Dodaj do ksiązki kucharskiej Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Kotlety z kalafiora - składniki:

  • kalafior - 0.5 kilograma
  • siekane orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej

Kotlety z kalafiora - Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
  2. Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.
  6. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej

KOTLETY Z KALAFIORA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.

2

Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.

3

Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

5

Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

6

Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pieczarkowa, Gorąca czekolada z lodami, Kurki w śmietanie, Marchewka z groszkiem w bułce tartej, wykwintny obiad, Kebab, Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Zupa pieczarkowa, Krewetki z pomidorami i fetą, makarony z ziolami, przepisy zu, Sałatki z makaronem, Rosół, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Sos czosnkowy , Sos włoski do spaghetti, jajko kurczak, Smażone krewetki, Sałatka z dynią w curry, po prostu gotuj, Sos krakowski I, Tarta z sojowymi flakami, Pstrąg, Pasztet domowy tradycyjny, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, sosy winegret, Sos włoski do spaghetti, dodatki do obiadu, Bitki z majerankiem, Wołowe steki ze smażoną cebulą, pieczone mięso wieprzowe, zapiekanka z dyni, Sałatka z porów, Pierogi, Papryka z bryndzą, pieczen ze schabu, soczewica zielona, Zupa pomidorowa, Kuskus pomidorowy, Przepis z zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Spaghetti , zapiekanka bezmięsna, Kasza, sałatka z jajkami i żółtym serem, Imbirowe racuchy gruszkowe, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pieprz w kulkach, Rolada ziemniaczana, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z na miodzie, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z kuchnia w, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Polędwiczki wieprzowe, Kluski z grysiku, Potrawy wielkanocne, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Zapiekanki, ze schabu, Ostre papryczki nadziewane serem