Dodaj do ksiązki kucharskiej Makowiec

Makowiec

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 7 osób średnie Autor: Szoonix

Makowiec - składniki:

  • mak - 0.5 kilograma
  • całe jajo - 4 sztuki
  • zapach migdałowy - 1 sztuka
  • masło śmietankowe - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • cukier - 2 szklanki
  • ciasto:
  • całe jajo - 6 sztuk
  • masło roślinne - 3 opakowania
  • masło śmietankowe - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Makowiec - Sposób przygotowania:

  1. MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
  2. CIASTO: Białka ubić na sztywno.
  3. Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Kładziemy kolejno ciasto: *większą połowę ciasta na spód. *nakładamy na ciasto masę makową. *mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
  5. Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Dodaj do książki kucharskiej

MAKOWIEC - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

4

Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczone pałki z kurczaka z chili, Bigos, kurczak z porem i majonezem, Spaghetti , Przepis z pesto knorr, mięso z łopatki wieprzowej, Surówka z pora, Karp w galarecie, Przepis z pieczone żeberka, kotlet pl -, Warzywna zielona zupa z pieczoną kanapką, Sałatka Arbuzowa, Przepis z rolada w jajku, Sos kurkowy, obiad gotowany, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, kebab wołowy, Karkówka pieczona, Ciasto na pizze, Kasza, Grillowane tosty z kurczakiem, Kebab, Przepis z ser gouda, na szynke, Bigos - VIDEO, Sałatka z kurczakiem i ryżem, Szybka Paella, Czekoladowa żabka z lodami, Dania z ryżem, ciasto nalesnikowe słodkie, sosy z śmietany, Kremowa zupa z dyni, Polędwiczki, Placki ryzowe, Przepis z jajko gotowane w wodzie z octem, Sałatka grecka, Kule śnieżne, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Gulasz, Kotlety, Sos śliwkowy, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Smażona fasolka szparagowa z ziemniakami i pomidorami, Sałata ze szpinakiem, Warstwowa sałatka z ananasem, Schab ze śliwką w galarecie, Gulasz po polsku - VIDEO, Pyzy z mięsem pachnące tymiankiem, Zupa pieczarkowa, Lody waniliowe pod bezową pierzynką, Przepis z ocet balsamiczny marynata, Zupa cebulowa, Zapiekanka meksykańska, Lasagne, cielecina z pieczarkami, pieczenie mięs, Przepis z warzywny obiad, czosnkowy sos, Przepis z leniwe, Kokardki z tuńczykiem, Śniadaniowy wrap z jajkiem i warzywami, sałatka z łososiem i sałatą lodową, Placki ziemniaczane