Dodaj do ksiązki kucharskiej Łazanki z kapustą i kiełbasą

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób średnie Autor: Patiszonek666

Łazanki z kapustą i kiełbasą - składniki:

  • makaron łazanki - 50 gramów
  • główka białej kapusty - 1 sztuka
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • kiełbasa, np. śląska - 3 sztuki
  • sól, pieprz - 1 szczypta
  • boczek - 30 dekagramów

Łazanki z kapustą i kiełbasą - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
  2. Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.
  3. Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!
  4. Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe! Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

2

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

3

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

4

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe! Smacznego!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LETNIA OCHŁODA. JESZCZE O CHŁODNIKACH.

    I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez burak...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, naleśniki bez mleka -, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Pyzy z mięsem i warzywami, Zupa cebulowa, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sałatka na Jesień, Ryba pod chrupiącą pierzynką, Przepis z posiekanej natki, na placki, Chrupiący kurczak , filet kurczaka, Kurczęta duszone z grzybami, Sos czosnkowy , Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Przepis z bezmięsne z ziemniakami, Żurek, Przepis z Seler, Mleczko waniliowe, Przepis z z grilla elektrycznego ziemniaki, Zapiekanka rodzinna, Papryka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z kotlety mielone przepisy, Sałatka Gyros, Beuof a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa, Cytryna z tuńczykiem, Kurczak nadziewany makaronem, Tłusty czwartek, Kisiel o smaku owocowym, Przepis z na potraw, gotowanie okrasa pl, Przepis z desery ciasto, sos knorra, Przepis z mieso na wielkanocny obiad, Sałatka kebab - VIDEO, Bigos, Zapiekanka Gyros , Galaretka z giczki wołowej, Kapusta z grochem, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Parówki w cieście serowym, Czarne i zielone oliwki marynowane w marynacie cytrusowo- ziołowej, Królewski tort, Przepis z leczo z cukinii z kielbasa, Sos paryski, kurczak w pięciu smakach przepis, Leczo z cukinii, Spaghetti Bolognese, Barszcz, Karp w galarecie, Spaghetti z oliwkowym sosem, Risotto, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Przepis z fasola czerwona z puszki, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Obiad ryż z warzywami, Przepis z sos sojowy przepis, Pstrąg, zupa z kapusty białej -, Marchewka z pomarańczową nutą, gruba, Tarta Toscana