Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

świeżych pomidorów, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z kurczak owocami, Przepis z sosy z pesto, Przepis z sałatki z kurczakiem i majonezem, Przepis z kurczak z warzywami i ryżem, Sałatka Agi, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Słodka papryka faszerowana serem feta, Przepis z strona knorr, Delikatny schab, Frytki domowe z dipem, Gorące rynki ., Chrupkie parówki, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gorące rynki ., Czosnkowy dip do mięs, Gołąbki, Karp, Klopsiki rybne z halibuta w sosie borowikowym, Przepis z mięso obiad, Przepis z makaron z warzywami po włosku, Sosy, Pasta tuńczykowa z bagietką, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupy, zupa z ziemniaków, Makaron smażony z zielonymi warzywami, Przepis z ugotowani pl czerwone ziemniaki, Zupa cebulowa, poledwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, Papryka, Zapiekanka makaronowa, Pierogi z kiełbasą, Mini pizze z ciasta francuskiego, Śledzie, Zupa pomidorowa, Jabłka smażone w cieście, polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem, Zielone curry z kurczakiem, ziemniaki z porem, Placki, Pesto, czyli genueńska pasta bazyliowa, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z grill mieso, Bigos - VIDEO, Bób w pikantnym sosie, Kapusta z grochem, Dynia, Sałatka z porów, brokułów, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Hiszpańskie śniadanie, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, jaja kurczak, Sałatka z brokułami i jajkiem, ostry sos pieczarkowy, Krupnik, meksykanski sos, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, kurczak cukinia ser, Jajka, Przepis z papryka z fetą