Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa jarzynowa, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Makaron z kiełbasą i kiełkami, ciasto d, Grillowane kiełbaski z serem feta , Grillowany bakłażan z czosnkiem , Tortilla - VIDEO, sola z piekarnika, sałatka z sosem czosnkowo ziolowym, Flaki - busecca buciniego, Wiśnie w kołderce czekoladowej , gołąbki z kasza jęczmienna, Kotlet de volaille - VIDEO, Grillowany kurczak w pięciu smakach, Parówki w sosie pomidorowym, Proste kotleciki z jajka, Przepis z sałatki włoskie, sałatki włoskie, sałatki, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z czosnkowa sa, Carbonara, zupa borowikowa z makaronem, Pierś z kurczaka, Przepis z Przyprawa do mięs knorr, Zupa po hiszpańsku na ostro, Przepis z mieso wolowe, Sos czosnkowy , Chińskie sajgonki, ryba w koprze, Polędwiczki, piersi kurczak, Soczysty kurczak w majonezie , Przepis z Kwas buraczany, Przepis z roladka z boczku, Przepis z makarony z boczkiem, smażenie mięsa do kebaba, przepisy na pasztet, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Zupa grzybowa, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Jajka, Wołowina z Piemontu duszona z winem, Sałatki z makaronem, Mini pizze, Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem, indyk na obiad, Hawajskie skrzydełka, sosy do mies, Sałatka z brokułów i pomidorów, Nadziewane filety z kurczaka, Zupa pieczarkowa, Papryka, Przepis z sos do ryby z smietana, Mus z wędzonego łososia , Krupnik, Zupa grochowa, Kurczak, Risotto z białymi szparagami i krewetkami, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Makaron ze śmietaną i cukrem, Placuszki z cukinii, zupa czerwony barszcz, Spaghetti z salami, Zupa-krem z zielonego groszku