Dodaj do ksiązki kucharskiej Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 3 osób średnie Autor: Pascal

Makaron z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub sok z ½ cytryny
  • igiełki całej łodyżki rozmarynu
  • 1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • 1 posiekana cebula
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa Knorr z oliwą z oliwek i ziołami
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany 36

Makaron z kurczakiem - Sposób przygotowania:

  1. Delikatne mięso kurczaka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niego przyprawy ostre, albo korzenne, albo tylko sól i pieprz. A ja lubię kurczaka z rozmarynem. Zrób mój MAKARON Z KURCZAKIEM, a dowiesz się, dlaczego.
  2. Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż, delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso się przyrumieni z każdej strony, włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw do smaku i od razu podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej

MAKARON Z KURCZAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Delikatne mięso kurczaka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do niego przyprawy ostre, albo korzenne, albo tylko sól i pieprz. A ja lubię kurczaka z rozmarynem. Zrób mój MAKARON Z KURCZAKIEM, a dowiesz się, dlaczego.

2

Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż, delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso się przyrumieni z każdej strony, włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw do smaku i od razu podawaj.

  • 3
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    MAKARON I POMIDORY – MAŁŻEŃSTWO IDEALNE

    Zastanawiacie się pewnie jak to z tymi pomidorami jest, że jedne smakują tak, że nie można s...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: