Dodaj do ksiązki kucharskiej Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 5 osób łatwe Autor: halina andrałojć

Kopytka z twarogiem - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • twaróg półtłusty - 50 dekagramów
  • jaja - 4 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • dżem owocowy - 2 łyżki
  • zimna woda - 3 kilogramy
  • masło - 125 gramów

Kopytka z twarogiem - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.
  2. Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.
Dodaj do książki kucharskiej

KOPYTKA Z TWAROGIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.

2

Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

puree ziemniaków, Pierś z kurczaka pieczona, Reńska zapiekanka a la Schumann, Przepis z sałatka z sosem włoskim, sałatka wł, Przepis z sałatka czerwona fasola, Rosół z kulkami, salatka z koperku, Hot-dogi z kapustą, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Bigos - VIDEO, Sos „balatoński”, Paella z królikiem, chorizo i z rakami, Roladki omletowe, Przepis z zupa kasza, Przepis z mieso mielone w sloikach, obiad z pomidorów, tarta ze szpinaku, Smaczna kaszanka, Golonka, Chleb bananowy, Zupa grzybowa, Przepis z makaron sojowy smażony, Krupnik, Przepis z ryba w sosie przepis na, Szczypta smaku, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Potrawy wielkanocne, Sałatka z zielonym groszkiem , Galaretkowe witrażyki, sos do duszonego Schabu, Zupa cebulowa, Przepis z indyk w warzywach, Naleśniki, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z ciasta francuskie, Diabelski sos pomidorowy, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Sos czosnkowy na wódce, Sałatka z dynią w curry, Polędwiczki w sosie grzybowym, roladki z schabu, Przepis z szaszłyki z karkówki z grilla, Placki, Sałatka Nicejska, Śledzie, Pierś z kurczaka pieczona, Bezowy deser z lodami i sosem czekoladowym, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Smaczna sałatka z makrelą, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Gyros, Kluseczki a la Stroganoff, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Ryż, Risotto, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Przysmak węgierski, Przepis z krewetki w skorupkach, co do kotletów mielonych, Ryba po grecku, Zupa gulaszowa, rolada z kurczaka z łososiem