Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak Tandoori - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka przekrojone ukośnie na połówki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka pasty lub proszku tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • 1 sparzona limonka
  • łyżeczka płatków chilli
  • 1 kubek (200 g) jogurtu

Kurczak Tandoori - Sposób przygotowania:

  1. KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
  2. Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK TANDOORI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!

2

Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z szpinak mrożony z czosnkiem duszony, Jajka, Przepis z pieczenie mięs, Pstrąg, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Pieczone udka z boczkiem, Tortilla, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Pikantne szaszłyki wołowe, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Ciasto na pizze, Zupa gulaszowa, Przepis z mlode ziemniaki, Lasagne drobiowa, Przepis z pieczone ziemniaki w piekarniku, Żeberka z owocami, Chruściki, Kapusta z grochem, Czekoladowy napój atole, Makaron z sosem bazyliowym, sos makaron, Śniadaniowy omlet ekspresowy, Przepis z pulpety mielone, Sałatka Cezar - VIDEO, Przepis z sos smietanowy ze szpinakiem, majonez Knorr, pomidory z jajkami, jajka faszerowane rybą wędzoną, sałatka awokado, Befsztyk Oscar, Zupa pieczarkowa po parysku, Przepis z sosy do mięs pieczonych, Szybki obiad, Przepis z ryba z grilla, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Pierogi z suszonymi śliwkami, Leczo z cukinii, miesa na zimno, sos sojowy ryż, Pomidorki faszerowane warzywami z patelni , Sałatki z kurczakiem, pomidory z jajkami, Pierogi, Sałatka Gyros, Gołąbki, Zupa z porów z ziemniakami, Kotlet de volaille - VIDEO, Francuska tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, Przepis z pieczony filet z ryby, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, paluszki surimi, Dania z makaronem, Przepis z obiad z mielonym, Zupy, Pasta z makreli czosnkowa , ryż - obiad, Zupa pieczarkowa, Sos z zsiadłego mleka lub kefiru, Świąteczna przekąska z jaj, Sałatka z dynią w curry, obiad z ziemniaka, ciasta placki, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, fasola w sosie