Dodaj do ksiązki kucharskiej Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Aleksandra Krzyżanowska

Lazania ze szpinakiem - składniki:

  • płaty lasagne - 500 gramów
  • masło - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • mleko - 4.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • szpinak mrożony - 500 gramów

Lazania ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.
  2. Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.
  3. Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.
  4. Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Dodaj do książki kucharskiej

LAZANIA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto, Przepis z obiad drób, Przepis z ryba z piekarnika, Lasagne, Kurczak w sosie śmietanowym, Przepis z duża cebula, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Ryba po grecku, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z ser szynka, Placek drożdżowy z rabarbarem, Krem z dyni i młodej marchewki, Przepis z sałatka z kurczakiem z makaronem chińskim, Spaghettini ze szpinakiem , Przepis z makaron tagliatelle z kurczakiem, Placki ziemniaczane, Szybka surówka z kapusty pekińskiej, Kurczak w cieście z sałatką, zapiekanka z brokułami i kurczakiem, Przepis z kapusta kiszona gotowana, Szpinakowa kanapka :), Sałatka Gyros, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Sałatki, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Przepis z kurczak r, Gołąbki, Krewetki saute, ser ze szpinakiem, Quiche , Bigos, Sałatka Gyros, Roladki z szynki z mozarellą i brzoskwinią, Makaron z brokułami, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Kotlety, Zapiekanka Gyros , Gyros, Lody truskawkowe z kruchymi ciasteczkami, zupa pomidorowa z makaronem, piers patelnia, Gulasz jagnięcy z cukinią, Naleśniki faszerowane, Ciasto półkruche, Surówka z selera naciowego i orzechów, ciasta francuskie, Zupa z soczewicy, Przepis z ciasto latwe, Naleśniki, Przepis z knorr z czosnkiem, Szpinak, Saltimbocca czyli „niebo w gębie”, Sałatka gyros warstwowa, Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Kebab, zapiekanka z miesem, Makaronowe placki z bananem , Potrawy wielkanocne, Tort pomidorowo - łososiowy, Mysia sałatka, Przepis z Gulasz wołowy po węgiersku -, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, mielony z cebula