Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Naleśniki z czekoladą i orzechami, Przepis z ryż do obiadu, Zapiekana soczewica z dynią , Szaszłyki , placki z maki, przyprawa do grzanek, Zupa z soczewicy, Żeberka - VIDEO, Sałatka grecka z fetą, mielone wolowe, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Gołąbki, Ryba po grecku, Jajecznica z pieczarkami i cebulką, kuchnia uk, Carbonara, Kawa parzona na sposób meksykański, Przepis z krewetki koktajlowe smazone, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Przepis z schab pieczony w piekarniku, zapiekanki z ziemniaków, Salsa, pizza pieróg, łosoś knorr, polędwiczki wieprzowe smazone, Śledzie, Kurczak, Przepisy świąteczne, Pasztet, Kremowa zupa z dyni, Przepis z makarony kurczakiem, Flaczki z kurczka, Delikatny schab, Leczo - VIDEO , Kremowa zupa paprykowa , warzywa na pateln, Reibkuchen czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane, ciasto na deser, Zupa z kurczaka i cytryny, Duszone warzywa, Zupa cebulowa, Ziemniaki, Sos majonezowy z kaparami, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, kurczak ugotowany, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zalewajka I, Naleśniki, krewetki z warzywami, cebula duża, filety z ryby na obiad, Udka, Tarteletki, Potrawka z kurczaka, Jogurt naturalny, Szybki makaron carbonara z cukinią, Brokułowa sałatka z boczkiem, Kolorowa sałatka, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, grubo, Tłusty czwartek, Kremowa zupa z dyni, Żeberka - VIDEO