Dodaj do ksiązki kucharskiej Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: Koper

Krewetki w cieście piwnym - składniki:

  • krewetki Black Tiger - 250 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • piwo - 200 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • mielone chilli - 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Krewetki w cieście piwnym - Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.
  2. Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  3. Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.
  4. Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.
  5. Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  6. Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Krewetki muszą być obrane, z pozostawionym ogonkiem.

2

Robimy sos, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy skórkę cytrynową, koperek, pieprz cytrynowy i rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

3

Olej podgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Oleju musi być taka ilość, żeby krewetki mogły całe się zanurzyć.

4

Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem cytrynowym i sodą oczyczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać ciut więcej mąki lub piwa.

5

Krewetki zamaczamy w cieście- trzymając za ogonek i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Po kilka sztuk na raz, żeby temperatura oleju nie spadła zbyt mocno, bo wtedy ciasto będzie chłonąć więcej tłuszczu. Smażymy trochę ponad minutę, aż ciasto ładnie się zarumieni. Potem nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.

6

Jeszcze ciepłe krewetki podajemy z aromatycznym sosem.

  • 7
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z ugotowani danie główne, plasterków żó, Przepis z majonez do sosu, Ryż smażony z warzywami, Przepis z pieczarki zi, Sos „Beata”, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Chińskie sajgonki, Łosoś po japońsku z wasabi , gulasz wieprzowy po węgiersku, Sałatki z makaronem, Bób w pikantnym sosie, Jajka, sos z serków topionych na zapiekanki, Schab w pięciu smakach, Schab, Panierowana ryba z sosem tatarskim , Bigos - VIDEO, Wołowina gotowana w winie z jarzynami, Karp w galarecie, Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą, Zapiekane cannelloni, Przepis z gotowe kuchnie, Bolońskie penne z brokułami, Przepis z rosol z kostki rosołowej, Sałatka z cytrusami, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , przystawki ciepłe, Jajka w sosie tatarskim , Grillowany kurczak w curry , Conchiglioni , Zupa z dyni, Gulasz po polsku - VIDEO, Ryba, Przepis z tarty chrzan, Indyk, TAPAS: Grzanki z chleba z pepperoni, Risotto z groszkiem i szynką, Przepis z warzywa na ciepło, surówka, Szaszłyk drobiowe z makaronem ryżowym, Klasyczna sałatka mix z kapustą pekińską , Przepis z kuchnia wloska makarony, Obiad, Grillowane żeberka BBQ, Sałatka amerykańska , Pstrąg, naleśniki z mięsem mielonym, Krupnik, Grochówka na wędzonce z chipsami z boczku, Ser feta w sałatce, mieso inaczej, Zupy, Naleśniki, Przepis z puszki na przyprawy, Placki, Gyros z kurczakiem, Przepis z knorr przyprawy do makaronu, Biszkopt z kremem i galaretką , ryz z miesem, Przepis z zupa z warzyw na patelnie, Ratatui a’la Gousto, Przepis z sałatki z kukurydzą przepisy