Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron, Sznycle duszone z marchewką i groszkiem , Tłusty czwartek, Przystawki, Twarogowo-cynamonowe kuleczki, Makaron z orzeszkami pinii , zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, zapiekanki warzywne, Duszone mięso a’la „Chili con carne” , Przepis z ser ricotta, Walentynkowe ciasteczka z białą czekoladą, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Spaghetti z tuńczykiem, Obiad, Napój z limonki i trawy cytrynowej, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Kasza, Przepis z sałatki ryżowe, Rurki z warzywami, Ryż smażony z warzywami, Leczo - VIDEO , Kebab, Makaron bolognese z czosnkiem , Zapiekanki, Leczo z cukinii, Brownie z orzechami laskowymi, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Krupnik, Zapiekanka z mięsem, zupa brokułowa -, Kutia, Duszone mięso a’la „Chili con carne” , Sałatka grecka z fetą, Dania z ryżem, zapiekanki z ziemniaków, Przepis z soczewica przepisy, Pieczeń z dzika po myśliwsku, Przepis z sałatki z mięsem, Kaszubska polewka kminkowa, Kokardki w sosie pomidorowym z pietruszką, Przepis z zapiekanki z makaronem przepisy, Zapiekanka z mięsem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Filety z antara w panierce z mąki żytniej, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Przepis z obiad filet z indyka, Sałatka z makaronem ryżowym , Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir-fry , Przepis z mięso mielone wołowe, farsz do naleśników, Placuszki z cukinii, Wołowina ranczera, pieczona ryba z warzywami, Przepis z sos do kaszy gryczanej, pałki z kurczaka pieczone, sałatka z pekińskiej -, Pstrąg, Mielone, Ryż smażony z warzywami, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, wariacje szpinakowo-serowe, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Salsa, Przepis z sałatki z sałaty lodowej -