Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sosy, Regaty na sałacie, Lekkie Gazpacho, Przepis z przepisy na ciepło, Przepis z roladki z ogórkiem konserwowym, Parówki w szlafroczkach, pizza palce lizac, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach, Ciasto na pizze, Brokuły, Pierogi z kapustą i grzybami, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Przepis z ciasto sernik, Ryba po japońsku, Zupa gulaszowa, Przepis z ciasta na proszku do pieczenia, młode ziemniaki, Zupa mleczna po staropolsku, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zupa jarzynowa, Neapolitańskie spaghetti z krewetkami, Chrupiący imbirowo-cytrynowy kurczak po chińsku, miechunka peruwiańska, Brukselkowy krem z serowym paluchem, Risotto, Zupa kalafiorowa, Udka, Przepis z filet z soli, kotlet de V, Kotlety, Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym, Ryż zapiekany z serem i pieczarkami, Placki po węgiersku, Leczo - VIDEO , Przepis z grill kurczak, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , marynata do pieczenia schabu, Sos czosnkowy , Przepis z placki ziemniaczane duże, Ciasteczka z sera, Sałatka z pieczonym łososiem, Polędwiczki wieprzowe z gnocchi, Przepis z sałatka makaron słonecznik, łopatka, Przepis z zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, ryba pieczona w piekarniku filet, Fasola ze śliwkami suszonymi, Makaron w sosie pomidrowym, Zapiekanki, Ciasto biszkoptowe z lodami Alaska , makarony piers z kurczaka, Pierś z kurczaka pieczona, Grillowany bakłażan z fix leczo , Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, przepis na maggi, Sos musztardowy, Przepis z makaron brokuł pomidor, Przepis z barszcz o, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Salsa, Lekka zupa pomidorowa, Przepisy kulinarne ze zdjęciami