Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Sałatka Gyros, Kurczak w szynce parmeńskiej – VIDEO, Przepis z sałatka gyros z mięsem wieprzowym, kostka drobiowa, mizeria z ogorka ze smietana -, Sałatka Nicejska, Sałatka kebab - VIDEO, Karp w galarecie, Zupa cebulowa, Zupa krem z fasolki z parmezanem, Dynia, Zupa pieczarkowa, Ratatouille z kurczakiem , Przepis z polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami, Przepis z Obiad z fasoli, Wątróbka drobiowa z warzywnymi dodatkami, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Ryba po grecku, Kotlet de volaille - VIDEO, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z góralskie, Kapuśniak góralski , zupa serow, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Orkiszowe naleśniki z nadzieniem serowo-grzybowym, Morskie ragout po meksykańsku, Przepisy karnawałowe, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Przepis z szpinak mrożony na patelni, Zapiekanka rybaka, Gołąbki, szpinak z jajkiem, Bigos, drobiowa, Kanapki z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i żurawiną, zapiekanka z ziemniaka i, Przepis z śledzie w oleju, Polędwiczki, Quiche Lorraine ze szpinakiem i łososiem - VIDEO, Przepis z Marynata pierś z kurczaka, sosy do ryżu, Zupa grochowa, Enchiladas , Potrawka z kurczaka z grzybami , Tłusty czwartek, Kebab, Placek po zbójnicku wersja 1, Przepis z mieso inaczej, Przepis z smażony makaron z krewetkami, Zupa ze świeżych ogórków, Placki po węgiersku, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, zupe z pora, Przepis z kurczak w woreczku, Szynka na chrupko , Zapiekanka z pieczarkami, Placek po zbójnicku wersja 1, Tortilla, Spaghetti z tuńczykiem, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z udka kurczaka przepisy