Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowana karkówka BBQ , zalewa do ryby w occie, Przepis z masy do ciast, Przepisy świąteczne, Curry z mieloną wołowiną, poledwiczki wieprzowe, Sorbet cytrynowy na cieście francuskim, Zupa pomidorowa, Ogórek, Pizza z papryka i serem, Zupa cebulowa, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, FLACZKI !!!, FLACZKI !!!, Przepis z czerwona fasola, Przepis z kuchnia tv srodziemnomorska, Przepis z zimne przystawki, ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z fasolka ja, mięso mielone wołowe, sałatka wloska z makaronem penne, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), piersi z kurczaka z makaronem, Sałatka Nicejska, Sos beszamelowy , Mielone, pierogi z kapustą i z mięsem, Gyros z kurczakiem, Karp, Lasagne, Potrawy wigilijne, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Indyk, Sałatka z surimi i nowalijkami, Sos frankfurcki, Łosoś zapiekany w cieście francuskim, makaron z gr, Sałatki z makaronem, Karkówka, Żeberka - VIDEO, Zupa pomidorowa, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Sałatka grecka, Jabłkowy deser - Apple-Crumble, ryba w piekarniku, Kremowa zupa z dyni, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, kurczak w oleju, Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, Wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami, Udka, Pstrąg w liściach kapusty, Chrupiące placki z dyni i sera, kotlet de V, Przepis z obiad kurczaka, Zupa czosnkowa , Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, zupa z mrożonego szpinaku, Zupa cebulowa, Tagiatelle z wędzonym kurczakiem, Ciasteczka z sera i rozmarynu, Przepis z makaron n, Dynia, Zupa szczawiowa