Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Świderki w sosie z dyni, Przepis z zapiekanka po, Gulasz wołowy z warzywami, Gyros, Polędwiczki, Przepis z bezmięsne obiady, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Ciasto ot tak, Faszerowany pieczony boczek, Kluski , Mielone, Szpinakowe kolanka , Salsa, Krewetki w sosie cytrynowym z Wermutem, Spaghetti Bolognese, Lekka zupa pomidorowa, Golonka, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, Ryba po grecku, Faszerowany indyk, Lasagne, Kremowa zupa kalafiorawa z curry, Smaczna zupa kalafiorowa, Przepis z paluszki surimi, Przepis z sałatka-warzywna, Sałatka z fasolki w pieczonej papryce, Risotto, Szaszłyki z indyka z avocado, Pierogi, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Spaghetti a la carbonara, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Kurczak z pistacjami , Chilli Con Carne - VIDEO, ryby smazone, Kotlet de volaille - VIDEO, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Pieczarki pieczone, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Pieczeń, sos curry do kurczaka, Przepis z mieso z piekarnika, Przepis z fasolka z bu, sos z mielonym miesem, Zupa brokułowa, Przepis z sałatka z winogronem, Przepis z sos do gotowanego kurczaka, Przepis z klopsiki rybne, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, mieso w makaronie, Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem , Bigos - VIDEO, Pierś z kurczaka, Przepis z obiad pl, ryż z kurczakiem, Przepis z zupa z kapusty białej -, Przepis z smażone ryby przepisy, Przepis z apiekanka, Pasta z makreli i curry , Cynamonowy kurczak, Przepis z kurczak w czosnku i ziołach, Ogórek smażony z chili, Faszerowane piersi z kurczaka z oscypkiem, Przepis z salatka z pomidora