Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak Tandoori - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka przekrojone ukośnie na połówki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka pasty lub proszku tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • 1 sparzona limonka
  • łyżeczka płatków chilli
  • 1 kubek (200 g) jogurtu

Kurczak Tandoori - Sposób przygotowania:

  1. KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
  2. Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK TANDOORI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!

2

Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Karkówka z musztardową skórką - VIDEO, Zapiekanka z kurczakiem i szparagami, polska kielbasa z cebula, sałatka z pieczarkami i ryżem, Zupa z dyni, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zupa ze świeżych ogórków (na zimno), Przepis z marynata do karkowki, Sosy, Żurek, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Przepis z biszkopt z octem, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z kurczak z sezamem na ostro, Tortilla, Ryż basmati z krewetkami, Zupa grzybowa, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Sałatka Gyros, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sos beszamelowy , Sos Harissa, kurczak pieczony z jabłkami, Zupa brokułowa, Sałatka z brokułami i jajkiem, Papryka, Zupa koperkowa, Zapiekanka z truskawek, ciasto na pizz, kurczak ryż papryka, Meksykańskie kąski, Golonka, Krupnik, ryba smażona w cieście naleśnikowym, Pomidorowy sos do pizzy, sałatki marynowane, Niemiecka zupa groszkowa, Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców, Pizza Bukiet Smaków, Przepis z ryż mielone, Łamańce (suchary), Dania z makaronem, sos z zeberek wieprzowych, Tortilla 5 smaków, kurczak al, Przepis z gotowanej wody, Sznycelki drobiowe po francusku, Przepis z sałatka z ziemniaków i boczku, Kurczak, Zupa cebulowa, Bigos, przyprawy pl, Rolada ziemniaczana, Kapuśniak staropolski , Przepis z roladki z karkówki, Przepis z koper włoski, Polędwiczki wieprzowe z papryką i cytryną, Kapuśniak staropolski , Szybki obiad, Przepis z sznycel cielecy, Sałatka z tuńczykiem, Gołąbki w liściach winogron, Ostry suflet z papryczką chili