Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PASTY Z SOCZEWICY I FASOLI.

    Do kanapek polecam także pasty na bazie soczewicy lub fasoli. Są doskonałym źródłem białka, ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z ryż z miesem, Chutney jabłkowy z Bengalji, Przepis z ryż do, Zupa cytrusowa, Meksykańskie chilli con carne, Ziemniaki, Antrykot z kurczaka po francusku - VIDEO, Przepis z marynowany imbir, Sałatka z kapusty pekińskiej , piers kurczaka z ryżem, Zupa kalafiorowa, Surówka z owoców, Leczo, obiad gotowany, Żeberka - VIDEO, Diabelskie pulpeciki – przepis dla dzieci, Spaghetti a la carbonara, Przepis z makaron ser żółty papryka czosnek, Przepis z fajne przepisy, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Sałatki z makaronem, Naleśniki chińskie - VIDEO, Przepis z obiad z piersia z kurczaka, pieczone ziemniaki w talarkach, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, kurczak curry z ryżem, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, sos do miesa z kurczaka, Magiczny i szybki biszkopcik z brzoskwinką, Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym , marynata do pieczenia schabu, Meksykańska potrawka z kurczaka, Kremowa zupa marchewkowa , Risotto z kurczakiem i warzywami, Mini kotleciki dla dzieci , Przekąski, Kalafiory panierowane, młode ziemniaki, Dynia, Wiejska zupa jarzynowa, Pierś z kurczaka, Obiad filet z łososia, Lodowy rożek czekoladowy, Przepis z miesa na zimno, Przepis z kotlety de, Kapusta z grochem, Gulasz, Kolorowe babeczki , Leczo - VIDEO , Kebab, Szybkie faszerowane ziemniaki , Drobiowe zawijasy, ryba pieczona w piekarniku filet, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z kotlet de V, Rajma, Zupa grochowa, Zupy, Lasagne drobiowa, Francuskie rożki z owocami morza, obiad ze szpinakiem, Pieczony pstrąg w cieście, Quesadillas - VIDEO, Biedroneczka