Dodaj do ksiązki kucharskiej Krem z brokuła

Krem z brokuła

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 2 osób łatwe Autor: Rafał Dudała

Krem z brokuła - składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • seler - 1 plaster
  • nieduży ziemniak - 1 sztuka
  • mleko - 50 mililitrów

Krem z brokuła - Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.
  2. Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulionetkę Warzywną oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.
  3. Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej

KREM Z BROKUŁA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchew oraz seler obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniak obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na różyczki.

2

Do garnka wlewamy wodę (ok. 500ml), dodajemy Bulionetkę Warzywną oraz wszystkie warzywa z wyjątkiem brokuła. Wstawiamy na ogień i gotujemy do czasu aż ziemniak zmięknie. Kiedy już jest miękki do naszego wywaru dodajemy mleko i odrobinę cukru, mieszamy i dopiero teraz dodajemy brokuł. Gotujemy ok 5 minut, koniecznie pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Dodatek mleka i cukru pozwoli nam zachować piękny kolor brokuła.

3

Teraz wyjmujemy brokuła oraz kostkę z ziemniaka i przekładamy do blendera. Warzywa zalewamy do połowy wywarem z ich gotowania i miksujemy. Tak powstały krem doprawiamy do smaku i od razu podajemy.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WARZYWNA KNORR

    Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaronowy tort, Aperitif z anyżówki, soczyste zeberka z cola, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami , Sola po normandzku, Makaron, Indyk, Złociste pałeczki z kurczaka, Papryka, Szybki obiad, knorr przyprawy do ryb, Makaron z sosem śmietanowym, Pasta z makreli czosnkowa , Schab, Przepis z bazylia, Makaron z sosem śmietanowym, sałatki z jajek i groszku, sałatka z kurczakiem selerem naciowym winogronami, Zapiekane kanapki z szynką i serem , Placki po węgiersku, Francuskie rogaliki z szynką i serem , Kaczka, Pasztet, Zupa ogórkowa - VIDEO, Przepis z kasz kuskus, Przepis z sosy paprykowe, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepis z kotlety mielonego, Pierogi, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Risotto, Bigos wegetariański, Zapiekanka rodzinna, Zapiekanki, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sernik biszkoptowy, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa szczawiowa, Zupa krem z ziemniaków, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Ryba, obiad szynka, Przepis z blender, kalafior z sosem czosnkowym, Szynka zawijana z serem na gorąco, z dodatkiem korniszona, Przepis z zakąski zimne, WARZYWA NA PATELNIĘ, Tiropitakia – pierożki serowe, Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana , Zupa brokułowa, Przepis z papryka mielone, Przepis z orzechy w miodzie, Hiszpańskie ziemniaki na ostro , Sałatka ogórkowo - imbirowa, Udka, poledwiczki wieprzowe po chińsku, sałatka do wina, Przepis z marchwie, Smażony bakłażan w jogurcie, filet z kurczaka marynata, groszek konserwowy, Zupa gulaszowa, Świderki po góralsku z boczkiem i oscypkiem , Przepis z boczek na obiad