Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Sałatka winogronowo – serowa, Ryż, Zupa pieczarkowa, Przepis z gotowany por, kurczak mleko kokosowe, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Sos do kebaba, czosnkowy , drobno, Pierogi z kapustą i grzybami, pieczony schab w rękawie, Gulasz cebulowy, Schabowy z ryżem i warzywami , Sos czosnkowy na wódce, piers z kurczaka na obiad, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Saltimbocca czyli „niebo w gębie”, mieso mielone zapiekane w piekarniku, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Domowe wrapy, Przepis z knorr delikat, Karp, Gulasz z cukini, Zupa ziołowa szpinakowa, Zupa pomidorowa, kurczak z r, Sałatka z ananasem i kurczakiem, Por na białym winie z tymiankiem (dodatek do mięsa), pstrag smazony na patelni, Przepis z zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym, Dipy, Krewetki korona, Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry, sałatka z mieszanka sałat, Panierowane i smażone rybki, pulpety z indyka gotowane -, Leczo, Greckie fondue, Lasagne drobiowa, mięso i kasza gryczana, Przystawki, Spaghetti Bolognese, Karp w galarecie, Krupnik, Dania z makaronem, Pieczarki pieczone, Schab w pięciu smakach, na placki, kurczak curry z ryzem, Przekąski, Ziemniaki zapiekane w ziołach, smaczny p, Żeberka z kapusta i ziemniaczkami, Placek po zbójnicku wersja 1, Pieczeń z podgrzybkami, Naleśniki z parówką, Lasagne, Przepis z obiad z piersią z kurczaka, Ciasto na pizze, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Przepis z obiad ciasto francuskie, Sos włoski do spaghetti, Szybki obiad, Hamburgery wołowe