, Przepis z sałatka z papryką i kukurydzą - - -, sosy do klopsików, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, kurczak serem, Sos włoski do spaghetti, Żeberka - VIDEO, Gram masala - przyprawa rodem z Indii, Łosoś grillowany na makaronie w sosie śmietankowym, Brokuły, Klopsiki w sosie, Salsa, ciasto do pierogi, Rosół z szynki wieprzowej , Omlet, czyli sprzątanie lodówki, Barszcz, Przepis z surówka do kurczaka pieczonego, Przepis z grzanki z chlebem, Zupa kalafiorowa, Jajka, Włoska grzybowa Lasagne, Ziołowe risotto z grzybami, Rybna zapiekanka z serem, Zupa krem, Kapuśniak, Deser z lodami i płatkami musli, Obiad, Kapusta z grochem, jajka z szynką, Kruszonka owocowa dla alergików, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, RYż MIESEM MIELONYM, pomidory z jajkami, przyprawy kuchenne, por naciowy, Drożdżowe kluski z jagodami, Pstrąg, Zupa cebulowa, Schab, Bigos domowy, Spaghetti Alfredo z pieczarkami , Przepis z sos pieczarkowy do kopytek, Przepis z makaron z kurczakiem i sa, Tortilla, obiad z ziemniaków, Przepis z makaron z sosem spaghetti, kapusta z jablkiem, Zupa pieczarkowa, Zupa minestrone z kapustą , Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z przyprawa do mas, danie z mięsem mielonym, Grillowa surówka, Kotlety z fasoli z masłem czosnkowym, Przepis z kurczak w saszetkach, Ryba pieczona z warzywami, Przepis z talarki w śmietanie, Zupa grochowa, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką