Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z smażone warzywa na patelni, Przepisy świąteczne, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Leczo - VIDEO , ciasta francuskie, Przepis z gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Zupa cebulowa, Sos słodko-kwaśny, Jogurtowy sos miętowy, Sałatka Gyros, kapusta kiszona gotowana, Przepis z zapiekanka makaronowa -, ryba z piekarnika, Przepis z kuchnie ma, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, Obiad, Przepis z Gulasz wołowy po węgiersku -, ryż na słodko, Pieczeone parówki ze śliwką, Przepis z piers patelnia, Zupa cebulowa, Pieczony schab z chrzanowym sosem, Omlet z białą fasolą i zieloną cebulką, Sałata z włoskim salami, Zapiekane parówki , Sałata z papryką, kiełkami i winogronami, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Barszcz biały, dania z polędwiczek wieprzowych, Sałatka z uszkami, Szpinak, Zimna miseczka z truskawkami, Dania z ryżem, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Placki owsiane z warzywami, Ryż z warzywami po chińsku, sałatka ser feta sałata lodowa ogórek zielony pomidor, Pikantne sakiewki, Pierogi z kapustą i grzybami, Dynia, Placki owsiane z warzywami, Rosół, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z knorr z czosnkiem, zupa pomidorowa z makaronem, Roladki łososiowe z ziołami, Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim, Przepis z kurczak r, Ciasteczka miodowe, Sałatka Gyros, Tortille meksykańskie, Jajka, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Przekąski, Przepis z makaron sojowy smażony, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Smalcówki, Indyk, Przepis z pomidory, Lane ciasto, Przepis z kurczak w sosie w, Śledzie z kebabowym fixem