Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Extra ziołowa zapiekanka z pomidorowym sosem, kurczak w chili, lazania warzywna, Sałatka z pieczonych buraków w sosie majerankowo-czosnkowym, Deser jogurtowy, Zapiekane penne ze szpinakiem, Przepis z przepis na kuchni, Zapiekanka meksykańska, Przepis z bezmiesne zapiekanka, Leczo, Pieczeń, nalesniki meksykanskie, Przepis z zupa z cukinii i czosnkiem, Kulki na sałacie, SZASZŁYKI Z MI, Pierogi z jagodami, Golonka, Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami, Przepis z sznycle niemieckie, Kurczak, Przepis z sałatka z makaronem i brokułami, Barszcz biały, Szybki falafel z ciecierzycy , krewetki smażone z czosnkiem, Pstrąg, Krabowe placuszki z curry, Dynia, Spaghetti Bolognese, Kurczak z ryżem w sosie, Wieżowce, Makaron z serem mascarpone i kurczakiem, Zupa kalafiorowa, Dip pomarańczowy, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z łosoś na patelni smażony, Polędwiczki, Przepis z chili con, Sałatka z krewetkami, Szybka jesienna zupa z klopsikami, Przepis z sos z sera Gorgonzola, Zupa pomidorowa, ZIEMNIAKI GRZYBY, Calzonne serowe, Przepis z sos do roladek, Gołąbki Mocy Świątecznej, Warzywa z patelni z sosem - VIDEO, Salsa, Quesadillas - VIDEO, Przepis z Obiad filet z łososia, Przepis z gulasz wieprzowy, Sałatka Z piersi z kurczaka z ryżem, Schab w pięciu smakach, Zapiekane cykorie, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Pierogi, mielone z cebula, Złociste paluszki z kurczaka, sos pomidorowy do zapiekania, Pieczone owoce z lodami Creme Brulee, Pomidorowy sos do pizzy, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Raki z karpiem po sudecku, Czekoladowy sztorm