Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gnocchi z sosem pomidorowym - VIDEO , Przepis z korzeń pietruszki, lody z owocami, Kasza, Proste kotleciki z jajka, mrożony łosoś, Pasztet, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z latwy placek, Kulebiak z kapustą, Kebab, Przepis z ryba na papryce, Łosoś, Sałatka tajska, Kokardki z gorgonzolą, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Pierogi z kapustą i grzybami, Sałatki z makaronem, sałatka jajko, Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Zapiekanka rodzinna, sos curry KURCZAK, przyprawa do ryb, Wigilijna czarna kapusta ., Zupa z selera naciowego, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Kolorowy makaron, Zapiekane placki ziemniaczne a'la caprese, przepisy po angielsku na obiad, przyprawa do wołowiny knorr, Lody Carte d'Or Cream Brulee z czerwonymi owocami, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z chłodnik z kefiru, Schab w pięciu smakach, Krewetki z pomidorami i winem, Jajka, Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z makaron na rozne sposoby, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Spaghetti z owocami morza, Przepis z duszony mięso z pieczarkami, Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami, Przekąski, Spaghetti z tuńczykiem, Zupy, Przepis z letni obiad, Leczo - VIDEO , Przepis z jajka po, Ryż, Naleśniki z serem i rodzynkami, Przepis z pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Przepis z przepisy z ziemniakow, Kotlety z karkówki w panierce z orzechami , WARZYWA NA PATELNIĘ, Zupa z kurczakiem i jajkiem, Placki po amerykańsku , Sałatki z kurczakiem, Sałatka Gyros, Ryba po grecku, kurczak w calosci, Przepis z duszona marchew, Ciasto na pierogi