Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: ulka111

Kurczak w sosie kurkowym - składniki:

  • filet z kurczaka - 800 gramów
  • świeże kurki - 200 gramów
  • sól i pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • natka pieruszki - 2 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • ocet winny - 2 łyżki
  • bulion - 1 szklanka

Kurczak w sosie kurkowym - Sposób przygotowania:

  1. Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  2. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.
  3. Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK W SOSIE KURKOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Nastawić do ugotowania ziemniaki. Kurki wyłożyć na sitko i krótko opłukać pod silnym strumieniem chłodnej wody, wyłożyć na ściereczkę kuchenną i osuszyć (kurki własnoręcznie zbierane przed opłukaniem należy szczoteczką oczyścić z liści i ziemi). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

2

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć przygotowywać sos. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sok z pieczenia kurczaka dodać do sosu kurkowego.

3

Patelnię po kurczaku odstawić na kuchence (nie trzeba jej myć) i przygotować na niej sos kurkowy. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurki i na dużym ogniu smażyć przez 1 - 2 minuty (w zależności od wielkości kurek) co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Kurki wyjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać ocet i wino, i na dużym ogniu zagotować. Po 2 minutach gotowania wlać bulion i gotować na większym ogniu przez około 4 - 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucić odłożone kurki a po chwili wlać śmietankę kremówkę i wszystko zagotować na większym ogniu. Dodać 2 łyżki natki i gotować sos przez minutę na dużym ogniu aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Chińskie pulpety wołowe, ryba zapiekana w naczyniu żaroodpornym, Przepis z ryż z kurczakiem, Sałatka warzywna z tuńczykiem, g knorr przepis na, Nóżki po szlachecku, Przepis z plastry łososia, Krupnik, Schab, Sałatka z dorsza, Przepis z filet z kurczaka -, Sałatka z dyni z serem feta i pomidorkami cherry, Spaghetti a la carbonara, Gyros z kurczakiem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Gulasz, zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z żółta fasolka szparagowa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Polędwiczki, Przepis z desery na s, ogórki z papryka, Przepis z Nudle knorr, Obiad, Przepis z Kostka do, Wątróbka z drobiu na tostach, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, gulasz z łopatki wieprzowej z cebulą, Zawijaski z łososiem, Przepis z sos do zrazow, sos smietanowy ze szpinakiem, naleśniki z warzywami i serem, Pierogi z jagodami, Roladki schabowe z szynką i warzywami, Pierożki wonton, pierś z kurczaka obiad, Zupa krem, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Zupa krem z dyni, Przepis z czarna oliwka, Sos beszamelowy , Ciasto na pizze, kuskus sałatka, Śmieszne kanapki dla dzieci “Afro-kanapka”, Naleśniki, gulasz z piersi kurczaka, Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą, Sos ogórkowo - pieczarkowy, Zupa cebulowa, Sos agrestowy II, Zupa z węgorza, Bigos - VIDEO, Pierniczki korzenne, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Quesadillas - VIDEO, Carbonara, Pierogi, piersi z, Karmel piwny, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Dipy