Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak po prowansalsku - składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

Kurczak po prowansalsku - Sposób przygotowania:

  1. Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.
  2. Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK PO PROWANSALSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bigos domowy, Kebab w kajzerce, Zupy, Zupa jarzynowa z makaronem, Przepis z smażony sandacz, BUŁKA Z JAJEM :), Udka, Zapiekane warzywa, Wędzony łosoś z chrzanem i blinami, Ryba, ugotowani pl żeberka, Sałatka z brokułami i jajkiem, pizza pieróg, Przepis z polędwiczki wieprzowe smazone, Szybki obiad, Gulasz po węgiersku - VIDEO, smażony makaron z krewetkami, Farsz z móżdżkiem, Przepis z kurczak ugotowany, Przepis z cebula duża, kurczak z pastą curry, Polędwiczki a la gyros, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Leczo, Bigos, Śledź w cieście, Bananowiec, Przepis z żeberka barbecue, Gulasz po polsku - VIDEO, filet łososia, Polędwiczki, Kebab, nalesniki z mu, pierś z kurczaka w bulce, Zapiekane kanapki z szynką i serem , Przepis z lekki obiad kurczak latwe, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przepis z dip do jajek, Sałatka z grillowaną nektarynką i cukinią oraz z żółtym serem, Przepis z przyprawa do grzanek, Kluski , FLACZKI !!!, Sałatka grecka inaczej, Obiad, Przepis z piersi w ciescie, Sum zapiekany „moskiewski”, Zapiekanka makaronowa, Salsa pomidorowa do burgerów, Przepis z sałatka z kurczakiem i zieloną sałatą, Dyniowe pesto, makaron ze szpinakiem i mięsem, Carbonara, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, Spaghetti a la carbonara, Sos lozański I, Przepis z Roladki r, Pieczeń, Ziemniaczana masala, Zupa pomidorowa, Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem, Kosmiczne ślimaki, Pielmieni cielęce, filety z ryby na obiad