Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KROPKA NAD I. CZYLI ZIOŁA I PRZYPRAWY W KUCHNI.

    Świeże zioła stały się ostatnio bardzo popularne i powszechnie dostępne. Zauważyłem także, ż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepyszne rogaliki, Pieczony łosoś ze szpinakiem, Przepis z na szybko, Sałatka meksykańska z kurczakiem, jak zrobic omlet z jajek, Pasta z selera, Tosty z truskawkami i masłem, Zupa cebulowa, Risotto, Zapiekanka po hawajsku, Naleśniki chińskie - VIDEO, szynka domowa, Ryba, Kocia lasagne , Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, zupa chińska przepis, Sałatka z kaszą i kabanosem, kukurydzy z puszki, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z potrawy z grzybami marynowanymi, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z sałatka z łososia, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Szaszłyki z kurczaka, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, salatka z brokul, Wege spaghetti, skrzydelka z grilla, obiad schab pieczony, Zapiekane pory pod pierzyną, Zapiekanka rodzinna, sok z pomarańczy, Przepis z sos jasny, Potrawy wielkanocne, danie z tuńczykiem, Ciasto na pizze, sos na spod pizzy, Śledzie, Naleśniki, Jajecznica z krewetkami, Buritos , Barszcz, Zapiekanki, Przepis z pasta z kostki knorr i kurczak, Placek z gulaszem, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Przepis z sosy sos ciemny, Pieczone pałki z kurczaka z chilli, Przepis z piers z kurczaka faszerowana warzywami, Kasza, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Grillowany bakłażan z czosnkiem , Pieczony klops, Sałatka wegetariańska, Zupa cebulowa, Przepis z pasta z makreli wędzonej, Potrawy wigilijne, Przepis z dania azjatyckie, Klopsiki rybne z miruny w sosie pieczarkowo-śmietankowym, Bigos domowy, Bigos, ryż jajka cebula, Salsa