Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. SAŁATKI I INNE.

    Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości co do warzyw to sezon letni jest najlepszym moment...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepisy świąteczne, Salsa, Keks, Sałatki z makaronem, Przepis z ryba z maslem, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, sałatka z makaronem i brokułami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Diabelski przysmak, Ciasto na pierogi, Piknikowy hot dog, Zupa z soczewicy, Chrupiące kanapki z łososiem , Przepis z ryż curry, Przepis z kotlety do hamburgerów przepis, Zapiekanka Gyros , Zapiekanki, Zapiekane parówki w sosie pomidorowym , Pieczona cukinia, Przepis z obiad z sznycla z indyka, mieso z jajkiem, Przepis z przygotowanie makaronu, Sosy, Sos beszamelowy , Dyniowa sałatka, makarony z pomidorami, zupa serowa, "padnięte" Naleśniki, Makaronowa zapiekanka z mięsem a la lasagne, obiad pl, Wiosenny krupniczek, obiad szynka wieprzowa, Zupa ogórkowa, Sałatka z porów, Przepis z co gotuje na obiad, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, "Żółwiki" marakonowe z nadzieniem i sosem serowo-pieczarkowym, Quesadilla z papryką i chilli , Tortilla, Barszcz biały, Przepis z makaron zapiekany z serem i jajkiem, Zupa cebulowa, Sambal z chili kokosu, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z obiad bezmiesne, Przepis z co na obiad przepisy, Słodkie naleśniki z maślanką, Indyk, Zupa szczawiowa, Przepis z przyprawa do gotowanych ziemniaków, Zupa krem z dyni - VIDEO, Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, z suszonymi pomidorami i oliwkami, sałatka z sałatą rzymską, ryż z sosem curry, zupa grecka, Mielone, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Zupa brokułowa, Zupy, ziemniaki pieczone w piekarniku w folii aluminiowej, Kurczak po Otwocku, Ryba po singapursku, Proste kotleciki z jajka