Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak z boczkiem na butelce

Kurczak z boczkiem na butelce

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Piotrek

Kurczak z boczkiem na butelce - składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 6 plastrów
  • majeranek - 2 łyżki

Kurczak z boczkiem na butelce - Sposób przygotowania:

  1. Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  2. Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK Z BOCZKIEM NA BUTELCE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mięso mielone wołowe, Kruche miodowe ciasteczka rodem Grecji, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Kurczak, Makaron soba w sosie winnym, przepis na zapiekanke z piekarnika, Miłosny naleśnik, Sałatki, Przepis z schab na obiad przepis, Sos beszamelowy , Ratatouille, czyli lato na talerzu, Zupa pieczarkowa, Cebulaki, Przepis z sałatki z mięsem, Parówki w cieście serowym, Placki z białym serem i siemieniem lnianym, Zapiekanki z ziemniakami, Przepis z marynaty do grilla, Przepis z soczewica czerwona, Aloo Gobhi, Tartaleteki z lodami Cherry Liqueur, Polędwiczki, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Warzywa, Przepis z NA FASOLE, Krupnik, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Ciasto serowe z czerwonymi porzeczkami, Zupa pieczarkowa, Ziemniaki, Berliner luft, Ceviche z łososia , Placki po węgiersku, Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, ryż z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczana a la kebab, Zupa gulaszowa, Dania z ryżem, Zupy, Przepis z ryż smażony, Sałatka słodko-ostra!, Ratatui a’la Gousto, Kotlety, Włoska sałatka z makaronu, sałatki z sałaty lodowej -, Sałatka z sosem musztardowym, Wołowina na szybko, zupa brokułowa -, Rosół, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z zapiekanki warzywne, obiad filet z indyka, Sałatka z porów, Stek z łososia w grzybowym sosie, ser ricotta, Risotto z kurczakiem i warzywami, Chrupiące ślimaki z kurczaka ze śliwką, Przepisy świąteczne, Gyros, mięso mielone, Sos beszamelowy , Przepis z pierogi z mięsem farsz