Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gulasz, Zapiekane parówki , Krokiety z kartofli z suszonymi owocami, makaron rurki z kurczakiem, Kremowa zupa z dyni, Zapiekany Pan Kartofel, Mielone z płatkami kukurydzianymi, Przepis z ziemniaki z cebula, hummus, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Przepis z sałatka gyros warstwy, Sałatka gyros warstwowa, Rosół, Surówka z czarnej rzodkwi, Kotlety, deser z melona, Papryka, Curry z dynią, Spaghetti Bolognese, Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli, Paluszki z makiem, Sałatka Szwedzka, zupa amerykańska, Proste kotleciki z jajka, Przepis z czerwony ryż, Lasagne, Zapiekany Pan Kartofel, Strogonow z boczniakami , Przepis z sos do makaronu z kurczakiem, kotlety na ostro, Sałatka z brokułami - VIDEO , z mięsa mielonego, Indyk, makrela pieczona, Przepis z zupa z melona, Schab w pięciu smakach, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z sałatki z sałaty lodowej - -, piersi z kurczaka z ziołami, fasolka z bu, Babeczki z cukinii, Torcik z kiwi, sałatki z ogórka zielonego, Sos słodko-kwaśny, Proste i szybkie spaghetti carbonara, Zupa cebulowa, Surówka z papryki i porów, Placki, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Szybki obiad, meksykanskie chili, Żeberka, Jagnięce hamburgery, Gotowana karkówka z grilla na roszponce , Zapiekany makaron z łososiem i szparagami , Długi ogórek szklarniowy, Przepis z sałatka z melonem, Potrawy wigilijne, salatki z miesem, Ryba, Zupa cebulowa, sałatka z łososiem i oliwkami, Polędwiczki wieprzowe, cukinia fa