Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak po meksykańsku , Przepis z kuchnia w, filety mi, Gulasz z karkówki z papryką, Jagodowa z bezami , gotowanej wody, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Sałatka paprykowa z sardynkami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Krauterbutter czyli aromatyczne masło ziołowe, Curry z dynią, mlekiem kokosowym i krewetkami, Ryba po grecku, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Łosoś, Przepis z kurczak z kostki, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Risotto z grzybami, Przepis z farszu, Naleśniki, Przepis z mięso rosołowe, Przepis z sałatka z makaronem i jajkiem, Sałata ze szpinakiem, Przepis z obiad ryby, Dipy, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Filety śledziowe z octem po kaszubsku, Sałatka z porów, Przepis z sałatka z ryżem, Przepis z zupa na zeberkach, Przepis z danie z pieczarkami i ryżem, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Przepis z sałatka z sałatą lodową, Ostrygi po japońsku, Przepis z farsz do naleśników, Naleśniki, Carbonara, Placuszki z cukinii, Ryba po grecku, Karp Wigilijny, Zapiekany makaron ze szpinakiem, Zapiekanka z pieczarkami, Pstrąg, Przepis z zapiekanka naczynie żaroodporne, Ziemniaki zapiekane w ziołach, szybki o, Placek po zbójnicku wersja 1, Placek po zbójnicku z sosem pieczarkowym, Przepis z mięso z warzywami, Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Potrawy wigilijne, Sałatka grecka, Wiosenny bulion z młodymi warzywami, Zupa cebulowa, ciasto placki, Zapiekanka z ryb z marchewką, Zupa kalafiorowa, Ziemniaki, spagethii, Kalafior, ryba mintaj, Placki ziemniaczane, Pieczeń, Leczo z cukinii