Dodaj do ksiązki kucharskiej Łazanki z kapustą i kiełbasą

Łazanki z kapustą i kiełbasą

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 6 osób średnie Autor: Patiszonek666

Łazanki z kapustą i kiełbasą - składniki:

  • makaron łazanki - 50 gramów
  • główka białej kapusty - 1 sztuka
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • kiełbasa, np. śląska - 3 sztuki
  • sól, pieprz - 1 szczypta
  • boczek - 30 dekagramów

Łazanki z kapustą i kiełbasą - Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
  2. Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.
  3. Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!
  4. Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe! Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kapustę drobno posiekać i włożyć do garnka wraz z listkami laurowymi. Całość zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.

2

Cebule, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zrumienić na złoto, następnie dodać boczek i kiełbasę, lekko podsmażyć, aż wędlina się zarumieni. Lekko wszystko posolić, często mieszać, smażyć, aż cebula będzie miękka.

3

Kapustę dobrze odcisnąć i wymieszać z cebulą i wędliną, dodać makaron. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, gotowe!

4

Podgrzewać  na małym ogniu , ciągle mieszając przez kilkanaście minut.  Można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, gotowe! Smacznego!!

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, gęś pieczona, Risotto, Gyros, Cannelloni po bolońsku, Przepis z marynaty do mi, Hummus z warzyw strączkowych z serem kozim, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Zupa gulaszowa z mięsem kurczaka, Przepis z zupa brokułowa -, Przepis z marynata do pieczenia schabu, gotowana ryba, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Złociste kurczaki w piwie, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Camembert zapiekany z łososiem, Tradycyjne risotto po mediolańsku, Przepis z mielone w cebuli, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z sałatki ryżowe, Rosół, Ruloniki ze szpinakiem, mielone z jajkami, Zupa pieczarkowa, Doskonała karkówka z cebulą i sosem tatziki, sos chrzanowy do mięsa, smażony makaron na patelni, Salsa, Risotto z kurczakiem i warzywami, łatwe dania z kurczaka, Czeski sos cebulowy z jabłkiem, Barszcz, Bogracz węgierski, sojowe, Zupa szczawiowa, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Placuszki z cukinii, Placki po węgiersku, Ryba z garam masalą, Ogórek, Polędwiczki wieprzowe, Lasagne, sałatka z fileta z kurczaka, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , Zupa z soczewicy, Orzeźwiająca sałatka, Sosy, szpinak na obiad, Makaron z sosem śmietanowym, Brokuły, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Polędwica z jelenia, Karp, Przepis z sałatka z jajkiem i sałatą, Przepis z PO GRECKU, zielona papryka, Kebab z niby tzatziki, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Luksusowa pasta do chleba, Wątróbki w sosie winnym, co z ryżu