Dodaj do ksiązki kucharskiej Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim

Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: karolcia2306

Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim - składniki:

  • ciasto francuskie - 1 sztuka
  • serek mascarpone - 100 gramów
  • ser feta - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • świeży filet z łososia - 300 gramów
  • koperek - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 sztuka

Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim - Sposób przygotowania:

  1. Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić na kawałki.
  2. Do miski włożyć serek mascarpone, ser feta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek. Dokładnie wymieszać.
  3. Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski - będzie do dekoracji. Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia, na łososia wyłożyć masę serową i położyć resztę łososia. Zwinąć w roladę. Udekorować paseczkami ciasta.
  4. Piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.
  5. Podawać z dowolną surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej

ŁOSOŚ Z SERKIEM MASCARPONE W CIEŚCIE FRANCUSKIM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić na kawałki.

2

Do miski włożyć serek mascarpone, ser feta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek. Dokładnie wymieszać.

3

Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski - będzie do dekoracji. Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia, na łososia wyłożyć masę serową i położyć resztę łososia. Zwinąć w roladę. Udekorować paseczkami ciasta.

4

Piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.

5

Podawać z dowolną surówką. Smacznego.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: