Dodaj do ksiązki kucharskiej Królik duszony w winie

Królik duszony w winie

Drukuj Pobierz PDF
minut 6 osób średnie Autor: pasibrzuch

Królik duszony w winie - składniki:

  • udziec z dużego królika - 4 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • wino - 100 gramów
  • papryka czerwona - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bakłażan - 2 sztuki
  • seler zielony - 2 sztuki
  • pomidory - 6 sztuk
  • bekon - 3 plastry
  • masło - 50 gramów

Królik duszony w winie - Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż na ćwiartki i raz w poprzek. Następnie posól i zostaw na godzinę.
  2. Pokrój bekon i podsmaż, a następnie dodaj masło i na tym obrumień królika.
  3. Obierz pomidory, wraz z czosnkiem i tymiankiem dodaj do królika.
  4. Dolej wino i gotuj, aż wino zredukuje się do połowy. Dodaj tyle wody do buliony, aby pokryć królika. Duś przez 30 minut.
  5. Paprykę pokrój w paski, odsącz bakłażany.
  6. Dodaj odsączone bakłażany i gotuj kolejne 20 minut, po czym dodaj paprykę pokrojoną w paski.
Dodaj do książki kucharskiej

KRÓLIK DUSZONY W WINIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Bakłażany pokrój wzdłuż na ćwiartki i raz w poprzek. Następnie posól i zostaw na godzinę.

2

Pokrój bekon i podsmaż, a następnie dodaj masło i na tym obrumień królika.

3

Obierz pomidory, wraz z czosnkiem i tymiankiem dodaj do królika.

4

Dolej wino i gotuj, aż wino zredukuje się do połowy. Dodaj tyle wody do buliony, aby pokryć królika. Duś przez 30 minut.

5

Paprykę pokrój w paski, odsącz bakłażany.

6

Dodaj odsączone bakłażany i gotuj kolejne 20 minut, po czym dodaj paprykę pokrojoną w paski.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gyros, Medaliony wołowe z grilla z pieprzem , Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym, Chińskie sajgonki, Naleśniki Mamoluse'l , ser na gorąco, zupa po meksykańsku, Przepis z makaron sos ser, obiad szynka konserwowa, Spaghetti Bolognese, Gulasz, dla dzieci zupy, Warzywa smażone na maśle z makaronem i sosem pomidorowym, Piersi z kurczaka z rukolą i kozim serem - VIDEO, Kebab z grilla , Przepis z ciasto z owocem, Farfalle z serem i szpinakiem , Sałatka z cytrusami, Karp w galarecie, Kisiel o smaku owocowym, zupa neapolitańska z serem, Rolada ziemniaczana, Przepis z sos na rosole, Panga w sosie koperkowo-ziołowym, Biała kiełbasa pieczona w winie, Kocia lasagne , Przepis z gulasz bez cebuli, Mięsne cannelloni , Gruszki z żurawiną, Zawijane kanapki na każdą imprezę, Sos beszamelowy , Indyk, Jehudiel – żurek z ziemniakami, Kalafior, Placki ziemniaczane, Przepis z pierogi-z-miesem, Spaghetti Bolognese, Domowe burgery, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, farsz do miesa, Bolońskie penne z brokułami, Wyśmienite śledzie w cieście, Kurczak, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Karp, makaron pieczarki kurczak, Kluski , Pasztet, Podstawowa marynata grillowa do mięsa, Zupy, Przepis z sałatka z ogorkow z olejem, Roladka z indyka faszerowana kurkami i porem, aromatyzowana białym winem, Zupa krem, Bigos - VIDEO, przekaski na zimno, Salsa, Przepis z Makaron smażony po chinsku, Schab w pięciu smakach, obiad z frytkami, Przepis z kurczak mielone, Wołowina À la Jaridinière, Przepis z obiad bezmiesny, Ognista karkówka z grilla , Przepis z makarony z wo