Dodaj do ksiązki kucharskiej Makowiec

Makowiec

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 7 osób średnie Autor: Szoonix

Makowiec - składniki:

  • mak - 0.5 kilograma
  • całe jajo - 4 sztuki
  • zapach migdałowy - 1 sztuka
  • masło śmietankowe - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • cukier - 2 szklanki
  • ciasto:
  • całe jajo - 6 sztuk
  • masło roślinne - 3 opakowania
  • masło śmietankowe - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Makowiec - Sposób przygotowania:

  1. MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.
  2. CIASTO: Białka ubić na sztywno.
  3. Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Kładziemy kolejno ciasto: *większą połowę ciasta na spód. *nakładamy na ciasto masę makową. *mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.
  5. Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C
Dodaj do książki kucharskiej

MAKOWIEC - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

MAK: ( ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 1/2 kg maku namoczyć i zagotować na wolnym ogniu ok.15 min, zostawić do rana. Przekręcić 2 razy. Zmielić - raz bez cukru, raz z cukrem. Do zmielonego maku wbić 4 jajka, zapach migdałowy, 2 kostki masła śmietankowego ( rozpuścić, wlać przestudzone) łyżkę oleju, cukier.

2

CIASTO: Białka ubić na sztywno.

3

Żółtka,masło,olej,wodę,cukier kręcić mikserem na puszystą masę (kremową). Dodać do tego stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

4

Kładziemy kolejno ciasto:
*większą połowę ciasta na spód.
*nakładamy na ciasto masę makową.
*mniejszą połowę ciasta nakładamy na masę makową.

5

Pieczemy ok.1 godz ( w zależności od piekarnika) w 180'C

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DLACZEGO MIĘSO POWINNO BYĆ SMAŻONE PRZED DUSZENIEM CZY PIECZENIEM?

    Udane danie to nie tylko składniki. O tym, jak smakować będzie potrawa decyduje także sposób...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

placek z truskawkami, Chili con carne z hiszpańską kiełbasą chorizo , Karp, Smaczne filety rybne w rzodkiewce, Przepis z knorr talerze, Placuszki z cukinii, Mielone, bez miesa, Przepis z piersi z kurczaka pieczone w piekarniku, Szpinak, Ostre chili z czipsami tacos, Baranina duszona ze śliwkami, Rosyjska sałatka jarzynowa, jajka tu, spaghetti carbonara knorr, Zupa buraczkowa z ziemniakami, kurczak w oleju, Babeczki z owocami, Zupa pieczarkowa, Panga pieczona z warzywami, Sałatka z brokułami i jajkiem, danie z dt, Przepis z sosy knorr do makaronów, Jesienna biesiada, Przepis z zupa na wołowinie, Sałatka śledziowa z borówkami, Fasolka z oliwkami, Flan de Vainilla, Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem, Przepis z zalewa do ryby w occie, Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami, Leczo z cukinii, Risotto, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym, oleju, Barszcz biały, sałatki z makaronu -, makaron z serem, Kremowa zupa z dyni, Przepis z ciasto na pi, Przepis z obiad z mięsem mielonym, Drożdżowe ślimaczki z szynką, Zupa krem, Kalafior, Kebab, RY Z MIESEM MIELONYM, Zupa z soczewicy, filet ryby, Przepis z kilki, Zupa kalafiorowa, Kotlet de volaille - VIDEO, pizza hawajska na chrupiącym cieście, Lasagne, Zupa pieczarkowa, Ciasto na pierogi, makaron z, Kremowa zupa z dyni, Delikatna i bogata zupa z curry, Kolorowa sałatka szefa, Roladki z bakłażana , Kotlet de volaille - VIDEO, Potrawy wigilijne, sos do schabu, Kanapka z szynką, papryką i ogórkiem konserwowym