Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kluski śląskie z sosem grzybowym - składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana - 0.5 szklanki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki

Kluski śląskie z sosem grzybowym - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, następnie dodaj jajko oraz sól i wymieszaj.
  2. Teraz dodaj obie mąki i dość szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się kleiste i po ugotowaniu twarde.
  3. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i dłońmi uformuj wałek. Każdy pokrój na małe (2 centymetrowe) kawałki.
  4. Ciasto formuj w dłoniach na okrągłe kulki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie. Gotowe kluski gotuj kilka minut, aż wypłyną, w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki.
  5. Sos grzybowy: Grzyby namocz, a następnie pokrój w paski. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  6. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Jak nabiorą rumianego koloru dodaj grzyby, wlej szklankę wody z moczenia grzybów oraz szklankę wody czystej. Całość zagotuj.
  7. Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr oraz śmietanę. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM GRZYBOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    1.Przygotuj ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, następnie dodaj jajko oraz sól i wymieszaj.
  • 2
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    2.Teraz dodaj obie mąki i dość szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się kleiste i po ugotowaniu twarde.
  • 3
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    3.Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i dłońmi uformuj wałek. Każdy pokrój na małe (2 centymetrowe) kawałki.
  • 4
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    4.Ciasto formuj w dłoniach na okrągłe kulki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie. Gotowe kluski gotuj kilka minut, aż wypłyną, w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki.
  • 5
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    5.Sos grzybowy: Grzyby namocz, a następnie pokrój w paski. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  • 6
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    6.W rondelku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Jak nabiorą rumianego koloru dodaj grzyby, wlej szklankę wody z moczenia grzybów oraz szklankę wody czystej. Całość zagotuj.
  • 7
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    7.Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr oraz śmietanę. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DO DUSZONYCH MIĘS KNORR

    Bulionetka do duszonych mięs Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przystawki, Przepis z szpinak z serem w ciescie francuskim, ryz smazony z warzywami po chinsku, Śledzie, dzieci, SŁODKA BOMBKA :), Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Bigos, meksykańskie, Zupy, Wiejska zupa po bawarsku, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Duszone warzywa, Przepis z sosy koperkow, Zupa kalafiorowa, Przepis z papryka pomidory ryż, Sałatki z kurczakiem, Sałatka z porów, Pieczarki nadziewane wołowiną i szałwią, Warzywa, Wyśmienite entree z łososia, Przepis z sosy z miesa wolowego, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Przepis z makarony na ostro, Placki po węgiersku, Smaczne Sofrito, Przepis z sos z oliw, Mięsne paluchy z farszem z orzechów., Tortilla - VIDEO, Ryba po grecku, Zupa z dyni, Dynia, Lasagne drobiowa, Sałatka kolorowo- makaronowa, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanka meksykańska, pomysł na pieczeń, Czosnkowe wątróbki w śmietance, Kremowe brokuły z kalafiorem, czosnkiem i ziołami , Łosoś w pergaminie z oliwkami , makaron gotowanie, Krem brokułowy, Golonka, Grzanki z krewetkami i sezamem, Musaka, Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Przepis z sos ostry do salatek, Przepis z przepis kuchni w, Krewetki z fetą, kiszonym, Duszone warzywa, zupa cebulowa zapiekanka, pałki z kurczaka na ostro, Gołąbki, boczek z gr, Łosoś, Bułeczki zapiekane z mięsem, Marynowane buraczki, Bogracz, Przepis z zup a krem, Zupa z soczewicy, sałatka japońska, Koktajlowe rożki