Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z cytrusami, makaron pappardelle przepis, ryba gotowana w mleku, Łosoś, Szaszłyki z boczkiem i warzywami (z grilla), Pierś kurczaka w warzywach i żurawinie, Dall z pomidorem, Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną, Tagine z kurczakiem i warzywami, Sałatka z buraczkami i malinami , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Sałatka z brokułami i jajkiem, Zupy, grzybów, Sałatka z brokułami - VIDEO , Warzywa, salatka z makaronem chinskim, Penne z karmelizowaną cebulą i niebieskim serem pleśniowym, marchewka zupa, Sałatka gyros ognista , Przystawki, Letni jogurt, Przepis z dania tajskie, Sałatka z cykorii i owoców, Ratatui a’la Gousto, Sałatka Gyros, Deser ananasowy, Przepis z mieso schabowe, Przepis z łósoś, kuchnia polska gotowanie, Fasolka szparagowa klasycznie, Przepis z ziemniaki w ziołach, Rybne pulpeciki z sosem tatarskim , Schab, kmin rzymski, Ryż, Sałatka Cezar - VIDEO, Grillowana papryka w occie balsamicznym z anchois, Pikantna przystawka z żołądków, Sałatka Fitness, Sałatka gyros warstwowa, RYBA PO GRECKU, sosy do pierogów, Przepis z pierś z kurczaka z bulionem knorr, pieczony filet z ryby, Lasagne, Kotlet de volaille - VIDEO, makaron mielone mięso kapusta pekińska zapiekanka, karkówka z żurawiną, mieso w ciescie, Pasztet, Pasta z twarogu i warzyw, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kotlet de volaille - VIDEO, Marchewkowa lasagne, Przepis z cebula duża, Sałatka grecka, Dipy, Udka, łosoś dzwonki, przepis na kiełbasę białą surową, Karp, Indyk pieczony z farszem