Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: Pascal

Kurczak Tandoori - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka przekrojone ukośnie na połówki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka pasty lub proszku tandoori
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki roztartego czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • 1 sparzona limonka
  • łyżeczka płatków chilli
  • 1 kubek (200 g) jogurtu

Kurczak Tandoori - Sposób przygotowania:

  1. KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!
  2. Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK TANDOORI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

KURCZAK TANDOORI to danie o indyjskim rodowodzie. Tak naprawdę robi się je w specjalnym piecu tandoor, czyli takim glinianym kotle, w którym temperatura osiąga 180 stopni. Pieca budować nie musicie, ale pamiętajcie o jednym: jeśli chcecie, aby mięso było pyszne i soczyste, nie wolno skracać czasu marynowania!

2

Przygotuj pierwszą marynatę: pokrój limonkę na kawałki, wyciśnij sok do miski, wrzuć także wyciśnięte kawałki. Dodaj chili, sól i pieprz, włóż kurczaka, wymieszaj. Przykryj i wstaw na 45 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj oba rodzaje chili, imbir, czosnek, sok z limonki, garam masalę, pastę tandoori i szczyptę soli. Wlej olej, utrzyj na gładką pastę, połącz z jogurtem. Kurczaka przełóż do ceramicznej foremki, polej drugą marynatą i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, włącz termoobieg. Wstaw foremkę z kurczakiem, piecz 10-12 minut. Możesz podawać z ryżem. Aha: nie przejmuj się, jeśli zobaczysz, że jogurt się zwarzył. Tak ma być, to absolutnie prawidłowe.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ziemniaki, Lwowskie śliwki faszerowane, Znakomity dorsz z Saragossy, Zupa brokułowa, Polędwiczki po warszawsku , Schab w pięciu smakach, Zupa cebulowa, Placki ziemniaczane, Przepis z sałatka z papryką i kukurydzą - -, Papryka zapiekana z serem halloumi, Przepis z zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, Spaghetti a la carbonara, Słodkie pomarańcze w sosie karmelowym, Przepis z obiad z ryżem, Kotlety po kaszubsku , Carbonara, Pieczone klopsiki rybne, ryba gotowana w sosie, Pieczarki zapiekane, Ryba po grecku, Mus czekoladowy, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zrazy podhalańskie po makowsku , polędwiczki wieprzowe smazone, Wieprzowina po chińsku z warzywami, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Zupa z fasoli i chorizo, Przepis z salatka z jajkiem, Kurka, Tłusty czwartek, Szybki obiad, Placek Miodowy, Diabelskie żeberka, Przepis z przystawki wegetariańskie, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Schab w pięciu smakach, Karp w galarecie, Papryka, Przepis z pierogi ze szpinakiem i serem fetą, Sałatka z brokułami - VIDEO , Potrawy wielkanocne, cukinia z patelni, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , Kosmiczne ślimaki, sałatka z serem i szynka, zapiekanka z pieczarkami i makaronem, Przepisy świąteczne, Przepis z obiad zapiekanki, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, Żurek, Przepis z mielone mieso, Gorące rynki ., Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Przepis z garnki, Obiad, Przepis z kostki knorr, Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami , Kanapka Caprese z pomidorem , Przepis z bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Przepis z delikat uniwersalny knorr, kuchnia polska ryby, Dip jogurtowy