Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak po prowansalsku - składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml oliwy
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu – same igiełki
  • 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub łyżka estragonu suszonego)
  • 5 gałązek świeżego tymianku – same listki
  • 1 puszka piwa
  • 60 ml octu winnego

Kurczak po prowansalsku - Sposób przygotowania:

  1. Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.
  2. Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK PO PROWANSALSKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Najważniejsza w przepisie na KURCZAKA PO PROWANSALSKU jest puszka piwa. Pamiętaj: nie butelka, koniecznie puszka.

2

Najpierw zrób marynatę - zmiksuj wszystkie składniki (bazylię razem z łodyżkami). Marynata jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Teraz przygotuj kurczaka: umyj go i osusz, rozetnij nożem wzdłuż skórę na szyjce, szyjkę wytnij, a skórkę pozostaw. Kurczaka włóż do miski, polej marynatą, tak aby był całkowicie przykryty. Teraz szczelnie zawiń miskę przezroczystą folią i wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (to jest około 1/4 objętości puszki), a w to miejsce wlej łyżkę marynaty. Kurczaka wyjmij z miski (marynatę zachowaj) i ostrożnie nadziej na puszkę, tak aby pewnie na niej „siedział”. Ustaw puszkę z kurczakiem na blasze, wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia smaruj kurczaka pozostałą marynatą. Parujące piwo nawilża mięso od środka i sprawia, że pozostaje mięciutkie i soczyste. Zrób próbę: jeśli nakłujesz udko wykałaczką i wypłynie przezroczysty sok bez śladu krwi, kurczak jest gotowy. Wtedy wyjmij go z piekarnika i pozostaw na puszce jeszcze przez 15 minut. Potem delikatnie podnieś kurczaka i usuń puszkę. Uważaj, bo jeszcze jest bardzo gorąca! Kurczaka po prowansalsku możesz także przyrządzić na grillu, pod warunkiem, że masz taki z pokrywą (typu barbecue).

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KANAPKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ

    Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan pani...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z soczewica zielona, Ryż smażony z warzywami, poledwiczki wieprzowe, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , mielony, Pakieciki z serem, Sosy, Sałatka z komosą i szparagami, Zalewajka, Pałeczki z kurczaka z fasolą w ketchupie, zapiekanki z ziemniaków, kurczak z warzywami, Kurczak słodko-kwaśny z brzoskwiniami, Przepis z sałatki z sałaty lodowej -, Placuszki z cukinii, Zupa pieczarkowa, Zupa ogórkowa, Pstrąg z ziołami, Spaghetti , szynka wieprzowa, Przepis z knorr przepisy, Sos z orzechami do potraw z grilla, łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Steki z karkówki z leśnymi grzybami, Oscyperk z grilla, Zapiekanka z pieczarkami , Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Placuszki z cukinii, Zapiekany łosoś z brokułami , sałatki z kapusty pekinskiej, Penne włosko-polskie, Sałatka gyros z kurczaka, Surówka marchewkowo-jabłkowa, Śledzie, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Paluszki grissini z szynką parmeńską, Paszteciki z białą kiełbasą, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, zupa brokułowa -, Włoska sałatka z cieciorką, Potrawka z kurczaka, Łosoś, Zupa grochowa, Warzywa, Szpinak, Faszerowane pieczarki z serowym dipem , Kapusta z grochem, Zupa serowa z kurkami i ryżem, Bobotie czyli afrykańska zapiekanka , Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Przepis z łatwe i szybkie obiady, Bezglutenowa kanapka z pastą jajeczną z ogórkiem i rzodkiewką, Przepis z sałatki z ryżem, Udka, Przepis z sałatka z piersi kurczaka, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sos cebulowy z keczupem, Przepis z sałatki z kapustą pekińską, mięso mielone wołowe, potrawka z kurczaka z ryżem -, Przepis z szybki i łatwy obiad, Leczo, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO