Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

MAŁY KAWAŁEK NIEBA…, Przystawki, Przepis z sos śmietanowo-pomidorowy, KURCZAK W CIEŚCIE Z SAŁATKĄ, Przepis z krewetki w piwie, Sałatka Cezar - VIDEO, Aromatyczne pesto, Przepis z pieczenie schabu, makarony pomidorowym, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z placki ziemniaczane z warzywami, Karp w galarecie, sałatki z mięsem, Potrawka z fasolą i śliwkami, Placki ziemniaczane, Sałatka z wędzonego kurczaka z marchewką, Lasagne drobiowa, Zupa grzybowa, Kalafior z krewetkami i pikantnym ziołowym sosem, przystawki z ciasta francuskiego, woda z cytryną, Lody dla dzieci "Aparat fotograficzny", zupa pieczarkowa z ziemniakami, Gyros, Karkówka, zielona cukinia, Kotlety mielone z mozzarellą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Zupa tajska z kurczakiem, Gofry po włosku , Babka, Tłusty czwartek, Sałatka z porów, Pierogi leniwe z cynamonem , Chilli Con Carne - VIDEO, sałata lodowa, Leczo - VIDEO , Bigos, Przepis z przyprawa kebab, Świderki z krabami, Chłopskie śniadanie po Śląsku, Sałatka wiosenna, Przepis z zeberka z grilla, Włoskie ciastka z warzywami, Dynia, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, mielone mieso, Paluszki grissini z szynką parmeńską, Przepis z buraczki zasmażane kuchnia polska, pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem, Przepis z sosy do przekąsek, Pulpety w pomidorach, Zupy, Omlety z mąki gryczanej , kurczak po chińsku z warzywami i sosem sojowym, Pierogi z kapustą i grzybami, Spaghetti , Jajka z kalafiorem na gorąco, ryby losos, Placki ziemniaczane, makaron smietan, Żeberka w marynacie klasycznej , Barszcz