Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kluski śląskie z sosem grzybowym - składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana - 0.5 szklanki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki

Kluski śląskie z sosem grzybowym - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, następnie dodaj jajko oraz sól i wymieszaj.
  2. Teraz dodaj obie mąki i dość szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się kleiste i po ugotowaniu twarde.
  3. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i dłońmi uformuj wałek. Każdy pokrój na małe (2 centymetrowe) kawałki.
  4. Ciasto formuj w dłoniach na okrągłe kulki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie. Gotowe kluski gotuj kilka minut, aż wypłyną, w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki.
  5. Sos grzybowy: Grzyby namocz, a następnie pokrój w paski. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  6. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Jak nabiorą rumianego koloru dodaj grzyby, wlej szklankę wody z moczenia grzybów oraz szklankę wody czystej. Całość zagotuj.
  7. Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr oraz śmietanę. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM GRZYBOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    1.Przygotuj ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, następnie dodaj jajko oraz sól i wymieszaj.
  • 2
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    2.Teraz dodaj obie mąki i dość szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się kleiste i po ugotowaniu twarde.
  • 3
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    3.Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i dłońmi uformuj wałek. Każdy pokrój na małe (2 centymetrowe) kawałki.
  • 4
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    4.Ciasto formuj w dłoniach na okrągłe kulki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie. Gotowe kluski gotuj kilka minut, aż wypłyną, w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki.
  • 5
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    5.Sos grzybowy: Grzyby namocz, a następnie pokrój w paski. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  • 6
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    6.W rondelku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Jak nabiorą rumianego koloru dodaj grzyby, wlej szklankę wody z moczenia grzybów oraz szklankę wody czystej. Całość zagotuj.
  • 7
    Kluski śląskie z sosem grzybowym
    7.Dodaj Bulionetkę do duszonych mięs Knorr oraz śmietanę. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DO DUSZONYCH MIĘS KNORR

    Bulionetka do duszonych mięs Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Rolada ziemniaczana, makaron z parówką, Stroganoff z kiełbasy, Golonka, Pieczeń, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Kalafior, Brokuły, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, Gulasz z ogonów wołowych, kurczak po chinsku przepisy, Zapiekanka z cebuli i fety, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami, Sałatka Gyros, sałatka z kurczakiem sałatą lodową, Ciasto na pizze, placek z truskawkami, Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą , obiad cebula, Zupa kalafiorowa po belwedersku, Karp w galarecie, mleko mąka, Kurczak z grzybami, makaronem i zielonym groszkiem , Przepis z sałatka z k, Soczysty kurczak w curry , pieczarki faszewowane, Zapiekanka owocowa, sosy do tortilli, Przepis z kurczak smażony w oleju, Naleśniki chińskie - VIDEO, Orientalne warzywa stir-fry, Szparagowe risotto, Warzywa w sosie z orzeszków ziemnych, Kluski , Przepis z mięsa wieprzowego, Delikatne flaczki, Przepis z obiad z piersia kurczaka, Sernik z rosą, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Przepis z kuchnia polska zupy, Pierogi, Przepis z makaron z lososiem, Papryka, Sos czosnkowy na wódce, Zupa grochowa, Jesienna biesiada, sałatka kapusta pekińska, Bigos, kurczak z warzywami i ryżem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa cebulowa, Musaka, Sałatka arbuzowo- gruszkowa, szpinakiem, Zupa gulaszowa, ryba salatka, Sernik na zimno mocno kolorowy, Zupa z rzeżuchy, Sos czosnkowy na wódce, Przepis z hiszpanskie, Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami, Warzywa, Przepis z kremy -desery, Sos czosnkowy na wódce