Dodaj do ksiązki kucharskiej Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Kotlety z kalafiora - składniki:

  • kalafior - 0.5 kilograma
  • siekane orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej

Kotlety z kalafiora - Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
  2. Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.
  6. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej

KOTLETY Z KALAFIORA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.

2

Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.

3

Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

5

Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

6

Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Sałatka ziemniaczana z surimi, sałatka z selerem szynką żółtym serem, Zupa pieczarkowa, Przepis z szaszłyki z miesem i warzywami, Zupa z indyka, Przepis z kuchnia dietetyczna, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Carbonara, zapiekanka cukinia kiełbasa ziemniaki, przepisy na ogorki, Przepis z makarony nadziewane, Łosoś, Musaka, Zupa pomidorowa, Przegrzebki z limonką i chili, Kulki z ziarnami kakaowca, Chłodnik z charakterem, Leczo z cukinii, Guacamole - dip z awokado, Kluski , Przepis z ryba papryka, Kapuśniak z wędzoną nutą, Przepis z obiad d, Bigos, Dania z ryżem, Kalafior, kuchnia indyjska z mięsem, Zupa jarzynowa, filet z ryby smażony, jajka w sosie szczypiorkowym, Przepis z lekka kolacja, Naleśniki, Przepis z sos do placków ziemniaczanych, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Ciasto naleśnikowe razowe, Brokuły, Przepisy świąteczne, Dip migdałowy, Pieczona cielęcina z pieczarkami i gnocci, Przepis z miesa gotowane mielone, Przepis z salatka-ryz, Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką, ryby w occie, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Przepis z kurczak do piekarnika, smażony ser pleśniowy, Zupa cebulowa, Sos czosnkowy na wódce, Zupa cebulowa, Słodkie gofry, Ryż smażony z warzywami, Zupa cebulowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Kotlet de volaille - VIDEO, Sałatki, kus kus, Roladki drobiowe z groszkiem, Galaretkowe witrażyki, Włoskie gołąbki , Zupa krem, Zapiekany dorsz z ziemniakami, Dorsz w sosie pomidorowym, Przepis z obiad na dzis