Dodaj do ksiązki kucharskiej Krem z dyni

Krem z dyni

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 5 osób łatwe Autor: kubowsky

Krem z dyni - składniki:

  • dynia pokrojona w kostkę - 1.5 kilogramów
  • cebula pokrojona w kostkę - 200 gramów
  • ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 4 sztuki
  • mleko - 400 mililitrów
  • ostra papryka cayenne - 2 łyżeczki

Krem z dyni - Sposób przygotowania:

  1. Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.
  2. Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.
  3. Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.
  4. Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.
  5. Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.
  6. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.
  7. Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.
  8. Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.
Dodaj do książki kucharskiej

KREM Z DYNI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Dzielimy dynie, wydrążamy miąższ, obieramy skórę, kroimy w kostkę i płukamy na końcu.

2

Cebulę drobno siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, do lekko zrumienionej cebuli, dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-podpiekamy to przez krótką chwilę.

3

Kostki rosołowe Knorr rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody.

4

Do podpiekającej się cebuli i czosnku wlewamy 400 ml mleka i bulion z kury 250 ml.

5

Dodajemy do tego wszystkiego dynię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok 15 min pod przykryciem.

6

Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy nasz wywar z gazu. Jeśli mielimy blenderem czekamy do wystygnięcia, jeśli używamy robota typu thermomix możemy zmielić gorący wywar z dynią.

7

Na sam koniec dodajemy resztę przypraw - według własnego uznania powinno być lekko ostre dzięki papryce cayenne.

8

Najlepiej podawać z grzankami i z odrobiną startego sera żółtego.

  • 9
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ROSÓŁ Z KURY KNORR

    Rosół z kury Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z makaron śmietana ser boczek, Pączki z dziurką – doughnuts, Placki, danie z dt, Łosoś, Lekka sałatka kolorowa, Dynia, Zupa z cukinii, Chrupki z serkiem , Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Zupa cebulowa "pod pierzynką", Sałatka z gotowanym jajkiem i indykiem, Kremowa zupa z dyni, Kosmiczne ślimaki, Karp w galarecie, Szybkie leczo z kiełbasą, fasolka ja, Zapiekanka z mięsem, Kasza, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Lasagne warzywna, Przepis z piersi z kurczaka z ryżem, Sałatka grecka z fetą, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, ryba w piekarniku, Przepis z sałatka z brokułu, kurczak z mozzarella, naleśniki bez mleka -, Przepis z zapiekany kalafior z mięsem mielonym, Pierogi, pieczone ziemniaki pr, Schab, Karp, Budyń z tapioki i owoców longana, Salsa, Przepis z sos do szparag, Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim, Chińskie pierogi, Racuchy z malinami, Zupa pomidorowa, Jajka w sosie tatarskim , Przekąski, ogórka, Pasta z sardynkami i twarogiem, Sałatka z cytrusami, pierś z kurczaka, razowe, Pomidorowy turbot z warzywami, Frittata z pieczarkami i karczochami, Placki po węgiersku, Przepis z schab pieczony z kością, Szaszłyki z karkówki - VIDEO, Przepis z makaron sery, Bolońskie penne z brokułami, Sałatka Nicejska, Papryka, Pieczony klops, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Bigos, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z gotowana pierś z indyka, WĘDZONY SER, Przepis z na boczku wedzonym, Przepis z grill mięsa