Dodaj do ksiązki kucharskiej Kurczak z boczkiem na butelce

Kurczak z boczkiem na butelce

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób łatwe Autor: Piotrek

Kurczak z boczkiem na butelce - składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 6 plastrów
  • majeranek - 2 łyżki

Kurczak z boczkiem na butelce - Sposób przygotowania:

  1. Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  2. Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej

KURCZAK Z BOCZKIEM NA BUTELCE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Świeżego kurczaka (ok. 1,5-2 kg) myjemy, przygotowujemy marynatę z 100 ml oliwy i całego opakowania marynaty do drobiu,smarujemy marynatą kurczaka, faszerujemy plastrami boczku wędzonego i wstawiamy na 30 minut do lodówki

2

Na blaszce ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Posypujemy go jeszcze majerankiem i robimy 2 "pagony z boczku" boczek wbijamy za pomocą wykałaczek.

3

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 180-200 stopni C. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki i kroimy na kawałki.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA KNORR

    Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ogórki marchew do słoików, Przepis z obiad piersi kurczaka, Łosoś po litewsku, Barszcz, Zupa grzybowa, Gulasz po polsku - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Bigos - VIDEO, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zupa ogórkowa, makaron z serami, Kebab, Sałatka z kiwi i cykorii , Soczysty kurczak z patelni z arabską sałatką tabbouleh, Sałatka z brokułami - VIDEO , Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Potrawka z kurczaka, Chłodnik kukurydziany, Przepis z przepisy na ciepło, świeże ogórki, Przepis z PO GRECKU, Pieprz i sól, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Przepis z sos do tacos, Dipy, Sałatki z kurczakiem, Zupa rybna wigilijna, Przepis z grill wołowina, Przepis z pasta z tunczyka, Ryba po grecku, kasza z suszonymi grzybami, Kanapka "Na płasko", Okoń zapiekany ze szpinakiem, Przystawki, Placki ziemniaczane, Kaczka, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Przepis z kostka rosołowa wołowa, Chińskie sajgonki, Żeberka, Sałatka pieczarkowa z żółtym serem - VIDEO, Jajka zapiekane w pomidorach, Sezamowy, Taco Ewelosy, Drobiowa zapiekanka, Kanapki z grillowanymi warzywami i kiełkami słonecznika, skrzydelka kurczaka, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Pieczone dzwonki łososia, dorsz zapiekany z warzywami, Kluski , mieso na gulasz, Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chilli, Golonka, Dania z makaronem, Sałatka paprykowa z soczystym kurczakiem i szynką , hiszpańska kawa, Gulasz z jagnięciny, Przepis z podgrzybki duszone, Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym, masa do ciasta, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Przepis z zupa w chlebie