Dodaj do ksiązki kucharskiej Makowiec

Makowiec

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 7 osób średnie Autor: Szoonix

Makowiec - składniki:

  • mak - 0.5 kilograma
  • całe jajo - 4 sztuki
  • zapach migdałowy - 1 sztuka
  • masło śmietankowe - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • cukier - 2 szklanki
  • ciasto:
  • całe jajo - 6 sztuk
  • masło roślinne - 3 opakowania
  • masło śmietankowe - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Makowiec - Sposób przygotowania:

  1. MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
  2. CIASTO: Białka ubić na sztywno.
  3. Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Kładziemy kolejno ciasto: *większą połowę ciasta na spód. *nakładamy na ciasto masę makową. *mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
  5. Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Dodaj do książki kucharskiej

MAKOWIEC - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

4

Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryż do obiadu, grill sa, Polędwiczki, Wiosenna sałatka, Wiosenny bigos z młodej kapusty, Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera, GALARETKA DROBIOWA, sałatka z szynka parmeńską -, nalesniki z szpinakiem, Pasta z cebulą i bryndzą, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami, Przepis z rozgrzewające zupy, Udka, Stroganoff z kiełbasy, Obiad, Ciasto biszkoptowe z jabłkami, Kotlety wieprzowe z sosem pieczarkowym z papryką, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kosmiczne ślimaki, Włoska sałatka z cieciorką, kuchnia w, Karkówka w zalewie, Spaghetti Bolognese, Chłopski kociołek, po prostu gotuj, latwe gotowanie, zapiekanka makaronowa z kurczakiem, Serowy quiche z cukinią , Krakersy z pastą makrelową, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Lasagne, Kocia lasagne , Sałatka grecka, Kaczka, Przepis z soczewica zielona, Sałatka z buraczków i roszponki, pieczone mięso wieprzowe, Gołąbki, Przepis z czosnek kurczak, Przekąski, Przepis z makaron z sosem se, Warzywa duszone w bulionie z ryżem, Przepis z mieso warzywa, Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki, Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem, Śledzie, Zupa cebulowa, Sałatka z brokułów i z fetą, bakłażan zapiekany z mięsem mielonym, Kutia, Zupa z soczewicy, Karp faszerowany, makaron z mięsem mielonym, Sałatka Gyros, Sałatka z porów, Przepis z latwe ciasta na biszkopcie, Zupa jarzynowa, sos do zapiekanki makaronowej, Golonka, Pizza z papryką i pomidorami, makaron z o, Faszerowany kalafior z rusztu