Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Letnia zapiekanka z kalarepkami, Kapuśniak, Pierogi z kapustą i grzybami, Przystawki papryka, Cannelloni z porem i radicchio pod orzechową skorupką, kluski dla dzieci, Pyszna sałatka gryczana, Sałatka Gyros, Przepis z Pierś z kurczaka w folii aluminiowej, Tołpyga w pomidorach i pergaminie, Sałatka z porów, Zupa cebulowa, Kebab w kajzerce, kilki, obiad wegetariański, Gyros, Sałatka warzywna z tuńczykiem, obiady gotowane na parze - -, Przepis z ciasto francuskie ze szpinakiem i feta, Mini kanapki na imprezę, kiszona sałata, Leczo, Krem brokułowy, Przepis z kiszenie ogorkow, Gyros w tortilli, Przepis z Ciasta wszystkie, Sałatka kebab, ciasto sh, Dipy, Sos śliwkowy, Placki po węgiersku, kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Sałatka gyros , Przepis z wędzony kurczak, Kanapka wrap z warzywami, Kotlety schabowe z ementalerem i tymiankiem, Golonka, Kuba , zapiekanki domowe, Zupa brokułowa, Filet z pstrąga ze szpinakiem, cebula w piorka, Zupa pomidorowa, Placuszki ziemniaczane z wołowinką w sosie chrzanowym, Przepis z musztarda do sosu, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, Fasola po andaluzyjsku, Spaghetti , Spaghetti a la carbonara, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z włoskie pierogi, pieczen wolowa, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zapiekanki, Karkówka, pyszne gotowanie, Kanapki pita, Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim, Dania z ryżem, Przepisy świąteczne, Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami, Placek po węgiersku z topinamburem, Przepis z sos z prawdziwków, Domowa pizza