Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Żeberka, Zapiekanka z kurczaka z warzywami, Przepis z steki pieczone, jajek ugotowanych na twardo, Zupa cebulowa, Przepis z jajka bez jajek, Sos czosnkowy , Przepis z sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Ziemniaczki w sosie czosnkowym, Smażony ryż z szynką, z fetą, Cynamonowe banany w słodkim cieście , Żurek, Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu, placki ziemniaczane przepis, Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika, Dipy, Gulasz, Przepis z rolada wieprzowa, Przepis z kuchnia polska śledzie, Przepis z salatka piersi z kurczaka, Ziemniaki gratin , Zapiekany Pan Kartofel, szparagi biale, Przepis z świeży szpinak sałatka, Sałatka z brokułami i jajkiem, hummus, Kurczę mulligatawny, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Zupa szczawiowa, Szpinakowe muszle, Wędzona szynka z dzika (peklowana), Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Placki po węgiersku, Szpinak, Mielone, Babeczki z cukinii, Sos „Pronoszko”, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Zupa z soczewicy, Kapusta z grochem, Przepis z nadziewane mięsa, Przepis z Cebula lub czosnek, Przepisy świąteczne, Proste leczo, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Sałatka z rzodkiewek i pomidorów, Barweny z grilla, Ryba po grecku, Przepis z konserwowy kalafior z papryka, Przepis z smazony ryż z owocami morza, Kremowa zupa z rzeżuchy, Przepis z sos słodki chili, Przepis z mielone kotlety rybne, Pieczeone parówki ze śliwką, Przepis z pierogi ciasto, Leczo, Kotleciki panierowane w płatkach owsianych, Sałatka kebab - VIDEO, Indyk w śmietanie , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, naleśniki bez mleka -, Brokuły, Spaghetti a la carbonara