Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak z boczkiem na butelce

Kurczak z boczkiem na butelce

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Piotrek

Kurczak z boczkiem na butelce - składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 6 plastrów
  • majeranek - 2 łyżki

Kurczak z boczkiem na butelce - Sposób przygotowania:

  1. Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  2. Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK Z BOCZKIEM NA BUTELCE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Mielone, Zawijaski z łososiem, Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią, omlet na patelnie, Królewski tort, Gyros, Przepis z zapiekanka z dyni, Szpinak, Przepis z dodatki do obiadu, Przepis z pieczen ze schabu, Przepis z zapiekanka z tartych ziemniaków, wykwintny obiad, Karkówka, Zupa gulaszowa, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Zupa tajska z kurczakiem, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Sosy, Placki ziemniaczane, Zupa z soczewicy, Pieczeone parówki ze śliwką, Surówka z kapusty pekińskiej, Włoski sos jogurtowy, Kutia, zupa z pomidorów, Karp w galarecie, Przepis z ze schabu, zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, Sałatka z kurczakiem, Ryba pieczona z bananami, Przepis z ziemniaki pieczone z mięsem, Przepis z sosy winegret, Krewetki pesto, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, salatka z szynka i makaronem, Przepis z sajgonki z makaronem ryżowym, Jajka, Przepis z zapiekanka w piekarniku z pieczarkami, Zupa mleczna migdałowa, Pierogi z jagodami, kruche, Łosoś, Zupa szpinakowa, Makaron z łososiem po tajsku, Przepis z na miodzie, Ryż smażony z warzywami, Surówka marchewkowo-jabłkowa, Dynia, Przepis z sałatka z jajkami i żółtym serem, Sałatki z makaronem, Ryba po grecku, Pałki w jogurcie, Zupa brokułowa, makarony z ziolami, Placuszki z cukinii, Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z zapiekanka bezmięsna, Pasztet, Wieżowce, Aromatyczna włoska sałatka caprese, Sos maltański, Przepis z pieczarek, Sałatka grecka z fetą, Ciasto naleśnikowe razowe