Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak curry z jabłkiem

Kurczak curry z jabłkiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób łatwe Autor: Domcia

Kurczak curry z jabłkiem - składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • przyprawa curry - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • mleczko kokosowe - 150 mililitrów
  • kostka rosołowa z kurczaka Knorr, rozpuszczona w 150 ml wrzącej wody - 1 sztuka
  • piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę - 4 sztuki
  • groszek (mrożony lub z puszki) - 100 gramów
  • sól i pieprz do smaku - 1 szczypta
  • posiekana świeża kolendra - 1 łyżka
  • ryż - 300 gramów

Kurczak curry z jabłkiem - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia.
  2. Dodać przetarty przez praskę czosnek i przyprawę curry, chwilę podsmażyć.
  3. Wlać bulion, sos sojowy i mleczko kokosowe, stale mieszając. Gotować ok. 5 min.
  4. Wrzucić kurczaka i jabłko pokrojone w plastry, zmniejszyć ogień i gotować aż kurczak będzie miękki.
  5. Dodać groszek i pokrojona w plasterki cebule dymki. Gotować ok. 5 min.
  6. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK CURRY Z JABŁKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia.

2

Dodać przetarty przez praskę czosnek i przyprawę curry, chwilę podsmażyć.

3

Wlać bulion, sos sojowy i mleczko kokosowe, stale mieszając. Gotować ok. 5 min.

4

Wrzucić kurczaka i jabłko pokrojone w plastry, zmniejszyć ogień i gotować aż kurczak będzie miękki.

5

Dodać groszek i pokrojona w plasterki cebule dymki. Gotować ok. 5 min.

6

Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: