Dodaj do ksiązki kucharskiej Kutia

Kutia

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Kutia - składniki:

  • pszenica - 200 gramów
  • mak - 300 gramów
  • miód - 200 dekagramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • suszone śliwki lub morele - 10 sztuk
  • migdały - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanili lub cukier waniliowy - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny - 2 łyżki
  • suszone figi - 10 gramów

Kutia - Sposób przygotowania:

  1. Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.
  2. Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.
  3. Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.
  4. Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  5. Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.
Dodaj do książki kucharskiej

KUTIA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Umyj pszenicę, namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz i ostudź.

2

Opłucz mak, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 godziny. Gdy napęcznieje - odcedź i dwukrotnie zmiel go w maszynce.

3

Posiekaj orzechy oraz bakalie. Podgrzej miód i wymieszaj go z makiem.

4

Dodaj pszenicę oraz przygotowane orzechy i bakalie. Dopraw sokiem cytrynowym i miąższem ze środka wanilii (lub cukrem wanilinowym). Odstaw do lodówki na 30-40 minut.

5

Na koniec upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Kutię podawaj posypaną uprażonymi płatkami i udekorowaną cząstkami pomarańczy oraz fig.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryż smażony z warzywami, Naleśniki a'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym, Wykwintny schab nadziewany pomidorami w sosie tatarskim , Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem, Placki, Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z sałatka z octem winnym z ogórkiem i pomidorami, żeberka pieczone, Ekspresowy makaron z brokułem tuńczykiem i fetą, Przepis z sałatki do mięsa, Polędwiczki, Przepis z mielone w cebuli, Przepis z ryby w zalewie, zapiekanka na kolację, Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej, Spaghetti , Karp, Przepis z czarne spagetti, Ryż, Podstawowa marynata grillowa do mięsa, obiad bez ziemniakow, Zapiekanka Gyros , babeczki, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Ryż smażony z warzywami, Zapiekane cykorie, Sos Barbecue, Ogórek, zapiekana kapusta, sałatka ser camembert, Bigos, Przepis z migdałów, Surówka z czerwonej kapusty w stylu włoskim , wędzony filet z łososia, Kotlety, Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą, Flaki – busecca di calco, szynka wieprzowa pieczona, Rosół królewski, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Gorąca czekolada z bitą śmietaną, Rajska szarlotka, Sałatka z kiełkami, Zupa pomidorowa, Przepis z sola ma, Rajska szarlotka, Placek po zbójnicku wersja 1, Delikatne marynowane kuropatwy, Stroganoff z kiełbasy, Sałatki z kurczakiem, Przepis z kuchnia polska mielony, przystawki ze śledziem, Zapiekanka makaronowa, kiszenie ogorkow, Medaliony z gorgonzolą i żurawiną , Przepis z co zrobic na obiad ze schab, Zapiekanka rodzinna, Barszcz z pomidorami, Zapiekanka Gyros , Placki ziemniaczane, ser pl, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Zupa krem, Kurczak w sosie z owocami