Dodaj do ksiązki kucharskiej Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Krokiety z kapustą i grzybami - składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
  • sos sojowy grzybowy ciemny - 2 łyżki
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • majeranek - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • tarta bułka - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • cebula - 2 sztuki
  • ser żółty - 20 dekagramów
  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • woda - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • farsz:
  • świeże grzyby - 1 kilogram
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Krokiety z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
  4. Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
  5. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
  6. Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
  7. Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.

2

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.

3

Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.

4

Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.

5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.

6

Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.

7

Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z golabki z ryby, Słodko-kwaśne pałki z kurczaka, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Pieczona piers kaczki, Zupa ogórkowa - VIDEO, Gulasz, Jajka, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z pasztety z jajkami, Przepis z sałatka z ogórków konserwowa, bananowe, Śledzie, Przepis z przepis na baranine, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Zapiekanka czosnkowa, sałatka warstwowa z ananasem, schab knorr, Sos beszamelowy – śmietanowy, Zrazy wieprzowe, Surówka z selera naciowego i orzechów, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Sałatka z dorsza, Krem z brokuł , sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, Przepis z boze narodzenie, puszka knorr, Sandacz smażony z łuską z białej rzepy, Sałatki z kurczakiem, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , Bliny na „piwie”, Pierogi z kapustą i grzybami, bulionetka wołowa knorr, Przepis z zapiekanka z warzyw, Zupa grochowa, Lasagne drobiowa, Mięsna zapiekanka, Spaghetti z tuńczykiem, Szpinak, Śledź w zalewie wiśniowej, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Przepis z kurczak pieczony z piwem, Papryka, grzyby ze smietana, Kanapka warzywna , Kanapka z grillowaną wołowiną , Przepis z makaron zielony, z groszkiem ptysiowym, Cebula lub czosnek, Bigos - VIDEO, Deser z lodami "Karuzela", Pieczeń, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Zupa ogórkowa, Kluski , Zapiekana cykoria z indykiem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Juszka wigilijna, Salsa, Zupa pomidorowa, kurczak ry ananas, Sos tzatziki do grilla , Sos czosnkowy na wódce