Dodaj do ksiązki kucharskiej Kremówka papieska

Kremówka papieska

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: nektar

Kremówka papieska - składniki:

  • ciasto:
  • mąka - 30 dekagramów
  • margaryna - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • masa:
  • mleko - 1 litr
  • mąka - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • jajka - 4 sztuki

Kremówka papieska - Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
  2. Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.
  3. Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej

KREMÓWKA PAPIESKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajko i margarynę. Posiekać nożem i połączyć. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej śmietany aby było gładkie. Włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień podzielić na pół i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.

2

Masa: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałą część zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę i mąkę ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki a następnie jajka. Zagotować ciągle mieszając aż zrobi się gęste. Ostudzić. Rada: kiedy masa nie jest wystarczająco słodka, możemy do niej dodać cukier puder.

3

Na tacce ostrożnie położyć kruchy placek, na nim ułożyć masę i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Smacznego.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z brokułami i jajkiem, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, zimne przystawki kuchnia polska, Smażony dorsz z aromatycznymi ziemniakami, karczek pieczony w piekarniku -, Przepis z smazone pieczarki z cebula, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Gyros, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kremowa zupa z kurek z bakaliami, Zapiekanki, Lekka zupa pomidorowa, Ryby- sola, Zupa jarzynowa, Kanapeczki Walentynkowe, Jajka z radicchio, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Spaghetti , Przepis z zapiekanka z ryby, Roladki z parówkami, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Placki ziemniaczane, Przepis z smażone ryby przepisy, zupa serowa z serków topionych -, sosy do makaronów włoskie, Ryż smażony z warzywami, duszona w cebuli, Kalafior, Placki po węgiersku, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przekąski, Przepis z żeberka pieczone -, Barszcz, pieczarki faszerowane z grilla, Polędwiczki, sosy knorr do makaronów, Wiosenny chłodnik, Przepis z piers z kurczaka dla dzieci, Lasagne z fetą, dynią i świeżym szpinakiem, Kurczak pieczony w sosie czosnkowym, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z ryż z curry, Baba ziemniaczana z kurczakiem, Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską , Przepis z majonez - do sosu, Dipy, kuchnia polska knorr, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Galaretkowe witrażyki, Dynia, Pieczeń cielęca z estragonem, Suflet parmezanowo bazyliowy , makaron z ser, Rosół, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa pomidorowa, Sos Glaucester, Przepis z przystawki z łososia wędzonego, farsz do naleśników, Schab z chetneyem żurawinowym , Makaronowa zapiekanka z kiełbasą