Dodaj do ksiązki kucharskiej Makowiec

Makowiec

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 7 osób średnie Autor: Szoonix

Makowiec - składniki:

  • mak - 0.5 kilograma
  • całe jajo - 4 sztuki
  • zapach migdałowy - 1 sztuka
  • masło śmietankowe - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • cukier - 2 szklanki
  • ciasto:
  • całe jajo - 6 sztuk
  • masło roślinne - 3 opakowania
  • masło śmietankowe - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Makowiec - Sposób przygotowania:

  1. MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
  2. CIASTO: Białka ubić na sztywno.
  3. Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Kładziemy kolejno ciasto: *większą połowę ciasta na spód. *nakładamy na ciasto masę makową. *mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
  5. Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Dodaj do książki kucharskiej

MAKOWIEC - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

4

Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PRZYGOTUJ DO PRACY WŁASNY LUNCH. PYSZNE PASTY DO KANAPEK.

    Dziś i w kilku następnych odcinkach chciałbym zająć się Waszymi lunchami w pracy. Tak, właśn...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BÓB W ROLI GŁÓWNEJ. NA CIEPŁO I W ZUPACH.

    Dziś także o bobie, zielonym, letnim skarbie. W najprostszej postaci można podać go na ciepł...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapka hawajska , Przepis z czarna rzepa, Jajka, pita z mięsem mielonym, Przepis z zapiekanka miesem, Kurczak z jalapeno, kotlety mielona, Krupnik, salatki na salacie lodowej, Śledzie, Żeberka wieprzowe duszone, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, Sos kurkowy, Rolada ziemniaczana, Zupa cebulowa, Przepis z pieczona ryba z warzywami, margaryna, Fiesta Nachos, Zapiekane nachos z serem, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z sałatka ze świeżym selerem, Polędwiczka z grzybami, Świąteczny rosół z lanymi kluskami , Przepis z różyczki brokułów, Frykadele z polędwicy, Sałatki z kurczakiem, przystawki na grilla, Spaghetti ala carbonara z kiełbasą pepperoni, makaron z łososiem i smietana, Sałatka z kapusty pekińskiej , Golonka, Krem z białych szparagów z grzankami, Jajka w sosie tatarskim , Ciasto na pizze, Zupa chlebowa, Łosoś po japońsku z wasabi , Spaghetti , Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Barszcz biały, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo-musztardowym, Przepis z ryż z patelni, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Zupa grochowa, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Pstrąg, kurczak-piers, bezmięsne sałątki, Brokuły, Warzywa, Przepis z ryby wędzone w oleju, Sałatka gyros z kurczaka, świeże ogórki, Ratatui a’la Gousto, Jaja sadzone po hiszpańsku, Przepis z skrzydelka kurczaka, Gulasz rybny, Warzywne curry z ryżem, Zupa krem z selera, Przepis z spagetti z kurczakiem, Jabłka w cieście, Zapiekanka Gyros , Skarmelizowane pomarańcze, Ratatui a’la Gousto