Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z warzyw, Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada w śmietanie, Koreczki z kabanosów i ogórków marynowanych, Zupy, Cygara z kurczakiem, Sałatki z makaronem, Przepis z pasztety z jajkami, Zupa Harira z ciecierzycą, Cukinie pod serową pierzynką, Indyk, Przepisy świąteczne, Oryginalne włoskie ciasto na pizzę, sałatka warstwowa z ananasem, Sernik z rosą, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, Homar au naturel, sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, Żeberka w coli , Ktapodi krassato czyli delikatne ośmiorniczki w winie, Leczo, Duszone udka z kurczaka w sosie własnym, Sałatka z brokułami i jajkiem, Tortilla - VIDEO, kurczak ry ananas, Pierogi z jagodami, Przepis z kurczak pieczony z piwem, Kurczak pieczony w sosie czosnkowym, Gulasz z karkówki z suszoną morelą, Przepis z z groszkiem ptysiowym, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Enchiladas z chilli con carne, Sosy, schab knorr, Zupa grzybowa, puszka knorr, Zupa serowa z gruszką, Świderki w sosie z dyni, Placki ziemniaczane, Sałatka z porów, Przepis z boze narodzenie, makaron zielony, Sos leningradzki I, Salami mitzu z kozim serem, przepis na baranine, Przepis z Cebula lub czosnek, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Filet rybny w cieście ze szpinakiem, sałatka z ogórków konserwowa, golabki z ryby, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Naleśniki chińskie - VIDEO, Tagine z kurczakiem i warzywami, Karp, Zupa pomidorowa, Zupa cebulowa, Sałata lodowa z czereśniami i wędzoną piersią z kaczki, bananowe, Przepis z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem feta, Przepis z grzyby ze smietana, latwe ciasta na biszkopcie, Przepis z bulionetka wołowa knorr, Kaczka, Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa krem