Dodaj do ksiązki kucharskiej Kopytka z twarogiem

Kopytka z twarogiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 5 osób łatwe Autor: halina andrałojć

Kopytka z twarogiem - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • twaróg półtłusty - 50 dekagramów
  • jaja - 4 sztuki
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • dżem owocowy - 2 łyżki
  • zimna woda - 3 kilogramy
  • masło - 125 gramów

Kopytka z twarogiem - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.
  2. Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.
Dodaj do książki kucharskiej

KOPYTKA Z TWAROGIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać całe jajka, 1,5 szklanki mąki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle z szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko razem dokładnie wyrobić tak, aby się nie kleiło do rąk. Posypywać mąką. Zagnieść w kulę z której formujemy długi wałek o średnicy 4-5 cm. Z wierzchu go lekko przyklepujemy, żeby był owalny. Tak przygotowane ciasto kroimy z ukosa i obtaczamy w mące.

2

Wodę gotujemy z solą. Na wrzącą wodę wrzucamy porcjami kopytka. Gdy kopytka wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową. Rozrabiamy jogurt z dżemem. Roztapiamy na patelni masło. Ugotowane kopytka serwujemy polane jogurtowym koktajlem lub roztopionym masłem. Kopytka są wyśmienite.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

soczyste zeberka z cola, Bigos - VIDEO, blender, BUŁKA Z JAJEM :), Ryba po grecku, Przepis z sałatka do wina, Rosolnik, sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Roladki z indyka w pomidorowym sosie, Rożki fasolowe z grzybami, Przepis z filet z kurczaka marynata, Krupnik, Bigos, obiad szynka, Roladki szynkowe z kremem chrzanowym i jajkami, Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach , Warzywa, Przepis z kotlety mielonego, Rolada ziemniaczana, Polędwiczki a la gyros, Przepis z sałatki z jajek i groszku, roladka z kurczaka, Musaka, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Przepis z bazylia, Przepis z papryka mielone, Kurczak w potrawce z grzybów, Indyk, Zupa grochowa, sosy paprykowe, poledwiczki wieprzowe po chińsku, boczek na obiad, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z groszek konserwowy, Naleśniki, Placki po węgiersku, WYJĄTKOWA ZUPA PIECZARKOWA, Pieczony schab z jabłkami, Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami, Ucha „pijana”, Kosmiczne ślimaki, Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami, Przepis z orzechy w miodzie, kasz kuskus, marchwie, Zapiekane kanapki z szynką i serem , Złociste pałeczki z kurczaka, Sosy, Sałatka winegred, Lasagne, Przepis z knorr przyprawy do ryb, Przepis z kalafior z sosem czosnkowym, Karp, Prosty kurczak z grilla a’la kebab , Przepis z zakąski zimne, Karp w galarecie, Włoska kanapka pomidorowa , Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Leczo, Lody „Bomba” po królewsku, Spaghetti z tuńczykiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Przystawki