Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK ZROBIĆ WRAŻENIE, CZYLI POMIDOROWA NA ROMANTYCZNY WIECZÓR

    O gazpacho ze świeżych pomidorów pisałem niedawno, ale mam dla Was przepis na wersję bardzie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pałki jogurtowe, Cake ze słodkimi ziemniakami, mięso mielone w piekarniku, fix makaron, Ucha carska, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Sałatka gyros z kurczaka, Kurczak złocisty z ryżem i cukinią, Sałatka z pepperoni i ryżem, Zupa pomidorowa, Lasagne drobiowa, Sałatka śledziowa, Zupa mleczna z kasza manną, sałatka wloska z makaronem penne, Zupa krem, sosy z jogurtem naturalnym, Przepis z makaron n, Jajka po chińsku, poledwiczki wieprzowe, Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami, Naleśniki, makaron z mięsem mielonym i warzywami, Tłusty czwartek, Ryż, Zupa pieczarkowa, sos z pieprzem marynowanym, Szpinak, Przystawki, Pierś z kurczaka na szybko, Eskalopki z oscypkiem i szczypiorkiem, Ogórek, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, duszenie pomidorów, Gyros z kurczakiem, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Dania z ryżem, Przepis z plasterków żó, Przepisy świąteczne, Potrawy wigilijne, Zapiekanka z ryżu z wiśniami, Przepis z spaghheti, Sałatka z boczkiem, kurczak z pomarańczami, kurczak w oleju, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Zupa z soczewicy, Placek drożdżowy z rabarbarem, Sałatka grecka, Przepis z zupa z mrożonego szpinaku, Przepis z piersi z kurczaka z makaronem, zalewa do ryby w occie, Schabowy z cebulową panierką - VIDEO, Przepis z ser przystawka, Sałatka wieloskładnikowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, czerwona fasola, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Zupa ogórkowa - VIDEO, Risotto z kurczakiem i warzywami, Salsa, Przepis z kurczak z warzywami w sosie sojowym, Smażone kostki z tuńczyka w sezamie z konserwową papryką piquillo, Spaghetti z tuńczykiem