Dodaj do ksiązki kucharskiej Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Aleksandra Krzyżanowska

Lazania ze szpinakiem - składniki:

  • płaty lasagne - 500 gramów
  • masło - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • mleko - 4.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • szpinak mrożony - 500 gramów

Lazania ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.
  2. Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.
  3. Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.
  4. Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Dodaj do książki kucharskiej

LAZANIA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Salsa z oliwek i pomidorów , Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka z brokułami i jajkiem, sos serowo śmietanowy, Orientalny filet z łososia, Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, mase do deseru, ryba salatka, Polenta z cebulowym konfitem, pieprz i sól, Żurek, Przepis z salatka rosyjska, Przepis z czas pieczenia, hiszpanskie, Pierś z kurczaka pieczona, Kanapka z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami, Przepis z kurczak ryz, Zapiekanka z ziemniakow, Smażona wołowina z makaronem jajecznym, obiad z wolowina, Sałatki z makaronem, Zupa z soczewicy, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Gulasz, Zupy, Gulasz, Przepis z obiady-ryby, Lasagne z bakłażanem, szpinakiem i serem feta, szynka naczynie żaroodporne, Przepis z sosy z rukoli, Ryba po grecku, Kaczka, Lasagne, Przepis z rude, Kurczak z kulkami ryżowymi, Tortilla, Dynia, Amur po rybacku, Kanapki na imprezę z szynką parmeńską i parmezanem, Przepis z sałatka z selera naciowego i jajek, Sos sobieski, Kanapki na imprezę z salami, Szybka Paella, Przekąski, Taramosalata z karczochami, miesa na zimno, Przepis z ciasta a s, Aromatyczne szaszłyki wieprzowe z papryką i boczkiem, bazylia, Dip bakłażanowy, Sos beszamelowy , Przepis z sałatka tuńczyk ryż, Pizzerniki capri, Leczo, Sosy, Gyros z kurczakiem, Zielona zupa, Pasta polska, zupa na boczku, Sos korzenny z nutą pomarańczy, Zupa hrabiego Tyszkiewicza, Przepis z poledwiczki wieprzowe z warzywami