Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa kalafiorowa, Sałatka z burakiem i truskawkami , Karczek z surówką z kapusty pekińskiej, zupa grzybowa z suszonych grzybow, Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką, Ryż z klopsikami, Warzywa, karkówka z kością, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Ogórek, obiad ryby, Sosy, Sałatka gyros z chińską nutą, Brokuły, Sałatka z selera naciowego, Przepis z zapiekanka jogurt naturalny, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka z kapusty pekińskiej , Przepis z gotowane warzywa, Przepis z krem z b, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Zupa pieczarkowa, Rosół, Przepis z sałatka z ryżem, Gyros w tortilli, Przepis z Naturalna Przyprawa do kurczaka z jogurtem, Zupa z soczewicy, Sałatka ziemniaczana z jabłkami, Placki ziemniaczane, Kremowa zupa z dyni, przepis na ciasta, sezam prażony, Zupa grzybowa, Homar pieczony, Domowe wrapy, Przepis z losos dzwonki, Zupa cebulowa, Sałatka makaronowa z szynką szwarcwaldzką, Przepis z farsz do naleśników, Placki owsiane z warzywami, Żurek, Flaczki wołowe, Ryż smażony z warzywami, pieczone ćwiartki z kurczaka, Zupa cebulowa, Szybka karpatka, Frytki z dipem guacamole -VIDEO, Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną, Pasta z fety z orzechami, Przepis z sałatka z tortellini i szynką, Mazurek, Przepis z konserwa rybna, sałatka z pomidorami i serem mozzarella, Przepis z sałatka na słodko, Przepis z zupa chińska z grzybami mun, Placek po zbójnicku wersja 1, Schab, Gulasz, Carbonara, ciasto na nalesniki, Warzywa po chińsku, Ryba Tariyaki, Quesadillas - VIDEO, danie z pieczarkami i ryżem