Dodaj do ksiązki kucharskiej Królik pieczony

Królik pieczony

Drukuj Pobierz PDF
minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Królik pieczony - składniki:

  • królik - 1 sztuka
  • margaryna - 3 łyżki
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • śmietana - 0.5 szklanki
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • słonina - 200 gramów

Królik pieczony - Sposób przygotowania:

  1. Mięso z królika starannie umyj i naszpikuj słoniną.
  2. Kawałki mięsa ułóż w naczyniu, zalej winem zmieszanym z taką samą ilością wody i przyprawami. Odstaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij królika, posmaruj tłuszczem i piecz w piekarniku 45 minut. Co pewien czas polewaj powstałym tłuszczem.
  4. Marynatę wlej do rondla i gotuj tak długo, gdy połowa odparuje. Następnie wlej śmietanę i zagotuj królika wyjmij na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej

KRÓLIK PIECZONY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso z królika starannie umyj i naszpikuj słoniną.

2

Kawałki mięsa ułóż w naczyniu, zalej winem zmieszanym z taką samą ilością wody i przyprawami. Odstaw na 24 godziny.

3

Po tym czasie wyjmij królika, posmaruj tłuszczem i piecz w piekarniku 45 minut. Co pewien czas polewaj powstałym tłuszczem.

4

Marynatę wlej do rondla i gotuj tak długo, gdy połowa odparuje. Następnie wlej śmietanę i zagotuj królika wyjmij na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: