Dodaj do ksiązki kucharskiej Krem z brokuła

Krem z brokuła

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 2 osób łatwe Autor: Rafał Dudała

Krem z brokuła - składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • seler - 1 plaster
  • nieduży ziemniak - 1 sztuka
  • mleko - 50 mililitrów

Krem z brokuła - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.
  2. Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulionetkę Warzywną oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.
  3. Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej

KREM Z BROKUŁA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.

2

Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulionetkę Warzywną oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.

3

Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA WARZYWNA KNORR

    Bulionetka Warzywna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żurek, owoce wino, Lasagne z owocami morza, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Przepis z faszerowana pierś kurczaka, Naleśniki, Pierś z kurczaka, Kuchnia indyjska desery, Faszerowane pieczarki, Pierogi z jagodami, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Toffino, krewetkowa, nadziewana pierś z indyka, Spaghetti , Naleśnikowy piętrowiec, Spaghetti Szefa Extra ziołowe z pomidorami , Sałatka z porów, Pasztet, Przepis z kurczak na ryzu, Warzywa, Karp w galarecie, Wywar z ryb, szynka ze szpinakiem, Udka, Zapiekanka rodzinna, Tort z porzeczkami, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatka makaronowa z szynką , poledwiczki wieprzowe z kurkami, Bigos - VIDEO, Żeberka - VIDEO, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, mięso na słodko, Tortilla, Nerki z grzybowym smakiem , Potrawka z fasoli w sosie pomidorowym , cukinia w oleju, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z pieczone piersi z kaczki, Przepis z krokiety z parówką i serem, Przepis z placek węgierski - -, Chińska zupa z kurczakiem, Sałatki z makaronem, Leczo, Śledzie w oleju, Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo, Gęsty jesienny kapuśniak, Przepis z sałatka szwedzka do słoików, Przepis z marynata do ka, Sos Polski, Kotlet de volaille - VIDEO, Placki ziemniaczane z fasolką , Przepis z Cytryna, Rolada ziemniaczana, zioła knorr, szpinak z piersią z kurczaka, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , pierogi z kapustą, Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami, Przepis z krem br, mięso kebab, Makaron z pieczarkami i polędwiczkami, Ryż