Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak Tandoori - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka przekrojone ukośnie na połówki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka pasty lub proszku tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • 1 sparzona limonka
  • łyżeczka płatków chilli
  • 1 kubek (200 g) jogurtu

Kurczak Tandoori - Sposób przygotowania:

  1. KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
  2. Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK TANDOORI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!

2

Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka z fileta z kurczaka, Przepis z PO GRECKU, hiszpańska kawa, Gulasz, ryż z patelni, sałatka po grecku, Żeberka - VIDEO, gotowanych pieczarek, Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem , przepisy na ciepło, Roladki z soli, Przepis z mieso boczek, Karp smażony, salami przepis, placek z truskawkami, poledwiczki z grilla, Pasta z orzechami, Spaghetti a la carbonara, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Żeberka wieprzowe po chińsku, makaron sojowy smażony, Przepis z placki ziemniaczane fix knorr, Placki, Mielone, Przepis z na sypko, Sałatka gyros z kurczaka, Pierś z kurczaka, Przepis z mieso na gulasz, Makaron z sosem borowikowym po włosku, Kapuśniaczki drożdżowe, Sałatka grecka z fetą, Ryż z majonezem, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki, Papryka, Sos czosnkowy , zapiekanki z makaronem przepisy, Duszona cielęcina, Potrawy wielkanocne, Ciasto na pierogi, placek z truskawkami, Przepis z czarna rzepa, Naleśniki z kurczakiem zapiekane w piecu, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Zielona pasta z fetą i sezamem , Ryba po grecku, Gyros z kurczakiem, Kebab w kajzerce, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Banany z szynką, Krem brokułowy, Barszcz biały, dorsz smażony w cieście naleśnikowym, Przepis z łatwe dania z kurczaka, Ryba po grecku, Żeberka w coli , Kapusta z grochem, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Risotto z wołowiną i pieczarkami, racuszki z jabłkami, Przepis z smażony makaron na patelni, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Zupa grochowa, Ryba