Dodaj do ksiązki kucharskiej Kugiel ziemniaczany

Kugiel ziemniaczany

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kugiel ziemniaczany - składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 6 łyżek
  • jajka - 3 sztuki
  • olej - 6 łyżek
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • sos:
  • pieczarki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 0.5 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 50 gramów

Kugiel ziemniaczany - Sposób przygotowania:

  1. Cebule i ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, osącz. Dodaj jajka, mąkę, olej. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Masę wlej do żaroodpornego naczynia i piecz około 70 minut w temp. 180 stopni.
  3. Pieczarki uduś na maśle, dodaj szklankę wody. Zagęść śmietaną z mąką. Dopraw. Gotowym sosem polej kugiel.
Dodaj do książki kucharskiej

KUGIEL ZIEMNIACZANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebule i ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, osącz. Dodaj jajka, mąkę, olej. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem.

2

Masę wlej do żaroodpornego naczynia i piecz około 70 minut w temp. 180 stopni.

3

Pieczarki uduś na maśle, dodaj szklankę wody. Zagęść śmietaną z mąką. Dopraw. Gotowym sosem polej kugiel.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Dorsz po niemiecku, Śledzie, Gołąbki Mocy Świątecznej, Dipy, Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, Zupa cebulowa, Spaghetti z tuńczykiem, Kurczak smażony z przyprawą Cajun, na obiad makarony, Pierogi z jagodami, Szaszłyki wieprzowe z cukinią - VIDEO, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, mieso z piekarnika, Przepis z obiad w pół godziny, Kremowa zupa z dyni, Karkówka, Przystawki, Sałatka z wędzonym łososiem, Zupa z parmezanem przyprószona natką pietruszki, Marynowany okoń morski, Przepis z zupa na zeberkach, Samosy, Sałatka Gyros, Ziemniaki z pieca, zupa serowa z serków topionych -, Przepis z obiad z sznycla z indyka, Kurczak z pieca, Słoneczne kanapki z warzywami do szkoły, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada w cieście, Przepis z obiad z miesa mielonego, Morszczuk pod pierzynką z czerwonej cebuli, Sałatka Gyros, Pasztet, Przepiórki pieczone z szynką i szałwią, Chłodnik i pieczone ziemniaki, sos curry do kurczaka, Kasza, Przepis z boczek pi, Pieczone pulpety z jajkiem w sosie grzybowym, Przepis z ciasto na naleśniki na słodko, Przepis z żeberka pieczone -, Kalafior, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Łosoś limonkowo-czosnkowy, Przepis z lasagne z mięsem mielonym, Przepis z pieczone podudzia z kurczaka, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Zupa grzybowa, Przepis z knorr z pieczarkami, „Potrójna” szkolna kanapka, Zapiekanka makaronowa, Zupa szczawiowa, cukier i sól, Sałatka Nicejska, Schab, Pierożki z truskawkami, Zupa szczawiowa, Ciasto na pizze, Zupa z dyni, Przepis z krewetki koktajlowe, makaron z ser, Zapiekanka z ravioli i szpinakiem, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z kapusta wi