Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Szpinak, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera, Zapiekanka z ziemniakow, kurczak-piers, Ryż, Przepis z margaryna, Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu, Pagoto fisticia – domowe lody pistacjowe, farsz ze szpinakiem, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Zupa grochowa, Rosół, Bakłażany w cieście, Przepis z papryka mieso mielone, Schab a' la Sztufada, Sos alioli, Sałatka Cezar - VIDEO, Małże faszerowane, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , marynata do pieczenia schabu, Sałatka grecka z fetą, Kurczak po włosku, Karp, Potrawka barania z oliwkami, Ryba po grecku, Makaron, Cake czekoladowo-cytrynowy, Przepis z ryż z patelni, sos węgierski z plackami ziemniaczanymi, Zupa z zielonego groszku przecierana, Zupa ogórkowa - VIDEO, przystawki na grilla, Placuszki z cukinii, Przepis z świeży tuńczyk, Pierś z kurczaka pieczona, Polędwiczka z grzybami, Pizza z papryką i pomidorami, zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, Pizza sycylijska, Meksykańskie kanapki z szynką, Pierogi z kapustą i grzybami, Ogórek, Przepis z makaron chiński, Spaghetti Bolognese, Sałatka z oliwkami, sałata lodowa, Bitki wieprzowe , Przepis z gotowane piersi z kurczaka, Pieczeń, Sałatka makaronowa z krewetkami, Zapiekane risotto z kiełbasą, Przepis z sałatki ryżowe, Placki, Schab, Przepis z farsz do naleśników, zupa z dyni i ziemniaków, Lasagne z owocami morza, kielbasa i co, sałatki z mięsem, Spaghetti z owocami morza, koncentrat pomidorowy, pieczona ryba z warzywami, Mielone