Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Cannelloni na słodko , Chińskie sajgonki, Lane kluski z jajecznicą, Przepis z mięso w słoikach przepis, zapiekanka z boczkiem, Kurczak nadziewany ryżem i papryką, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Sos śmietanowo – jajeczny z kolendrą, Kapuśniak staropolski , Kremowa zupa pomidorowa z kulkami mozzarelli, Naleśniki doskonałe, Przepis z salatka do Kurczak, Ryby w cieście - fritto misto di mare, Przepis z kurczak w jogurcie, Jajka, Bogracz z kluseczkami, Sos Harissa, Kalafior, sałatki z łososiem, Sos Harissa, Zapiekanka rodzinna, Sałatka z tuńczykiem, Ryba, Przepis z ryż z sosem, Chińskie sajgonki, Sałatka z porów, Przepis z bezmiesne zapiekanka, Zapiekanki, Filet z kurczaka na parze, Sos Harissa, Potrawy wigilijne, Przepis z obiad mielona, Bitki wołowe z kapustą, Placki, Przepis z makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, Czerwony barszcz z kapustą i boczkiem , Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z ryby pieczone w folii, kotlet mielony smażony, sos z mięsa mielonego, Przepis z knorr z pieczarkami, Pasztet, Schaby w serowej panierce, Kurczak w zielonym curry , knorr sos do mięsa, Sałatka z brokułami i jajkiem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Przepis z kapusta gotowanie, Przepis z kawior czarny z jajkiem, Sos szczypiorkowy , Żeberka po meklembursku, Sos czosnkowy , Przystawki, Żurek, sałatki kuchnia wloska, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Naleśniki doskonałe, francuska z, Kremowy barszcz z jabłkiem , Przepis z ugotowani danie główne, Sos beszamelowy , Sałatka z brokułami i jajkiem, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO