Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak z boczkiem na butelce

Kurczak z boczkiem na butelce

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Piotrek

Kurczak z boczkiem na butelce - składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 6 plastrów
  • majeranek - 2 łyżki

Kurczak z boczkiem na butelce - Sposób przygotowania:

  1. Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  2. Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK Z BOCZKIEM NA BUTELCE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Tortilla, Sałatka gyros ognista , Zapiekanka warzywna z ziołami, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Potrawka z kurczaka, Leczo, Gyros, Krewetki obtoczone kokosem, Polędwiczki wieprzowe, Sos tzatziki do grilla , Dipy, Ryba po grecku, Ryż, zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, zapiekanka z makaronu łatwe, sos do papryki faszerowanej, Zawijane kanapki na każdą imprezę, obiad z mięsa mielonego, Przepis z mięso w sosie grzybowym, Sałatka meksykańska z kurczakiem, kurczak w warzywach, Sałatki, Ratatuj z soczewicą, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Zupa z soczewicy, Sos beszamelowy po hiszpańsku, Sałatka śledziowa z borówkami, Przepis z zupa serowa z grzankami, ziemniaków zapiekanka, Zapiekanka z brokułów, Zupa kalafiorowa, Przepis z kuchnia polska zapiekanki, Indyk, Zupa cebulowa, Danie orientalne, Leczo - VIDEO , Krem z buraczków , Przepis z makaron z serem i kurczakiem, sos serowo- śmietanowy, Zupa ogórkowa, Przepis z owoce morza, Przepis z przepisy na śledzie po kaszubsku, Dania z makaronem, Zupa krem, Nadziewana migdałowa pierś z kurczaka , jajka do panierowania, ryba w ketchupie, Pierś z kurczaka pieczona, Zapiekanka Monte Carlo, Imbirowy pstrąg z pomarańczami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Placuszki z cukinii, ryby sum z piekarnika, Dressing włoski, Chłodnik brzoskwiniowy, Przepis z musztarda - do sosu, Przepis z sos z rydzów, Przepis z kapuśniak z kapusty kiszonej, Zupa z dyni, Makaron Puttanesca, Łosoś po japońsku z wasabi , pajda chleba, Wyśmienite filety nadziewane szpinakiem