Dodaj do ksiązki kucharskiej Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Aleksandra Krzyżanowska

Lazania ze szpinakiem - składniki:

  • płaty lasagne - 500 gramów
  • masło - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • mleko - 4.5 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 szczypta
  • szpinak mrożony - 500 gramów

Lazania ze szpinakiem - Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.
  2. Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.
  3. Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.
  4. Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.
Dodaj do książki kucharskiej

LAZANIA ZE SZPINAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Szpinak podgrzej na patelni na średnim ogniu i odparuj nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser dokładnie wymiesza się ze szpinakiem.

2

Przygotuj beszamel: w garnku z grubym dnem podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje.

3

Dno formy wysmaruj oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, na niej szpinak, plastry mozzarelli i wszystko polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, szpinak, mozzarella, beszamel. Kiedy zabraknie mozzarelli, użyj plastrów żółtego sera.

4

Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH CZOSNEK KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Bigos domowy, Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta , Przepis z co ugotować, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Przepis z przyprawy grill, Dynia zapiekana w śmietanie, Pstrąg z porami w śmietanie, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Szaszłyki wieprzowe z cukinią, Galaretkowe witrażyki, Sałatka gyros z kurczaka, Pasta awanturka, placki ziemniaczane z piersią z kurczaka, Karkówka, Delikatny schab, Bigos domowy, zupa kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku, Schab w pięciu smakach, Przepis z dania z ananasem, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Indyk, Kolorowe Farfale z serowo-ziołowym sosem , Duszona papryka, Kasza, Przepisy świąteczne, sosy do warzyw gotowanych, Gyros, Przepis z Obiad z fasoli, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i, szybko piersi z kurczaka, Wiśnie w kołderce czekoladowej , Przepis z kurczak z ziemniakami z piekarnika, sos do gulaszu, Przepis z mielone i papryka, Pieczona kaczka w pomarańczowym sosie , Przepis z delikatna, zupa rybna z glowy ryb, Dipy, Sałatka Gyros, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z kurczak z serem feta, Bolognese w greckim stylu, Potrawy wielkanocne, Karp w galarecie, Żeberka, ser feta i suszone pomidory, Pomysł na kanapki dla dzieci "Latawiec", Krem z bakłażana z czerwonymi chipsami i łezką mascarpone, Gulasz warzywny z fasolką, Lekka zupa pomidorowa, Kosmiczne ślimaki, Gorące rynki ., Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Kluski , Przepis z zapiekankę ze szpinakiem, Klasczne spaghetti po bolońsku, Przepis z drobiowa, sałatka z jajkiem, pasztet z jajek, Rolada ziemniaczana, Spaghetti z tuńczykiem, Kosmiczne ślimaki, Przepis z mieso inaczej, Risotto