Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa grzybowa, Zapiekanka z ziemniakow, Gambas a la plancha, Placki ziemniaczane, Zupa szczawiowa, Sałatka z brokułami i jajkiem, Crema di Mascarpone, Sałatka z pora, Tajska zupa curry z kurczakiem, Przepis z sałatki z ryżem, Przepis z łatwy przepis na spaghetti z mięsem mielonym, Przepis z sałatki z kapusty pekinskiej, zapiekanki z ziemniaków, Placki po węgiersku, Meksykańska ośmiornica, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Sałatka gyros z kurczaka, Sos serowy z serka topionego, Przekąski, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Sałatka grecka z fetą, Dynia, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Przepis z łatwe i szybkie obiady, Boczniaki z sosem sojowym, Przepis z szybki i łatwy obiad, Soczysty kurczak z ziołami, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, Lasagne drobiowa, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z zupa brokułowa -, Warzywa, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, Babka majonezowa, Barszcz czerwony, Kotlety mielone z pieczarkami i słonecznikiem, Sałatki, sałatki z kapustą pekińską, Gulasz, sałatka z piersi kurczaka, Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym, Szpinak, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, soczewica zielona, kurczak z warzywami, Sałatka z selera naciowego, knorr przepisy, Sos z białego wina ze skórką pomarańczową, Zapiekany makaron z serem i tuńczykiem, Tłusty czwartek, Sałatka na ostro z ryżem i ananasem w kolorze słońca, mielony, Kapusta z grochem, Szybka karpatka, Krupnik, Brokuły, sałatki z sałaty lodowej -, Przepis z sałatka z cukinia -, przystawki z ciasta francuskiego, Krem z pieczonych buraków, dyni i marchwi, Delikatne tarteletki z muszlami św. Jakuba, Szybkie Bolognese, Przepis z mięso mielone wołowe, Risotto z kurczakiem i warzywami