Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Polędwiczka z ziemniaczkami w sosie pieczarkowym, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Karp w galarecie, potrawka z kurczaka z ryżem -, Makaron, poledwiczki wieprzowe, Przepis z Zapiekanki z ziemniakami, Sos indiański, Sałatka kebab - VIDEO, Zupa krem z kukurydzy z chipsami nachos, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Smażony ryż z jajkiem, Przepis z sałatki z ryżem, Przepis z co zrobic na obiad -, Krewetki zapiekane z czosnkiem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Zupa szczawiowa, obiad ze schabu -, zupa brokułowa -, Sałatka Cezar - VIDEO, Zupa grochowa, Naleśniki z soczewicą, Sałatka z kurczakiem, Kebab, Ryż, Ruletki tiramisu, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, mielony, Zupa cytrynowo-jogurtowa, zapiekanka makaronowa -, Zawijane kanapeczki koktajlowe "Zakręcone ślimaki", Dania z makaronem, risotto z kurczakiem, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z mięso mielone wołowe, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Przepis z sałatka z brokułami i sosem czosnkowym -, Sałatki, Przepis z obiad filet z indyka, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, Ciasto na pizze, Przepis z dania główne ze schabu, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Pasta z ryby wędzonej, Pierś z kurczaka, Bigos - VIDEO, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Przepis z łatwe sałatki warzywne, Leczo, Sznycelki z oliwkami, Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem, Przepis z przepis na zapiekanke z piekarnika, mięso mielone, Marchewka z pomarańczową nutą, Pasta z kurczakiem i cukinią, Pieczeń, Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym , Kurczak z szynką i serem , Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Leczo - VIDEO