Dodaj do ksiązki kucharskiej Łopatka dzika

Łopatka dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Łopatka dzika - składniki:

  • łopatka z dzika - 750 gramów
  • masło klarowane - 50 gramów
  • słonina plastry - 2 sztuki
  • otarta skórka cytrynowa - 1 łyżka
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • mielone goździki - 0.5 łyżeczki
  • stopione masło - 1.5 łyżek
  • sos:
  • wytrawne czerwone wino - 150 mililitrów
  • borówki - 1.5 łyżek
  • sok cytrynowy - 0.5 łyżki

Łopatka dzika - Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.
  3. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
  4. W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOPATKA DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso włóż do miski, zalej wystudzoną zalewą i wstaw na 24 godziny do lodówki, często przewracając. Wyjmij i osusz. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2

W odpowiedniej brytfannie rozgrzej stopione masło i szybko obrumień mięso ze wszystkich stron. Zalej je 0,1 litra zalewy i doprowadź do wrzenia. Przykryj mięso plasterkami słoniny. Nałóż pokrywę i wsuń brytfannę do piekarnika na 2 godziny, często polewając i z powrotem kładąc na wierzch słoninę.

3

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

4

W tym czasie dolewaj po trochu resztę zalewy. Gdy pieczeń będzie już miękka, wyjmij i włącz górne nagrzewanie w piecyku. Zdejmij słoninę i nitki wiążące mięso. Łopatkę znowu połóż w brytfannie, posmaruj mieszanką z razowego chleba i dodatków. Ewentualnie polej trochę sosem. Często i ostrożnie smaruj stopionym masłem, piec 0,5 godziny, aż powstanie brązowa chrupka skórka.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

mięso mielone w piekarniku, sałatki z gruszkami i kurczakiem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka warzywna z tuńczykiem, Naleśniki, Krewetkowe jajka na twardo, Przepis z sosy do sałatki, Sandacz z tapenadą oliwkową , Przepis z makaron śmietana ser boczek, Kurczak, Ryba, Sałatka Gyros, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Potrawy wielkanocne, Jaja w sosie szczypiorkowym, Lasagne, Ryż smażony z warzywami, Pierogi z dodatkiem żółtego sera, Risotto, Zapiekanka makaronowa, Tortilla - VIDEO, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Pierś z kurczaka, Przepis z kurczak w ziołach i śmietanie, pomidory mąka, Kalafior, Zupa pieczarkowa, Frijoles Charros czyli meksykańska zupa z fasoli, Sałatka Nicejska, schab z żurawinami, Przepis z surimi sałatka, jajka z piekarnika, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Przepis z mięsa w winie, dip c, Pizza z krewetkami, pesto i prosciutto , Przepis z pieczenie z mięsa, Zupa pieczarkowa, Grillowany bakłażan z sosem orzechowym, sałatka z pieczarek i jajek, Indyk, Przepis z mielone ze schabu, piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Zupa kalafiorowa, filet z curry, Karp faszerowany orzechami, Łosoś z serem twarogowym, Karp w pomarańczach, Pieczeń cielęca z estragonem, Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni, Zupa brokułowa, Kebab, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, karnawałowe sakiewki, ogórki po holendersku, Marchewka z groszkiem i fasolą szparagową, kuskus z curry z warzywami i kurczakiem, Gotowane skrzydełka kurczaka, Przepis z leniwe, kurczak z warzywami w sosie sojowym, Burgery z grilla , Pierogi z jagodami, Leczo