Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka finał Euro 2012 Polska -Ukraina, Quesadilla z papryką i chilli , Cebulaki, PO GRECKU, Bigos staropolski, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Ryba po grecku, Dzwonko łososia w porach, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , obiad gotowany, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z pieczone mięso na obiad przepisy -, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Kaczka, Kanapka warzywna , Leczo, Plemienie grzybowe z tajgi, mieso boczek, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sałatki z makaronem, Przepis z świeży szpinak sałatka, Obiad, piersi z kurczaka z, Bruschetta z pomidorami i bazylią, Przepis z obiad ze szpinakiem, Spaghetti , sałatki z wędzonym kurczakiem -, Kanapka warzywna , Śledź z kapustą kiszoną i kurkami, Przepis z zapiekanki miesne, Potrawy wielkanocne, Przepis z łosoś w folii w piekarniku, Sos a la Nelson, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Pierogi z jagodami, Makaron penne w kremowym sosie z karczochami , Makaronowa sałatka z rukolą na zielono , Żurek z grzanką czosnkową, Żurek śląski z kiełbasą, Przepis z ser mozzarella, Przepis z posiekany szczypiorek, Soczewica z boczkiem, Letni jogurt, Sałatka Cezar - VIDEO, Salsa, Przepis z orzechy w miodzie, Przepis z Kurczak marynata, Dynia, Dania z ryżem, Grillowany kurczak w marynacie cytrynowej , z fileta, mięso mielone szpinak, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Kebab w kajzerce, Świderki w sosie z dyni, Sałatka czosnkowo – ananasowa, Ostre krewetki, Pstrąg, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z roztarty czosnek, cebula kurczak, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z zupa kalafiorowa z ziemniakami, Papryka