Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak po prowansalsku - składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

Kurczak po prowansalsku - Sposób przygotowania:

  1. Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.
  2. Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK PO PROWANSALSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

makaron n, Sałatka czosnkowa, Przepis z bezmięsny obiad, Przepis z przystawki z szynką parmeńską, Świąteczne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku, Pierś z kurczaka, Sałatka z arbuzem, niebieskim serem i migdałami, Faszerowane ziemniaki , Fakes czyli zupa z zielonej soczewicy , Przepis z kasza kuskus, sałatki z łososiem, Pomidorowy sos do pizzy, Zupa z soczewicy, Tarta z sojowymi flakami, Zupy, Przepis z zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym, Chińskie sajgonki, Zapiekany Pan Kartofel, Zupa gulaszowa, Orientalny kurczak z ciecierzycą i warzywami , Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Zapiekanka ze śliwkami, Sałatka z jagodami, szpinakiem i serem , Przepis z smażony makaron po chińsku z piersią z kurczaka, Sos beszamelowy , zapiekanki z piersią kurczaka, Kosmiczne ślimaki, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z kurczak z r, Greckie suvlaki, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z mieso z jajkiem, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku, Gołąbki, Wędzona szynka z dzika (peklowana), Spaghetti , Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Placki twarogowe, Salsa, Jajeczne świnki na lodowym wypasie, Zupa krem z dyni - VIDEO, Łosoś z cukinią, Tortilla z wędzonym kurczakiem , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, kurczak cukinia, Warzywa w curry z jogurtem, Przepis z gotowe sosy, Śledzie, Przepis z kotlety do hamburgerów przepis, Zawijaski z grillowanej cukinii z czosnkowym serkiem, Krupnik, Jajka, chilli, Schab, Znakomite filety w warzywach, Pieczona karkówka, Pierogi, Przepis z ryba z warzywami w piekarniku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Zasmażana kapusta z grzybami, Przepis z ser zapiekany, ryż z sosem curry, Przepis z piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, sosy na grilla