Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

bazylia, Warzywa, Tajska zupa, Wiosenne kanapki “Motylek”, Polędwiczki, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Ryba po grecku, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pieczona jagnięcina z czerwoną cebulą, Maczanka grzybowa, Placuszki z łososia z dipem czosnkowym, Papryka, drobno posiekana cebula, Kocia lasagne , Zapiekany makaron z jabłkami, Szpinak, Sałatka z tuńczykiem, kurczak warzywach, Śledzie, Zapiekanka z ziemniakow, Ryba, Sałatka Gyros, Dobre kanapki dla dzieci "Gąsieniczka", Orzechowy deser z lodami i bitą śmietaną, zupa z młodych buraczków, Przepis z posiekany szczypiorek, Dania z ryżem, Zupa gulaszowa, Tortilla - VIDEO, obiad po wlosku, Chili con carne extra pikantne , Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, makaron z, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z łopatka, Przepis z makaron z warzywami z patelni, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z marynata do baraniny, Kanapki z rostbefem, konfiturą z czerwonej cebuli i serem pleśniowym , Placki twarogowe, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, PO GRECKU, Leczo, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, Zupa szczawiowa, Ciasto na pierogi, obiad gotowany, Przepis z NA FASOLE, Piersi kurczęcia ze szparagami, Risotto z kurczakiem i warzywami, sałatka z fileta z kurczaka, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami, filet ryby, kurczak gotowany, Zupa grochowa krem po meksykańsku, mozzarella knorr, Sałatka z tuńczykiem, Bitki wołowe w winie , Lody truskawkowe z kruchymi ciasteczkami, Smażona ryba z sosem cytrynowo- śmietankowym, pierogi z mięsem farsz, Przepis z Kurczak marynata, Żeberka