Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba po grecku, Placki ryzowe, Chipsy czosnkowe, hummus, Spaghetti Bolognese, Przepis z na drób, Polewka żurawinowa, Wykwintna sałatka z łososiem, zeberka w coli, Kremowa zupa z dyni, Przepis z kurczak z pietruszka, Przepis z desery z jabłek, Pomidory w cieście, Sos beszamelowy , Parówki z cukinią w płatach lazanii, Szpinak z Mulami, Przepis z mieso sos, Przepis z zimne desery, Zupa pomidorowa, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Udka, Zapiekane parówki , Jajka, Przepisy świąteczne, Sos włoski do spaghetti, Zupa cebulowa, Przepis z szaszlyki wolowe, Zupa grzybowa, sałatka z sosem greckim, Sałatka Gyros, bomba malinowa, kurczak w piecu, Zupa jarzynowa, sos do pieczonej karkówki, SLOIK, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z krewetki tygrysie przepis, makarony chinski, Karp w galarecie, Kolorowe kanapeczki na przekąske, Zielona fasolka z grillowanymi pomidorami, Przepis z kluski z maki i jajka, Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów, baklazan faszerowany serem, dżem z winogron ciemnych, Sos koperkowo-ketchupowy, Sałatka z brokułami i jajkiem, Dynia, Kutia, Kebab, Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Królewski tort, Pizza Wiejska , Przepis z kurczak w curry z ryżem, Przepis z sos z kurczakiem do makaronu, Avgolemono – zupa cytrynowa, Chińskie sajgonki, Żeberka z białą kapustą, Sałatki z kurczakiem, Przepis z pierś w pomidorach, Sos ketchupowo – musztardowy do marynowania filetów drobiowych, Łosoś, Marynata rozmaryn